Dívka a buben (1989)

Eila Pennannenová. Finská rozhlasová hra. Překlad Markéta Pražáková. Improvizace na bicí nástroje Ivo Kieslich. Zvuk Miloš Kot. Záznam a střih Jana Fišerová. Asistentka režie Dana Reichová. Dramaturg Jiří Hubička. Režie Outi Valle j. h. a Hana Kofránková.

Osoby a obsazení: Minna (Zuzana Bydžovská), Virpi (Miluše Šplechtová), Reiska (Martin Stropnický), Mari (Eliška Balzerová), Elina (Markéta Zörnerová, členka DRDS), Kari (Ivan Trojan), Liisa (Zlata Adamovská), úředník konfiskační správy (Vlastimil Fišar) a paní Grönbergová (Nelly Gaierová).

Natočeno 18. – 29. 4. 1989 (studio R 31, 9:00 – 18:00 h.). Plánovaná premiéra 6. 12. 1989 (Praha, 19:15 h.). Premiéra 6. 3. 1990 (Vltava, 13:00 h.). Obnovená premiéra 5. 6. 2012 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.) v rámci cyklu Severské jaro.

Pozn.: Není jisté, zda v prosinci 1989 – vzhledem k nastalé politické změně – došlo k premiéře a zda nebyla odložena až na březen 1990.

Lit.: Pekárek, Hynek: Severské jaro pokračuje hrou Eily Pennanenové Dívka a buben. In web ČRo 3 Vltava, červen 2012 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: V rámci Severského roku na Vltavě vysíláme v Klubu rozhlasové hry cyklus Severské jaro. Posluchačům v něm nabízíme možnost setkání s rozhlasovou tvorbou skandinávských autorů, která je, možná překvapivě, v rozhlasovém archivu bohatě zastoupena. Dnes připomeneme inscenci finské rozhlasové hry Eily Pennanenové Dívka a buben.

Hra finské prozaičky nás zavede do osmdesátých let minulého století, kdy se mladí nekonformní lidé sdružovali v takzvaných městských komunách. Outsiderem ve společnosti ale i v této komuně je dívka Minna, která vystudovala hudbu a není schopna se sama uživit, ani sama se o sebe postarat. Její nonkoformita přerůstá v těžko pochopitelný postoj, s nímž se těžko vyrovnávají i ostatní členové komuny.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Oprava: Eila Pennanenová.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)