Kým kohút nezaspieva… (Dokud kohout nezazpívá…, 2002)

Ivan Bukovčan. Rozhlasová úprava divadelní hry uvedené poprvé v roce 1969. Hudební dramaturg Lýgia Vojtková. Zvuk Milan Greguš. Dramaturg Vladimír Holan. Režie Peter Jezný.

Osoby a obsazení : Fanka, gymnazistka (Zuzana Kapráliková), Ondrej, student (Peter Sklár), Terezčák, bývalý hajný (Vladimír Minarovič), Babjaková, porodní bába (babica) Zdena Grúberová), Šustek, zvěrolékař (Ivan Laca), Uhrík, holič (Marián Labuda), tulák (Jozef Vajda), Tomko, učitel (František Kovár), paní lékárníková (Eva Matejková), Marika Mondoková, prostitutka (Helena Geregová), Fischl a obchodník (Marian Slovák).

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2002 (97 min.). Repríza 12. 8. 2014 v cykle Rozhlasová hra (SRo 3 Rádio Devín). Česká premiéra 28. 8. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Současná hra a ČeskoSlovenský rok.

Pozn. 1: Modelové drama natočené podle divadelní hry Ivana Bukovčana z roku 1968 zachycuje různorodé chování desítky rukojmích, jímž na sklonku druhé světové války hrozí výstražná poprava jako odveta za smrt německého vojáka. Vyhrocená situace dovoluje zkoumat duševní rozpoložení jednotlivých nešťastníků odsouzených k smrti.
Poprvé uvedeno ve Slovenském národném divadlu v roce 1969.

Pozn. 2: Dramatický príbeh desiatich obyvateľov okupovaného mesta, ktorí sa na jednu dlhú noc stávajú rukojemníkmi vysokého dôstojníka nepriateľskej armády. Rozhlasová úprava divadelní hry uvedené poprvé v roce 1969.

Pozn. 3: Podle divadelní hry byl v roce 1986 podle scénáře Igora Rusnáka v režii Martina Ťapáka natočen stejnojmenný film.

Text in: Kým kohút nezaspieva… Slučka pre dvoch / Bukovčan, Ivan, Slivko, Ján. Tatran, Edícia Divadelná tvorba, Bratislava, 1971.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

V týchto dňoch (september 2016) si pripomíname 95. nedožité narodeniny významnej osobnosti slovenskej dramatickej tvorby a hraného filmu, publicistu, dramatika, filmového dramaturga a scenáristu Ivana Bukovčana. Pre jeho tvorbu 60. a 70. rokov je typický konflikt medzi človekom ovplyvňovaným nepredvídateľnými okolnosťami a medzi písanými či nepísanými zákonmi. Celým dielom sa vinie línia boja proti fašizmu.

V poslednom tvorivom období sa Bukovčan zaoberal mnohými základnými otázkami mravného poslania človeka a jeho morálnou existenciou v súvislosti s minulosťou. Základom veľkej časti jeho dramatickej tvorby boli filmové scenáre. Jeho dramatický debut Surovô drevo vychádza zo scenára filmu Rodná zem, Diablova nevesta je prepracovaním scenára Poslednej bosorky a zo scenára úspešného filmu Zvony pre bosých vznikla zasa hra Sneh nad limbou.

Scenár podľa námetu Ľuda Zúbka Rukojemníci v roku 1947 nerealizovali, tak ho Bukovčan použil v dráme Kým kohút nezaspieva (premiéra 1969). Je to príbeh o rukojemníkoch, väznených nemeckými fašistami v čase SNP, z ktorých má jeden pre záchranu ostatných zomrieť. Hra s prvkami existencializmu rieši morálne a etické otázky zodpovednosti človeka za svoje činy. Celou hrou sa tiahne biblický motív Judášovej zrady. Rozhlasovú adaptáciu naštudoval a nahral režisér Peter Jezný v roku 2002. Účinkujú: Zuzana Kapráliková, Jozef Vajda, Marián Slovák, Peter Sklár, Vladimír Minarovič, Eva Matejková, Zdena Grúberová, Helena Geregová, František Kovár a Ivan Laca.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)