Smutný kankán (2002)

Soňa Uličná. Původní rozhlasová hra pro mládež o životě francouzského malíře Henri Toulouse Lautreca. Dramaturg Ján Uličiansky. Autor hudby Víťazoslav Kubička. Hudební dramaturgie Eleonóra Vančíková-Kapasná. Mistr zvuku Ing. Peter Janík. Režie Martin Kákoš.

Osoby a obsazení: Henri (Vladimír Obšil), maman (Anna Javorková), papá (Marián Slovák), doktor (Anton Vaculík), Rachou (Branislav Bystriansky), Greniér (Juraj Predmerský), Vincent van Gogh (Milan Bahúl), La Goulue (Szdidi Tobias), Anquetin (Jozef Švoňanský), Maurice (Tomáš Lukáč), malý Henri (Martin Kolenič), ženské hlasy (Soňa Ulická, Darina Vašíčková, Mária Dacejová, Helena Geregová), mužské hlasy (Alfréd Swan, Ján Valentík a Peter Sklár).

Připravil Slovenský rozhlas Bratislava v roce 2002 (60 min.). Premiéra 1. 7. 2018 (Rádio Litera, 12:30 h.). Plánovaná repríza 31. 5. 2023 (SRo Rádio Devín, 20:30 h.), zrušeno pro úmrtí M. Zimkové.

Pozn.: Belle époque, Montmartre, Moulin Rouge – kouzelná slova, při kterých sa nám automaticky vybavuje Paríž konce devatenáctého století, se všemi uličkami a kavárničkami, plnými výjímečných uměleckých osobností. Stačí si jen vzpomenout na obrazy anebo plakáty „malého – velkého“ Francouze Henri Toulouse Lautreca – a před očima nám začnou bláznivě tancovať barevné skvrny, svíjejí se exaltované linky a v uších nám zní veselý kankán. Veselý?! Možná i smutný… Smutný jako životní příběh, který nám ve hře vypráví sám malíř Henri, poslední potomek slavného francouzského šlechtického rodu Montfa. Životní příběh ohraničený třiceti šesti roky hledání vlastního uměleckého výrazu, přátelství, lásky, i sebe samého.

Hra byla v roce 2003 nominována na XVIII. festivalu původní slovenské rozhlasové hry v Bojnicích. Autorka hry, Soňa Uličná, získala v kategorii her pro děti a mládež Prémii Literárneho fondu za Autorský debut a Szidi Tobias byla oceněna za ženský herecký výkon v postavě matky ve hře Vladimíra Hanuliaka „Hugo a Gavroche“ s přihlédnutím k postavě La Goulue ve hře Soni Uličné „Smutný kankán“. (anotace SRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)