Balzac a malá čínska krajčírka (Balzac a malá čínská švadlenka, 2006)

Dai Sijie. Autobiografický příběh z doby kulturní revoluce napsaný autorem po jeho emigraci do Francie. Překlad románu („Balzac a malá čínska krajčírôčka“) a dramatizace Beata Panáková. Asistentka režie Mária Paderová. Zvuk Dušan Kozák. Hudební dramaturgie Oldo Fiala. Dramaturgie Ján Uličiansky. Režie Martin Kákoš.

Osoby a obsazení : Ma (Ľuboš Kostelný), Luo (Jakub Gogál), švadlenka (Táňa Pauhofová), Okuliarnik (česky Brejloun) (Juraj Hrčka), tajemník (Matej Landl), matka Okuliarnika (Viera Richterová-Horváthová), krejčí (Dušan Kaprálik), mlynář (Ján Mistrík), Doktor (Alfréd Swan). Dále účinkují Jozef Šimonovič, Ivan Laca, Vladimír Minarovič, Mária Schlosserová, Anna Okapcová, Soňa Uličná.

Natočeno ve Slovenském rozhlase v roce 2006 (57 min.).  Premiéra 22. nebo 24. 9. 2006 na stanici SRo Devín. Repríza 17. 6. 2018 (Rádio Litera, 12:30 h.).

Anotace: Autobiografický príbeh z obdobia kultúrnej revolúcie, ktorú budúci spisovateľ prežil na vlastnej koži, keď ho ako sedemnásťročného syna rodičov-lekárov vyhlásených za nepriateľov ľudu šíriacich buržoázne myšlienky poslali na vidiek, na prevýchovu k negramotným roľníkom. Láska k literatúre je silnou motivačnou líniou a symbolickou dimenziou rozprávania, ako aj fenoménom, ktorý dokázateľne udržal nad vodou človeka v zúfalej situácii.

Pozn.: Dai Sijie se narodil v roce 1954 v Číně v provincii Fujian. V letech 1971 až 1974 byl poslán na převýchovu do horské vesnice v oblasti Sečuánu. Po návratu mu bylo umožněno dokončit gymnázium a po smrti Mao Ce Tunga začal na univerzitě studovat dějiny umění. V roce 1984 získal studijní stipendium do Paříže. Ve Francii se rozhodl zůstat a začal se věnovat filmu. Dosud natočil tři celovečerní filmy – Čína, má bolest (1989), Pojídač měsíce (1994) a Tang, ten jedenáctý (1998). Je rovněž spoluautorem scénáře k filmové adaptaci své úspěšné knihy a chystá čtvrtý celovečerní film, který má nést název Dcery čínského botanika.

Dai Sijie je známý i jako spisovatel, a to dík knize Balzac a čínská švadlenka (Balzac et la petite tailleuse chinoise) (2000). Z francouzského bestselleru (v samotné Francii se knihy prodalo půl milionu výtisků) popisujícího příběh lásky na pozadí čínské kulturní revoluce se stal bestseller světový (kniha byla přeložena do 25 jazyků), který se dočkal úspěšného zfilmování (2001) a v roce 2002 též překvapivě překladu do čínštiny.

V roce 2003 získal Dai Sijie francouzskou literární cenu Prix Femina za svůj druhý román, Diův komplex (Le complexe de Di, Gallimard, 2003).
Autor : Hana Zahradníčková, 29.12. 2003

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

OPRAVA > v reprize uz 14.6.2018 na Radio Litera (pozdeji take 17.6.2018)
https://www.rtvs.sk/radio/program?date=2018-06-14

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)