Jane (2011)

Lenka Lagronová. Fiktivní setkání spisovatelky Jane Austenové s bývalým nápadníkem v roce 1815. Hudba Pavel Helebrand. Dramaturgie Hana Hložková.  Režie Radovan Lipus.

Osoby a obsazení: Jane Austenová (Irena Vacková), Cassandra Austenová (Alžběta Kynclová), Matka (Ivana Plíhalová), Tom Lefroy (Zdeněk Trčálek) a Mary Lefroyová (Tereza Richtrová).

Nastudoval ČRo Brno v roce 2011. Premiéra 31. 5. 2011 (ČRo 3 Vltava, 21:30 – 22:25 h.; 50 min.). Repríza 23. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Současná hra; 3. 11. 2019 (ČRo 2 Praha, 20:00 h)  v cyklu Hra na neděli; 11. 9. 2022 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Veřejná přehrávka 16. 7. 2011 v 17:30 h. v rámci cyklu Měsíc autorského čtení – Audiokabinet.

Text in Disk 39/2012 (úryvky textu).

Lit.: Hložková, Hana: Jane (sleeve-note). – Cit.: „Neprovdaná, bez dětí a píše. Píše romány!“ – Píše se rok 1815 a budoucí slavná spisovatelka Jane Austenová pracuje ve skromném domku na anglickém venkově na románu Přemlouvání (Anna Elliotová). Z poklidného tvůrčího a staropanenského života, který tráví ve společnosti ovdovělé matky a starší – rovněž neprovdané – sestry Cassandry, ji vyruší neočekávaná návštěva. Po dvaceti letech se setkává s bývalým nápadníkem Tomem Lefroyem a jeho ženou Mary. Zdánlivě nešťastná stárnoucí žena a spisovatelka je tak vystavena neobvyklé soukromé a profesní konfrontaci. Navzdory osobním zklamáním a překážkám, které Jane kladou společenské konvence, jí neohlášení hosté přimějí k povzbuzujícím a očistným zjištěním o sobě i o nich.
Lenka Lagronová se ve hře Jane nechala inspirovat poslední etapou krátkého života významné anglické romanopiskyně. Ve fiktivním komorním dramatu líčí osudy a pocity žen, které byly buď společensky bezvýznamné, protože zůstaly z různých důvodů neprovdané a bez možnosti si vydělávat, nebo naplnili společenskou povinnost, ale rodinné štěstí stejně nenašly. Do kontrastu jemně zmíněných dobových reálií navíc staví ženu na spisovatelské pozici. Navenek závažné téma, které autorka zvolila, však plyne v duchu lehce ironického a humorného pohledu, který byl typický právě pro Jane Austenovou. Obvyklý asociativní, až básnický proud slov dramatičky Lagronové, tentokrát decentně ustoupil síle románů Austenové, aniž by však postrádal nadhled a vtip. Pro milovníky Austenové obsahuje hra „lahůdku“ v podobě skvostné parafráze na satirickou miniaturu Krásná Kasandra, kterou Lagronová vypráví s názvem Křehká Cassandra.
Lenka Lagronová je renomovanou divadelní dramatičkou. Patří ke generaci, začínající po roce 1989. Z jejích třiadvaceti původních her, vyznačujících se lyričností, zkoumáním vnitřního světa postav a křesťanským poselstvím, bylo na českých jevištích uvedeno více než patnáct. Mezi nejvýraznější tituly její tvorby patří: Antilopa, Terezka, Nikdy, Miriam, Království, Etty Hillesum, Pláč, Křídlo aj. Její rozhlasový debut Vstaň, prosím tě proběhl v roce 2001 poté, co za text obdržela v roce 1999 v soutěži o původní rozhlasovou hru cenu rozhlasové stanice Vltava. Inscenace též hry byla nominována na Prix Italia a v roce 2002 získala čestné uznání v soutěži Prix Bohemia Radio. Jane teprve druhou rozhlasovou hrou Lenky Lagronové.

(…)  Inscenace vznikla v brněnském studiu Českého rozhlasu v rámci projektu „Vinohradská 12“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)