Vymahač (2005)

Roman Ráž. Černá restituční komedie. Dramaturg Pavel Minks. Zvuk Ing. Tomáš Gsöllhofer. Záznam a střih Pavla Horynová. Zvuková spolupráce Pavla Schönová. Asistentka režie Dagmar Podlešáková. Režie Vlado Rusko.

Osoby a obsazení: muž (Luděk Munzar), Veronika (Simona Postlerová), Dlužník (Petr Křiváček), Vymahač (Jan Novotný), Ochránce (Martin Štěpánek), Pomocník (Svatopluk Schuller), Pátrač (Jan Szymik), Bedřich (Jiří Hromada), Drobnička (Hana Doulová-Krobotová) a Neznámá (Zdeňka Sajfertová).

Natočeno v roce 2005 (72 min). Premiéra 26. 9. 2006 (Vltava, 21:30 – 22:47 h.). Repríza 25. 8. 2011 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.); 13. 6. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Jak vymoci dva miliony. In Týdeník Rozhlas 45/2021 (článek). – Dostupné také na Panáčkovi.

Lit.: (anonym): Roman Ráž: Vymahač. In web ČRo 26. 9. 2006 (anotace). – Cit.: Vymahač – to je název rozhlasové komedie, kterou autor Roman Ráž ironicky označil jako „porestituční pohádku“. Hra přináší příběh muže, kterému byl v rámci restitucí vrácen majetek, ale on si tím v žádném ohledu nepolepšil. Poněkud černá komedie má výrazně groteskní rysy a využívá i prvků oblíbeného žánru „krimi“.

Pod titulem rozhlasové hry Vymahač je podepsán Roman Ráž – autor, který je díky své tvorbě znám jako prozaik, filmový i televizní scénárista a rozhlasový dramatik.

Roman Ráž literárně debutoval počátkem šedesátých let sbírkou povídek Jediná noc. Od té doby již publikoval řadu novel a románů psychologických, detektivních i humoristicko-satirických. Některé z nich se dočkaly i filmového zpracování. Připomenout můžeme například jeho satirický román Prodavač humoru, kterému dal filmovou podobu režisér Jiří Krejčík.

Do oblasti rozhlasové tvorby vstoupil Roman Ráž rovněž počátkem šedesátých let a jako jeden z prvních autorů využíval i možností stereofonie. Nastudování jeho hry Ruce nad vodou také v šedesátých letech reprezentovalo Československý rozhlas na mezinárodním festivalu Prix Italia.

Jako rozhlasový dramatik má Roman Ráž v současné době na svém autorském kontě téměř dvě desítky titulů. Řada jeho her získala různá ocenění a byla také uvedena i zahraničními rozhlasy (v Itálii, Kanadě, Německu, Švýcarsku a v dalších). Prožil však také dobu, kdy u nás narážel na politickou bariéru a jeho tvorba nebyla uváděna. Z jeho rozhlasových titulů ještě připomeňme alespoň komedii Benda to zatrhne aneb Hrdina seriálů, hry Kámen v okně a Pasti a pastičky, a desetidílný seriál koncipovaný jako kronika 1. světové války s názvem Neodeslané dopisy.

Původní rozhlasovou hru s názvem Vymahač – kterou nyní nabízíme našim posluchačům jako premiéru – autor ironicky označil jako „porestituční pohádku“. Hra totiž přináší příběh muže, kterému byl v rámci restitucí vrácen majetek, ale on si tím v žádném ohledu nepolepšil. Poněkud černá komedie Romana Ráže má výrazně groteskní rysy a využívá i prvků oblíbeného žánru „krimi“.

Lit.: anonym: Roman Ráž: Vymahač. In web ČRo 3 Vltava, srpen 2011 (článek + ukázka k poslechu).  – Cit.:  Vymahač – to je název rozhlasové komedie, kterou autor Roman Ráž ironicky označil jako „porestituční pohádku“. Hra přináší příběh muže, kterému byl v rámci restitucí vrácen majetek, ale on si tím v žádném ohledu nepolepšil.

Spisovatel Roman Ráž (* 1935) je autorem řady próz, televizních i filmových scénářů i rozhlasových her. I když z jeho tvorby je asi široké veřejnosti nejznámější román Prodavač humoru, podle kterého natočil známý film režisér Jiří Krejčík, rozhlasové hry píše od šedesátých let. Ústředním tématem většiny jeho děl jsou otázky autenticity vlastní osobnosti, hledání mezí konformity, nutnost sebepoznání , zachování vlastního charakteru a morálky. Psychologická a etická problematika, která má často ráz až soudobé morality a obsahuje časté prvky humoru a satiry, je charakteristická i pro jeho současnou rozhlasovou tvorbu.

Poněkud černá komedie Vymahač z roku 2005 má výrazně groteskní rysy a využívá i prvků oblíbeného žánru „krimi“. Vypráví příběh jedné porevoluční restituce, která ovšem namísto nápravy starých křivd odstartuje dramatický případ vhodný spíš pro kriminální policii. Režisér Vlado Rusko obsadil do hlavních rolí Luďka Munzara, Jana Novotného, Martina Štěpánka, Simonu Postlerovou, Petra Křiváčka, …

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)