Muž, který mluvil zásadně pravdu (1965, 2021)

Jiří Karásek: Muž, který zásadně mluvil pravduJiří Karásek. Rozhlasová hra z období konce první republiky a tzv. Protektorátu o zmatcích kolem lásky a dědictví. Hudba Sláva Kunst, řídí autor. Zpívá Inkognito Kvartet. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Jiří Roll.

Osoby a obsazení: Kryštůfek, vrchní policejní inspektor (Josef Beyvl), dr. Křeček, policejní rada (Bohuš Záhorský), inženýr Bafule (Rudolf Deyl ml.), správcová (Jaroslava Drmlová), Dlabolová (Štěpánka Holečková), Rozehnal, vrchní u Šroubka (Josef Chvalina), Olinka, právnička na policejním ředitelství (Dana Medřická), ředitel gymnasia v Chlumci (Antonín Zíb), profesorka němčiny (Jitka Frantová), profesorka latiny (Vlasta Fabianová), Marta, profesorka zeměpisu (Nelly Gaierová), ordner (Vladimír Čech), profesorka matematiky (Luba Skořepová), profesorka češtiny (Julie Charvátová), profesorka botaniky (Lída Vostrčilová), profesorka tělocviku (Ludmila Stambolieva), vrátný na policejním ředitelství (Bedřich Bobek), pobočník kapitána Kryštůfka (Bořivoj Navrátil), žena (Jindra Hollmanová).

Natočeno 16. 7. 1965. Obnovená premiéra 28. 6. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.; 74 min.) v cyklu Hra pro pamětníky. Repríza 13. 10. 2023 (ČRo Pohoda, 12:00 h.; 21:00 h.).

Vydala Radiotéka, květen 2021 (MP3, CR.ES.2021.65).

Pozn.: Hru nastudoval v roce 1966 DDR.

Lit.: Hubička, Jiří: Stařeček Goodman…a Náš dědek Josef. In web ČRo Archiv rozhlasu, 24. 9. 2015 (článek + ukázka ze hry k poslechu).

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce – Jak zatknout sňatkového podvodníka, který nelže. In Týdeník Rozhlas 3/2020 (článek). – Dostupné také na Panáčkovi.

Lit.: Venclová, Renata – Ptáček, Jaromír: Jiří Karásek: Muž, který zásadně mluvil pravdu. In web ČRo 3 Vltava, 28. červen 2020 (článek). – Cit.: Je inženýr Bafule spořádaný člověk, nebo rafinovaný sňatkový podvodník? Většina lidí by za jeho poctivost dala ruku do ohně. Jen policejní inspektor Kryštůfek má podezření… (…)

Oblíbená sestřenice policejního rady Křečka je učitelkou zeměpisu a právě se zasnoubila. Její srdce si získal šarmantní inženýr v nejlepších letech, který se nedávno vrátil z jižní Ameriky. Jen pro jistotu a zcela diskrétně požádá snoubenka svého bratrance, aby využil policejní aparát a prověřil, jestli minulost ženicha neskrývá nějaké nepříjemné překvapení. Delikátním úkolem je pověřen inspektor Kryštůfek. Nic podezřelého nevypátrá, ale přesto mu na spořádaném inženýrovi něco nehraje. Možná právě ten dětsky upřímný pohled, kterým jakoby říkal, že neumí lhát.

Rozhlasová komedie Muž, který zásadně mluvil pravdu scenáristy Jiřího Karáska (1907–1971) přiznaně těží z obliby prvorepublikových filmů. Příběh s úsměvnou zápletkou točící se kolem nepolapitelného sňatkového podvodníka si však veseloherní notu neudrží do konce. Vyšetřování se totiž odehrává v předvečer a pak i po vyhlášení protektorátu a za nacistické okupace, která má nakonec zásadní podíl na nečekaně smutném rozuzlení detektivního „případu“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Existuje také v německé verzi:

Der Mann, der immer die Wahrheit sagte

Ein Verwirrspiel um Liebe und Erbschaft ist dieses Hörspiel von Jiří Karásek.
Eine Produktion des Rundfunks der DDR aus dem Jahr 1966.

(Jména účinkujících jsou v odhlášení pořadu, připadně doplním.)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)