Myšičko, myš, pojď ke mně blíž (2010)

Stig Amdam. Norská politická satira. Přeložila Karolína Stehlíková. Hudba Petr Mandel. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: Lars (Martin Myšička), Ingrid (Dana Černá), Roland (Milan Bahul), Anna (Apolena Veldová), Nina (Lucie Pernetová), Natálie (Johana Sládková), Zuzana (Alžběta Synáčková), redaktorka + novinářka (Kateřina Fixová), moderátor + novinář (Tomáš Vacek), číšník + vrátný (Jan Kostroun), asistentka + obsluha McD (Martina Macková), žena v autě (Tereza Klomínková) a titulky scén (Vladimír Fišer).

Natočeno v roce 2010. Premiéra 18. 11. 2010 (ČRo 3 Vltava, 20:00 – 21:10 h.; 67 min.). Repríza 1. 5. 2012 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.) v cyklu Klub rozhlasové hry a Severský rok; 29. 6. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Pozn.: Rozhlasová hra z roku 2008, jejíž titul odkazuje na dětskou hru, kdy silnější chytá slabšího, je politickou satirou. Roland, předseda nespecifikované strany, projeví ochotu povýšit jednoho ze svých podřízených. O místo  místopředsedy svedou nečistý boj plný intrik ambiciózní Anna a populistický Lars. V zákulisí do souboje vstupuje ještě Larsova lstivá manželka Ingrid. Také Roland hraje při výběru nového místopředsedy na obě strany. Je pochopitelně v jeho zájmu, aby svého nejbližšího spolupracovníka mohl dobře ovládat. Rovnováhu v trojúhelníku rozkolísá Larsův v tisku propíraný skandál (je nařčen z pohlavního styku s patnáctiletou dívkou). Díky intervenci své manželky je rovnováha mezi trojlístkem politiků obnovena (každý zná nyní nějakou skutečnost, kterou může toho druhého vydírat). Modelová hra vtipně předvádí špinavé zákulisí politiky.

Stig Amdam (1961) je norský dramatik a herec. V osmdesátých letech vystudoval Státní divadelní akademii a poté nastoupil do Divadla Hålogaland v Tromsø. Podílel se na mnoha divadelních, rozhlasových a divadelních produkcích. Od roku 1989 je zaměstnán jako herec a režisér na Národní scéně v Bergenu. Je autorem devíti her a dramatizací, např. Sesuv (Ras, 2006) nebo Simonův příběh (Simons historie, 2008) – ten byl v roce 2010 nominován na Cenu severské dramatiky (Nordisk Dramatikerpris).

Lit.: Pekárek, Hynek: Stig Ryste Amdam: Myšičko, myš, pojď ke mně blíž. Vtipná hra ze špinavého zákulisí vysoké politiky. In web ČRo 3 Vltava, 29. červen 2021 (článek). – Cit.: Norská satira, jejíž titul odkazuje na dětskou hru, kdy silnější chytá slabšího, popisuje mechanismy politických intrik, vystihuje ideové vyprázdnění a cynismus některých stran. Příběh mladého Larse vstupujícího do nejvyšších pater moci vám může v některých detailech připomínat i domácí politickou scénu, proto je na místě uvést, že veškeré události a osoby jsou fikcí autora. (…)

Stig Amdam (1961) je norský dramatik a herec. V osmdesátých letech vystudoval Státní divadelní akademii a poté nastoupil do Divadla Hålogaland v Tromsø. Podílel se na mnoha divadelních i rozhlasových produkcích. Od roku 1989 byl zaměstnán jako herec a režisér na Národní scéně v Bergenu. Je autorem devíti her a dramatizací, např. Sesuv (Ras, 2006) nebo Simonův příběh (Simons historie, 2008) – ten byl v roce 2010 nominován na Cenu severské dramatiky (Nordisk Dramatikerpris).

Ve hře s ironickým názvem Myšičko, myš, pojď ke mně blíž svádí ambiciózní Anna a populistický Lars nečistý boj plný podrazů o místo místopředsedy politické strany. Roland, předseda oné strany, dbá hlavně o to, aby svého příštího nejbližšího spolupracovníka měl zcela pod kontrolou. Do souboje se zapojí Larsova manželka Ingrid, významným se se ukáže také jeho aktuální skandál.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)