Bouře (2002, 2014)

William Shakespeare. Klasické drama pomsty a odpuštění. Přeložil Martin Hilský. Rozhlasová úprava a dramaturgie Jana Paterová. Scénická hudba Vladimír Franz. Režie Markéta Jahodová.

Osoby a obsazení: Alonso (Ladislav Frej), loďmistr (Jaromír Meduna), Antonio (David Vejražka), Gonzalo (Josef Somr), Miranda (Andrea Elsnerová), Sebastian (Ivan Řezáč), Prospero (Boris Rösner), Ariel (Filip Blažek), Kaliban (Martin Myšička), Ferdinand (Ondřej Sokol), Trinkulo (Kamil Halbich), Stefano (Jiří Lábus) a další.

Premiéra 26. 12. 2002 (98 min). Repríza 3. 9. 2016 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 17. 8. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.).

Ke stažení na webu Radiotéka, 2014 (MP3).

Pozn.: Příběh o lásce a nenávisti, o mstě a odpuštění, vypráví o ztroskotancích, kteří se na pustém ostrově setkávají se zázraky a divy. Hra, spojující vrcholnou poezii s groteskní komikou smutných klaunů, ukazuje lidský život jako úchvatnou marnost. Slavná Shakespearova Bouře nemůže chybět v přehledu rozhlasových inscenací jeho díla. (anotace)

Lit.: Pokorný, Milan: Markéta Jahodová: Každý režisér je sólista. In Týdeník Rozhlas 47/2013 (rozhovor). – Cit.: (…) Zapomenout nemohu na inscenaci Bouře s Borisem Rösnerem. Všechny Shakespearovy hry jsou rozhlasové v tom smyslu, že je v nich na prvním místě slovo, to volně cituji Martina Hilského, ale v Bouři je přímo od autora navíc předepsáno: „Ostrov je plný zvuků.“ Co může rozhlasový režisér chtít víc? Vladimír Franz mi k tomu navíc složil báječnou muziku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.