Trakl (2001)

Marek Horoščák. Rozhlasová hra inspirovaná životem expresionistického básníka Georga Trakla. Hudba Petr Hromádka.  Zvukový mistr Josef Daněk. Dramaturgie Kateřina Halaštová. Režie Jan Antonín Pitínský.

Osoby a obsazení: důstojník (Miloš Černoušek), policista (Miloslav Maršálek), císař (Leoš Suchařípa), Trakl (Jaroslav Plesl), Karl (Pavel Liška), Greta (Marie Ludvíková), řečník (Martin Vrtáček), Soňa (Petra Špalková).

Nastudovalo Brno. Premiéra 20. 3. 2001 (ČRo 3 Vltava, 21:30 – 22:30 h.; 53 min.). Repríza 14. 2. 2017 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h).

Veřejná předpremiéra březen 2001 (ČRo Brno, Beethovenova 4). Veřejná přehrávka 13. 7. 2012 v rámci cyklu Audiokabinet – Měsíc autorského čtení, Brno (Divadlo Husa na provázku, 17:30 h.). Následovala beseda s Martinem Horoščákem.

Pozn.: Rozhlasová verze hry mladého brněnského autora a současného dramaturga ČRo Brno. V později vyřazené scéně se v roli Číšníka vystřídalo několik herců, mj. Jaroslav Ludvík a Aňa Geislerová. Předpremiéra se konala 14 dní před rozhlasovou premiérou, jako veřejná přehrávka v ČRo Brno, Beethovenova 4.

O své hře hovořil Marek Horoščák v kulturním týdeníku brněnského rozhlasu Zelný rynk 17. 3. 2001.

Lit.: Rozhlas č. 6/2001 – „V těchto dnech v Českém rozhlase v Brně dokončili novou rozhlasovou hru Trakl…“

Lit.: Hložková, Hana: Marek Horoščák: Trakl. In web ČRo 3 Vltava, 9. 2. 2017 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.:  Původně divadelní hra Trakl je inspirována životem předčasně zesnulého rakouského expresionistického básníka Georga Trakla. Marek Horoščák v ní představuje subjektivní pohled na vnitřní rozjitřený svět umělce. Soustředí se zejména na Traklovu neschopnost komunikace s okolní realitou – způsobenou jednak drogami, ale také pocitem jakési „výlučnosti“, a evokuje atmosféru Evropy na počátku první světové války. Vysíláme v úterý 14. února od 21:30 hodin, poté on-line k poslechu do pondělí 20. února 2017.

„Před rokem jsem seděl v hnědobílé vídeňské kavárně. Teď sedím na dně černé jámy. Před rokem jsem svou naději vkládal v dech hřejivých bytostí. Nyní není kolem mne bytostí,“ říká titulní postava. Horoščákovo drama se odehrává převážně v období, kdy byl vídeňský farmaceut a literát Georg Trakl (1887–1914) vyslán jako zdravotník na pomezí polsko-ukrajinských hranic a nedlouho poté spáchal sebevraždu. Dekadentní text v sobě mísí scény, které jsou na pomezí fikce a reality, ať už jde o Traklův vztah k prostitutce Soně, sestře Gretě či příteli Karlovi, v nichž jsou naznačovány prvky nízkosti (možného incestu i kriminality), anebo až fantastického idealismu (v tvorbě i milostných vztazích). Součástí halucinační vize básníka je císař Franz Josef I., jehož výroky: „Zoufalec není mým hrdinou. Moje říše potřebuje celé muže, moje říše potřebuje muže ocelových nervů, paže košaté a silné,“ předjímají válečný konflikt. Zároveň ostře kontrastují s křehkou, snadno zranitelnou, podstatou básníka, zmítajícího se mezi zoufalstvím a prázdnotou, touhou a beznadějí. Hra se v roce 1998 dostala do finále soutěže Alfréda Radoka.

Rozhlasovou inscenaci natočil v roce 2001 v brněnském studiu režisér Jan Antonín Pitínský ve spolupráci s hudebním skladatelem Petrem Hromádkou a mistrem zvuku Josefem Daňkem. Do titulní role obsadil talentovaného, ale tenkrát ještě neznámého herce Jaroslava Plesla. V pozoruhodném, zvukově netradičním, kolážovitě pestrém snímku zazní i zhudebněné kousky Traklovy poezie.

Marek Horoščák (1976) pronikl na jeviště divadelních scén s vlastními hrami (Vařený hlavy, Mein Faust aj.) i dramatizacemi (Zvláštní žena, Markéta Lazarová). Významnou součástí jeho tvorby je rozhlasová dramatika. V Českém rozhlase byly, mimo Trakla, natočeny tituly W. zjistil, že válka je v něm (režie Jiří Pokorný, 2005), Muž, který ztratil humor, a žena, co neexistuje (režie Hana Mikolášková, 2008), Zlaté časy (režie Zdeněk Dušek, 2011), Krysička, šváb, moucha a jezeveček (režie Hana Mikolášková, 2014). V režii Lukáše Kopeckého se připravuje rozhlasová pohádka Princezna z nejlepšího království. (…)

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Kokain, básně a válka. In Týdeník Rozhlas 4/2019 (článek). – Dostupné také na Panáčkovi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Marek Horoščák je absolvent brněnské JAMU v ateliréru Josefa Kovalčuka a Arnošta Goldflama. Před několika lety byl tento text oceněn v soutěži Alfréda Radoka. Hra čerpá z témat viny, výlučnosti a asociálnosti. Evokuje atmosféru Evropy na počátku první světové války.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)