Malá zajížďka (1966)

Milan Jariš. Původní rozhlasová hra. Hudebně zvuková montáž Radislav Nikodém. Zvuk Gustav Dostál. Záznam a střih Jiřina Žáková. Asistentka režie Věra Havlatová. Režie Alena Adamcová.

Osoby a obsazení: studentka (Gabriela Vránová), automobilista (Josef Patočka), jeho vnitřní hlas (Petr Haničinec), správce památníku (Vladimír Krška), kápo (František Holar), hlas esesáka (Karel Houska), hlasy vězňů (Jaroslav Satoranský, Artuš Kalous a Pavel Kvasnička).

Natočeno 1966 (42 min.). Premiéra 14. 5. 1966 (Československo I., 19:30 – 20:40 h.)

Lit.: kn (= Nešvera, Karel): Nástup původní tvorby. Pět rozhlasových premiér. Po Stehlíkovi a Michalovi Jariš, Šafránek a Kožík. In Večerní Praha, roč. XII, č. 114/3528, 17. 5. 1966, s. 3 (recenze). – Cit.: “ (…) Nejcennější se zdá být přínost M. Jariše. Ze svých osobních zážitků vězně koncentráku Mauthausen napsal komorně laděný příběh s několika časovými rovinami Malá zajížďka, v němž hrdina – bývalý vězeň – přichází do míst, kde před dvaceti lety stál tábor smrti. Doprovází jej náhodná známá – stopařka, mířící za prázdninovým dobrodružstvím v Alpách. A zde začíná Jarišův dramatický konflikt stále živých, nezapomenutelných vzpomínek generace, která zažila hrůzy druhé světové války, se skepticismem mladé generace, která nedávnou historii přijímá s nedůvěrou jako přikrášlenou legendu. A tento generační vztah dává Jarišově hře nové vyznění mnohokráte už zpracovaného tématu. Vyznělo přesvědčivě i zásluhou rozhlasově velmi dobrého zpracování A. Adamcové s J. Patočkou a G. Vránovou v hlavních rolích. (…)“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)