Hauk og due (Myšičko myš, pojď ke mně blíž, 2008)

Stig Amdam. Rozhlasová hra.  Produkce Carl Henrik Grøndahl. Vedoucí výroby Camilla Liby Clausen. Zvukový design Arne Barca. Režie Ingrid Forthun.

Osoby a obsazení: Lars Bruvik (Endre Hellestveit), Ane (Ine Finholt), Jansen Roland (Lasse Lindtner), Ingrid Bruvik (Anna Dworak),  Nina (Kaia Varjord),  Nathalie (Johanna S. Senneseth), Susanne (Ellisiv S. Myrva), ??? (Jan Erik Madsen).

Nastudovalo Norsko v roce 2008.

Lit.: anonym: «Hauk og due». In web NRK, 25. 1. 2008 (článek). – Cit.:  En ung jente drar på en politisk samling, der hun møter en av partitoppene. De havner på samme hotellrom, og hun forteller etterpå sin historie. Hvordan takler partiet skandalen?

Arbeiderpartiet er ingen søndagsskole, skal en av de mektige ha uttalt i maktkampens hete. Er politikk på høyt nivå rått spill? Der unge skjebner og kjønn blir brukt hensynsløst i posisjoneringen? Dramatikeren og skuespilleren Stig Amdam går bak fasadene.

Det er ikke pent, det vi ser. Politikk er et spill der de snille og fromme kommer sist, har noen sagt.
SENDETIDER

Sendes i P1 Krimtimen søndag kl. 14.03, reprise mandag kl. 23.03. Sendes også i i P2-teatret kl. 15.03, med reprise og i samme kanal mandag kl. 21.

Lit.: Tønder, Finn Bjørn: Norske politikere avkledd i hørespill. In web btno, 26. 1. 2008 (článek + rozhovor). – Cit.: Et politisk drama som er til forveksling lik Søviknes-saken, rulles opp i NRK-Radioteatret neste søndag. Og er det Frp det handler om, ja så kommer Siv Jensen absolutt dårligst ut.
Del på e-mail Del på Twitter Del på Facebook Del på andre nettsteder

Som i Søviknes-saken dreier det om en kjent politiker som har sex med en ung pike på et hotellrom under et landsmøte. Politikeren er tiltenkt rollen som første nestleder, noe også Terje Søviknes var. Dessuten handler stykket om at to i ledelsen av et parti offentlig benekter de faktiske forhold fra sex-saken. I Søviknes-saken ble det også avdekket at Terje Søviknes og Siv Jensen snakket usant om de faktiske forhold – mot bedre vitende.

I hørespillet er imidlertid hun som kan oppfattes som Siv Jensen den største, stygge ulven, i sin iver etter å nå partitoppen.

Les også: Søviknes tar Siv Jensen i forsvar

– Fri fiksjon
– Er det Søviknes-saken du bretter ut i dette hørespillet, forfatter Stig Amdam?

– Nei, men det er veldig mange likhetstrekk. Men det er også mange faktiske forhold i teksten som peker i en annen retning. Stykket «Hauk og due» er fri fiksjon og handler ikke om et navngitt parti. Jeg legger likevel ikke skjul på at jeg er inspirert av de reelle hendelsene i den meget omtalte Søviknes-saken.

– Men hva vil du med stykket? BTs anmelder slår fast at man må være staur blind for ikke å se de mange parallellene til Søviknes-saken. Er det Søviknes, Carl I. Hangen og kanskje først og fremst Siv Jensen du vil henge ut?

– Først og fremst ville jeg skrive et politisk drama som viser et kynisk politisk spill, der karakterenes egentlige mål ikke er politikk, men å få lov til å fortsette og være politikere. Veldig mye av norsk politikk er preget av folk som er villige til å gå fra alle sine prinsipper og standpunkter for å opprettholde den posisjonen de har opparbeidet seg. Og da mener jeg norske partier generelt. I USA og England, for eksempel, ville ingen overlevd som politikere hvis de hadde løyet offentlig. Ei heller om det ble avdekket om de hadde hatt sex med en tenåring. I Norge har det vist seg at det er mulig. Og det er blant annet slike forhold som inspirerte meg til å skrive dette stykket.

Ikke nødvendigvis Frp
– Er du glad for at vi som har hørt stykket oppfatter det som et oppgjør med Frp?

– Ikke nødvendigvis. At anmelderen ser aktualiteten er jeg veldig glad for. Men jeg mener at tilsvarende kunne skjedd i andre partier også. Personene i stykket er egne, levende karakterer som jeg er blitt glad i. Jeg forsvarer samtlige i mange av situasjonene som oppstår. Og det er jo tvetydig hvem som manipulerer i det politiske spillet.

– Hva mener du med å forsvare personene i stykket?

– Det er forskjell på å si som menneske at en handling er moralsk forkastelig – og som dramatiker å forstå en karakter, og så gi en begrunnelse for det de gjør. Alt annet er dårlig dramatikk. Når det forkastelige blir forståelig; at jeg som menneske blir opprørt, da har jeg klart å få frem et budskap. Og det håper jeg at jeg gjør om norske politikere i dette stykket, sier Amdam, som presiserer at «Hauk og due» ikke er en dramatisering av Søviknes-saken.

– Det ville blitt kjedelig teater. Saken inspirerte meg til å sette hendelsene fra den saken inn i et eget univers med selvstendige, sceniske figurer. Jeg skriver jo også for ettertiden. Mitt motiv har vært å skrive et selvstendig teaterstykke, og på den måten kanskje vise et kynisk politisk spill.

– Prøvde du å få det antatt på norske teaterscener, utenom NRK Radioteatret?

– Det vil jeg ikke kommentere, men jeg er veldig glad for at NRK våger å satse på det, i likhet med de teatersjefene som har vist mot til å sette opp mitt andre politiske drama, «Simons historie», som har fått mye omtale den siste tiden, sier Amdam.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)