Plakáty (1932)

Jazzová suita pro rozhlas. Josef Gruss. Hudba Emil František Burian, hraje brněnský Symphonic Jazz. Režie Josef Bezdíček.

Účinkují členové Zemského divadla v Brně.

Nastudovalo Brno. Premiéra 9. 5. 1932 (Brno, 19:20 – 20:55 h.). Vysíláno živě, záznam neexistuje.

Pozn.: Poslední Burianova spolupráce s brněnským rozhlasem.

Lit.: Mázerová, Romana: E. F. Burian a rozhlas 1928 – 1938. Praha: Sdružení pro rozhlasovou tvorbu, 1995.

Růžička, O., Svět mluví 12/1936 a 13/1936 (recenze). – Cit.: „Nejsou to pevně skloubené tvary, spíš naopak volné improvizace slova a hudby. Měly svého času značný úspěch. Byly to hry, v nichž řehole, že slovo je hudba a hudba slovo, byla dovedena k cílům téměř ideálním.“

-ek-, Lidové noviny 14. 5. 1932 (recenze) – Cit.: Formově je tato suita dobře vystavěna, střídá účinek recitační poezie se zpívanými jazzovými songy a hudbou. Má textově působivý spád a dovede zapůsobit na obrazotvornost posluchačovu, takže svým pojetím vyhovuje ryze rozhlasovému charakteru. Zvlášť časté dobové sentence libreta dodávají suitě aktuální zajímavosti, ale celek je naprosto umělecky nedořešen, to platí především o Burianově hudbě, jež je technicky nedokonalá, zvukově a instrumentačně nevynalézavá a ve své přílišné sentimentální stereotypnosti nudná. I když bychom nepožadovali od Burianovy hudby samostatný, originální nápad, přece nemůžeme pomlčeti o její přeslazené trivialitě a technických nedostatcích, zvláště instrumentačních.“

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Když nároží promluví. In Týdeník Rozhlas 42/2019 (článek). Dostupné také na Panáčkovi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)