Pevnost 1/2 (1978)

Jiří Plachetka. Rozhlasová hra o osudech obyvatel malého pohraničního městečka Modrava v dramaticky vypjatém období před druhou světovou válkou. Zvukové efekty Dana Brochová a Artur Šviha. Zvukový mistr Ivo Fišer. Záznam a střih Jana Fišerová. Asistentka režie Dagmar Fišerová. Dramaturg Pavel Minks. Režie Stanislav Vyskočil.

Osoby: plukovník Singr, velitel posádky (Jiří Vala), poštmistr Karel Pletka (Petr Kostka), Venzl Peschl, sklenář, komunista (Antonín Hardt), vrchní četnický strážmistr Vlastimil Toman (Miroslav Zounar), monsignore Czeika, farář (Václav Lohniský), velkostatkář a majitel kamenolomu Robert Našinec (Čestmír Řanda), Adéla Delanová, zpěvačka (Jana Andresíková), Petr Dřímal, adjunkt (Petr Svojtka), Eduard Křížek, okresní hejtman (Vladimír Ráž), plukovník Singr, velitel posádky (Jiří Vala), kapitán Zemek, zpravodajec (Bořivoj Navrátil), monsignore Czeika, farář (Václav Lohniský), Emerich Babka, švec (Jiří Suk), Šustrovka, jeho žena (Helena Bendová), slečna Biskupová, pokladní na poště (Jaroslava Obermaierová), JUDr. Wilhelm Schatz, advokát (Miloš Willig),  Zlámal, podporučík v záloze (Karel Richter), Franta Hrnec, strojník (Vlastimil Bedrna), Franz Reichmann, cihlář (Jaroslav Drbohlav), Jaczek Swidnicki, podruh (Jaroslav Drbohlav), Olda Šimůnek, majitel restaurace (Jindřich Rychtařík), baba / hospodyně u Našince (Ludmila Lída Roubíková), matka / venkovská žena (Eva Klenová), podplukovník Janák, pověřenec generálního štábu (Jaroslav Kotrba).

Dokončeno 26. 9. 1978. Premiéra prvního dílu 11. 10. 1978. Repríza 2. dílu 14. 9. 1989 (Vltava, 20:00 – 21:01 h.).

Obsah: 1. díl – 1933 (71 min.) – 2. díl – 1938 (58 min.).

Lit.: Lopatka, Jan: Radiojournal v ko(s)mickém věku. Praha: Inverze, 1993, s. 122 – 127.

Pozn.: Tzv. angažovaná hra, oprašující poetiku budovatelských her padesátých let.

Lit.: anonym: 3. ročník festivalu původní české rozhlasové hry Plzeň 19. – 23. května 1980. Praha: Český rozhlas, 1980 (anotace). – Cit.: “ (..) Děj prvního dílu se odehrává v roce 1933, kdy se nedaleko městečka staví velká hraniční pevnost. Stává se centrem pozornosti různých zájmů, předmětem finančních spekulací a politických machinací. Zájmům, které přímo ohrožují bezpečnost a obranyschopnost republiky, se snaží čelit velitel místní posádky plukovník Singr a zpravodajec Zemek. Jejich snahy však narážejí na jednání okresního hejtmana Křížka. Jeho zásluhou získává koncesi na stavbu pevnosti podnikatel Našinec, který se ve spojení s advokáte Schatzem dopouští kolaborace s fašisty. V epickém sledu scén se promítají osudy dalších postav hry, jako je poštmistr Pletka a komunista Peschl. Jednotlivé scény se v širokém záběru skládají v obraz složité situace, vrcholící živelnou demonstrací lidu, odhodlaného republiku ubránit.

Ve druhé díle se setkáváme s obyvateli městečka o pět let později, v roce 1938. Přestože se situace neustále přiostřuje, k využití pevnosti nedochází. Vojenské zbraně republiky proti fašistům uzavírá cestu mnichovský diktát. Plukovník Singr nenalézá ze situace jiné východisko než sebevraždu, komunisté Dřímal a Peschl se připravují na ilegální a odbojovou činnost. (…)“

Lit.: Hnilička, Přemysl: Průvodce rozhlasovou hrou – Jak se na Modravě čachrovalo a bojovalo za vlast. In Týdeník Rozhlas 37/2021 (článek). – Dostupné též na Panáčkovi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)