Bohovia sú smädní (Bohové žízní, 1991)

Anatole France. Dramatizace románu z doby Velké francouzské revoluce (Les Dieux ont soif, 1912). Literární překlad Ján Belnay. Rozhlasová dramatizace Štefan Šugar. Hudební dramaturg Miroslav Němec. Mistr zvuku Ľubomír Klásek. Dramaturgie Vladimír Fišera. Režie Vladimír Rusko ml.

Účinkují Emil Horváth, Kamila Magálová, Eva Rysová, Viera Richterová, Juraj Slezáček, Leopold Haverl, František Kovár, Ján Valentík, Vladimír Minarovič a další.

Připravil Československý rozhlas v roce 1991 (67 min.). Repríza 4. 12. 2016 v cykle Hra na nedeľu (SRo 3 Rádio Devín); 1. – 7. 8. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Vysíláno společně s esejemi Anatola France „Epikurova záhrada„. – Román kritizující revoluční fanatismus. Jde o jedno z autorových stěžejních děl, které nás svým námětem zavádí do časů Velké francouzské revoluce, do období vzestupu a pádu jakobínské diktatury a vlády Maxmiliána Robespierra. Ústřední postavou románu je mladý malíř Evariste Gamelin, který se proměňuje ve fanatického zastánce revolučního teroru, udává vlastní přátele i příbuzné a je i před popravou přesvědčen o své pravdě. Revoluce je zde líčena v jejím každodením shonu, kdy nevládne poměrná jasnost historie, nýbrž často zmatek a nerozvážnost přítomnosti. Bohové žízní a lidská krev jim platí na obou znepřátelených stranách svou daň.

Lit.: Śaráková, Lucia - Zumríková Kekeliaková, Monika: Nositelia Nobelovej ceny za literatúru. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 30. 7. 2023 (článek)  – Cit.:  Nobelova cena za literatúru sa udeľuje od roku 1901, niektorí jej nositelia sú nám dôverne známi, ale poniektorí ani nie. V Rádiu Litera sme sa preto opäť trochu viac porozhliadali a skúsili oprášiť diela tých autorov, ktorí získali Nobelovu cenu ešte na samom počiatku jej udeľovania, čiže v prvej polovici 20. storočia. Vo vysielaní sa tak objaví tento týždeň Wladislaw Stanislaw Reymot, Selma Lagerlöfová, Sully Prudhomme, Anatole France, Ivan Alexejevič Bunin, Henri Bergson a Hermann Hesse. Čítať si budeme Buninove Temné aleje, môžete sa tešiť na rozhlasovú hru Bohovia sú smädní, ktorej autorom je Anatole France. Nebude chýbať Reymontova Spravodlivosť, Lagerlöfovej Gösta Gerling, Hesseho Kúzelinikovo detstvo či Eliotov Portrét dámy.  (…)

Od utorka sa ocitneme v dobe Veľkej francúzskej revolúcie, aby sme na pozadí protirečivých vnútorných motivácií jej protagonistov spoznali, ako ďaleko sa postupne vzdialili od jej ideálov. Pôjde o príbeh Anatola Francea, francúzskeho nositeľa Nobelovej ceny z roku 1921. Dramatizáciu jeho textu vysielame pod názvom Bohovia sú smädní. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)