Trhlina (1995)

Anton Baláž. Hudba Milan Dubovský. Hudební spolupráce Lýgia Vojtková. Mistr zvuku Peter Janík. Dramaturgie Oĺga Duhanová. Režie Peter Jezný.

Osoby a obsazení: Gregor (Andrej Mojžiš), Aranka (Eva Rysová), Vranka (Eduard Bindas), Nemček (Vladimír Kostovič), Šimček (Leopold Haverl), Mikuš (Elo Romančík), Lejb (Juraj Slezáček), Kajatánka (Božena Slabejová), Jakub (Ivo Gogál).

Nastudoval Slovenský rozhlas Bratislava 3. 5. 1995. Premiéra 24. 8. 1995 (Slovensko 1, 20:00 h.). Reprízy 15. 8. 1997, 17. 8. 2002; 1. – 7. 12. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Slovenská rozhlasová hra o trhlinách v našem svědomí. V autorské soutěži 1994/1995 získala první cenu.

Lit.: Šaráková, Lucia: Príbehy Nory Baráthovej, ale i Verdi a Wagner. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 26. 11. 2023 (článek). – Cit.: Veríme, že tento týždeň sa „rozbúcha“ rozhlasové srdce nejedného nášho poslucháča. Lebo vám načúvame, vy píšete a my vás čítame, berieme to vážne. Tento týždeň sa objavia vo vysielaní štyri relácie Nory Baráthovej – viackrát ste na ne veľmi dobre reagovali – takže sme pripravili bohatú nádielku, ktorú ste ešte u nás nepočuli. Čakajú na vás príbehy Spišské záhady, Krása v dreve zakliata, Záhadné lúče, Tu sme žili.  Zaujímavý bude aj príspevok Pavla Matulu Smutné i radostné Košice Ivana Stodolu. Troška oprášime opäť aj slovenskú literárnu klasiku – postavu Neprebudených v slovenskej literatúre a poviedku M. Urbana Chrapek a pán Boh. Ponúkneme vám opäť aj staršie hry, ale aj úplne novú, ktorú sme ešte v našom rádiu nevysielali. Môžete sa tešiť na Neznámu z Dunaja, Trhlinu a Génia z Roncola. Nebudú chýbať ďalšie rozhovory o rómskej literatúre od V. Dianiškovej a pokračovať budeme aj v glosách Z. Herberta. Objavia sa aj dve premiéry z cyklu V skratke a verše L. Lipcseia. Určite si nenechajte ujsť ani hru o zatopených obciach Liptovskej Mary od Z. Liškovej pod názvom Podvodné miesta. Z dna liptovského mora. (…)

Spisovateľ, scenárista a publicista Anton Baláž debutoval v roku 1971 románom Bohovia ročných období – o mužovi, ktorý prežil osemnásť rokov v gulagu na Sibíri. Dielo, ktoré bolo zošrotované, vyšlo až v roku 2003. Čitateľsky najúspešnejším románom je jeho Tábor padlých žien o prevýchove prostitútok z bratislavskej Vydrice. Bol preložený do viacerých európskych jazykov a v roku 1997 sfilmovaný. Významnou súčasťou jeho diel s historickou tematikou sú osudy slovenského židovstva v prvých povojnových rokoch, v podmienkach rodiaceho sa socialistického zriadenia. Tematika židovstva a antisemitizmu sa dostala aj do jeho rozhlasovej tvorby: Oživovanie, Ofélia nie je mŕtva a Trhlina. Dej Trhliny je lokalizovaný na Slovensko a rozpráva o ožívaní mŕtvych – symbolicky o ožívaní spomienok, na ktoré by mnohí najradšej zabudli. Na konanie, za ktoré sa mnohí hanbia.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)