Trosečník z otrokářské lodi (1956?)

Podle sovětského filmu pro rozhlas napsal Miloslav Ston. Hudba Alexej Fried. Režie Miloslav Disman.

Osoby a obsazení: kapitán ruské lodi (Josef Červinka), nadporučík Čebykin (Bohumil Švarc), poručík Gorelov (Milan Friedl), lodní lékař (Oldřich Lukeš), bocman (Jiří Suk), Lučkin (František Hanus), Sojkin (Svatopluk Skládal), Kurilov (Bedřich Bobek), písař (Artuš Kalous), námořníci (Vl. Čech, Artur Šviha), Maximek (Mirek Šipovič, člen DRDS), otrokář (K. Kastner), kapitán Peters (František Kreuzmann) a další.

Natočeno 1956 (?). Premiéra (?) 24. 11. 1956 (14:00-15:45, Praha I – Praha III). Repríza 7. 1. 1961 (Praha I, 14:00 – 15:40 h.).

Pozn.: Film, podle kterého byla hra napsána a natočena, je z roku 1952 a českou premiéru měl 22. 4. 1953.

Lit.: Disman, Miloslav: Začátky rozhlasu pro děti a děti před mikrofonem. In Besedy o rozhlasové režii, Praha 1964.

Pozn. 2: Ruská korveta pronásledovala americkou otrokářskou loď, která sice v bouři unikla, ztratila však hlavní stožár, s nímž se zřítil do more i malý černoušek Boy. Trosečníka zachrání ruští námořníci, ujmou se ho a jednomu z námořníků Lučkinovi malý černoušek tak příroste k srdci, že se kvůli němu vzdá i své největší slabosti – pití. Černoušek Maximek má být však v Hong Kongu odevzdán britskému guvernérovi. Lučkin se z lítosti opije, čehož využijí verbíři a odvlečou jej i s Maximkem na loď „Mary“, jíž velí kapitán otrokářské lodi. Kapitán pozná v Maximku svého ztraceného Boye a ztýrá jej. Ruští námořníci hledají své druhy a naleznou je dík Maximkovi na palubě“ Mary“. Lučkin se se svým Maximkem vrací na palubu „Bohatýra“ a Maximek při příštím nástupu již stojí v jedné řadě s ostatními námořníky. (Filmový přehled 22/1953)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Novější nastudování téže dramatizace:
Hudba Ivo Moravus. Režie Pavel Michal.
Nastudovala České Budějovice. Uvedeno 1970.

Osoby a obsazení: kapitán ruské lodi (Josef Červinka), nadporučík Čebykin (Bohumil Švarc), poručík Gorelov (Milan Friedl), lodní lékař (Oldřich Lukeš), bocman (Jiří Suk), Lučkin (František Hanus), Sojkin (Svatopluk Skládal), Kurilov (Bedřich Bobek), písař (Artuš Kalous), námořníci (Vl. Čech, Artur Šviha), Maximek (Mirek Šipovič, člen DRDS), otrokář (K. Kastner), kapitán Peters (František Kreuzmann) a další
Uvedeno též 24.11.1956 (14:00-15:45, Praha I)

Třetí nastudování:
Režie Milan Vácha.
Osoby a obsazení: kapitán ruské korvety Bohatýr (Pavel Pípal), poručík Gorelov (Jiří Samek), nadporučík Čebykin (Milan Vlachovský), lodní lékař (František Baťka) a další.
Nastudovala Plzeň.
Uvedeno 26.5.1979, 13:45-14:45 (Praha)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)