Apartmá s terasou (1969)

William Trevor. Komedie o tom, že nejvíce biti bývají pravidelně ti nejslušnější a nejbezbrannější, které vesele terorizují bezohlední demagogičtí primitivové stejně jako je opovržlivě přezírají nafoukaní zbohatlíci. Dramatizace Michael Bakewell. Překlad František Fröhlich. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Josef Melč.

Osoby a obsazení: slečna Wintonová (Blanka Waleská), Morgan (Josef Somr), Bianca, italská služebná Runcových (Helga Čočková), paní Runcová (Milena Dvorská), pan Runca (Jiří Pleskot), paní Horderová (Jana Hlaváčová), 1. fotograf (Pavel Jiras), 2. fotograf (Artur Šviha).

Natočeno 1969. Premiéra 25. 4. 1969 (Praha, 19:10 h.). Repríza 5.7. 1969 (Československo, 21:00-21:50 h.; 48 min.); 22. 10. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Současná hra.

Lit.: Čípek, Martin: Strašně zajímavá hra. In Facebook, 29. 9. 2016 (úvaha). – Cit.: Strašně zajímavá hra. Zpočátku to vypadá na lehce bláznivou, rozvolněnou grotesku, ale od chvíle, kdy se Morgan začne chovat jako dobytek, je po legraci. A to navzdory tomu, že Morgana dobrá nálada nepřejde ani v úplném závěru, když odchází po schodech dolů od slečny Wintonové. Srozumitelná lež je snadnější než komplikovaná pravda.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou LIII. – „Co si vo takovejch lidech myslet?“ In Týdeník Rozhlas 30/2013 (článek). – Dostupné také na Panáčkovi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.