Srdce (1999)

Edmondo de Amicis. Hra pro mládež na motivy stejnojmenného románu. Dramatizace Ján Uličiansky. Dramaturgie Katarína Revallová. Hudební spolupráce Dana Reková. Zvuk Imrich Adamko a Stanislava Ďurišová. Režie Táňa Tadlánková.

Hrají Ladislav Chudík, Ján Gallovič, Pavol Náther.

Připravil Slovenský rozhlas Bratislava v roce 1999 (50 min.).

Nová, autorská verze rozhlasového zpracování románu. První rozhlasová verze byla na Slovensku nastudována a natočena v roce 1957. Román Srdce vyšel poprvé v roce 1886, česky byl vydán v roce 1889.

Edmondo De Amicis (1846-1908) – italský prozaik, který psal v poslední čtvrtině 19. století; kromě uměleckých cestopisů (Španělsko, Holandsko, V Americe) a románů pro dospělé, v nichž projevil silné sociální cítění (např. Učitelův román), napsal knihu pro mládež, komponovanou jako deníkové zápisky žáka základní školy, a příznačně ji pojmenoval Srdce – vyznává v ní mravní ideál lásky k lidem a k vlasti.

Uličiansky Ján (*1955) – slovenský dramatik, prozaik, dramaturg a režisér. Maturoval na gymnáziu v Košicích, vysokoškolské studium absolvoval v roce 1979 na DAMU v Praze. Po ukončení studia pracoval do roku 1987 jako režisér v Bábkovom divadle v Košicích. V současnosti je dramaturgem Slovenského rozhlasu v Bratislave. Jeho další rozhlasové hry : Tik – tak (1976), za kterou získal v roku 1976 Cenu OIRT, Golego (1984), Krtko (1987), Tretie zakončenie (1988) a řada rozhlasových pohádek.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)