Situace (1978, 2021)

Mluvené slovo Jiří Hubač: SituaceJiří Hubač. Rozhlasová hra. V době stanného práva vyklízí nacistická armáda hotel a zadrží z neznámých důvodů na čas jeho hosty .. Dramaturgie Zuzana Kočová. Režie Jana Bezdíčková.

Osoby a obsazení: Cesťák (Vlastimil Brodský), Hanousek (Čestmír Řanda), Wágner (Vilém Besser), Robert (Bořivoj Navrátil) a holčička (Martina Zaoralová).

Natočeno v roce 1978. Repríza 17. 6. 2007 (43 min.); 6. 6. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Vydala Radiotéka 21. 9. 2021 (MP3, CR.ES.2021.337).

Pozn.: Text vznikl původně pro televizi pod názvem Podezření (1970, režie Jan Matějovský).

Lit.: Venclová, Renata: Jiří Hubač: Situace. Vlastimil Brodský ve hře o lámání charakterů a hledání zástupné oběti. In web ČRo 3 Vltava, 6. červen 2021 (článek). – Cit.: K čemu všemu je možné donutit člověka tím, že ho uzavřeme do situace plné nejistoty a strachu? Rozhlasovou hru o lámání charakterů a hledání zástupné oběti (…)

V době stanného práva vyklízí nacistická armáda hotel a zadrží z neznámých důvodů na čas jeho hosty ve třídě školy. Čtyři muži se ocitají v situaci umožňující nejrůznější dohady, při nichž se odhalují charaktery a společenské postoje.

Důvod zadržení ani svůj nejbližší osud čtveřice nezná, není tedy divu, že strach i představivost brzy začnou pracovat na plné obrátky. Nakonec zadržení sami konstruují případná obvinění a připravují svou obhajobu. Zároveň hledají v náhodně utvořeném společenství nejslabší článek, který by mohli předhodit jako oběť vyšetřovatelům.

Rozhlasovému nastudování předcházela televizní inscenace Podezření z roku 1970, ve které si čtyři zadržené zahráli Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský, František Husák a Pavel Landovský.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)