Vezmete si také sherry? (1990)

Caryl Brahmsová a Ned Sherrin. Napínavý příběh z prostředí anglické soukromé školy. Překlad a dramatizace Pavel Šoltész. Dramaturg Josef Hlavnička. Technická spolupráce Libuše Podlešáková. Záznam a střih Zuzana Bartáčková. Zvuková a hudební spolupráce Iva Valentová. Hudební dramaturgie Jiří Váchal. Asistetka režie Anna Halbichová. Režie Josef Červinka.

Osoby a obsazení: rektor školy sv. Judy (Jiří Holý), Birkenshaw, jeho zástupce (Miloš Hlavica), Glennister, profesor (Eduard Cupák), hospodářka školy (Eva Klepáčová), Macbeth (Jan Vlasák), Christopher (Lukáš Hlavica), Ronnie (Ivan Řezáč), Masterman (Marek Tomažič), Sydney (Tomáš Juřička), studenti (Jiří Janát, Robert Tamchyna, Tomáš Longa, Jiří Horák, Radovan Vaculík a Bohdan Tůma). Spoluúčinkuje činoherní sbor.

Natočeno v roce 1990. Premiéra 18. 7. 1990 (Praha, 19:15 – 20:15 h.; 54 min). Repríza 19. 9. 1990 (Praha, 19:15 – 20:15 h.); 4. 4. 2013 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Pozn.: Rozhlasová dramatizace povídky dvou anglických autorů. – Formou působivě stupňovaného napínavého příběhu kriticky zobrazuje výsledky výchovy a vůbec poměry na jedné z méně proslulých anglických soukromých škol.

Pozn.: Cena Prix Bohemia Radio 1992 za dramaturgii (Josef Hlavnička).

Pozn. 2: Děj je zasazen do klasického internátního školního ústavu, do chlapeckého lycea. Zde je školní tradicí na konci roku uspořádat v nejstarším ročníku inscenované soudní jednání – se soudcem, žalobcem, porotou a obžalovaným. Také letos nastává tato chvíle. Zbytek školy, žáků i pedadogů odjíždí pryč na divadelní představení Macbetha. Soudní přelíčení může začít. Ovšem letos nastává zásadní změna: třídní profesor poprvé nebude hrát roli soudce, té se ujme jeden ze studentů, ale naopak je postaven na stolici obžalovaného. Proces přestává být hrou, ale stává se skutečným. A profesor je obviněn z vraždy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)