Jolly Jockey (1978)

Momo Kapor. Rozhlasová hra. Překlad Milan Materák. Hudební dramaturgie Dana Reková. Použitá hudba Carole King: It’s Too Late, Showaddywaddy: Under the Moon of Love, Osibisa: The Warrior, Körmendi együttes: Rock boogie, Ram Jam: Black Betty,  Boney M: A Woman Can Change a Man, Ray Charles: Georgia,  James Brown: Get Up I Feel Like Being A Sex Machine, Gene Kelly: Good Mornin’, James Last: Happy Brasilia, Charles Aznavour: Jesabel, Jimi Hendrix: Voodoo Chile, Otis Redding: Day Tripper, Frank Sinatra: You My Love, Georde Harrison: I Me Mind. Mistr zvuku Peter Štolz. Dramaturg Vladimír Fišera. Režie Eva Galandová.

Osoby a obsazení: Jolly Jocker, diskjockey (Juraj Kukura), hlasy z reklamy (Karol Strážnický, Stano Dančiak, Zora Kolínska), posluchač (Ľubomír Roman), hlasatel (Peter Mikulík) a další.

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1978 (58 min.). Repríza 22. a 24. 6. 2006 (Rádio Devín).

Pozn.: Hra srbského autora Moma Kapora získala za svoje mimoriadne rádiofonické kvality viacero cien. Je originálnou intepretáciou pohľadu diskdžokeja na postavenie jedinca v spoločnosti.

Lit.: Zezulová, Monika: Srbská próza sedmdesátých let 20.století. Brno: Masarykova univerzita, 2011 (bakalářská diplomová práce).

Pozn.: Čtyřicetiletý diskjockey (vynikající a proměnlivý Juraj Kukura) s uměleckým jménem Jolly Jockey vysílá v komerčním rádiu reklamy prokládané slovem a šlágry. Svou práci provádí rezignovaně a chladně profesionálně až do chvíle, kdy mu mladý volající posluchač vynadá za přehrávání hudebních vykopávek a za vykopávku označí i jeho samotného. To diskjockeye urazí natolik, že se vydá na cestu po hudební historii vlastního života.

Komerční éter se tak rozezní písněmi Zarah Leander a jiných okupačních hvězd, sambou, ča-čou, dřevním rock´n´rollem, Fredem Astairem či cool jazzem. Reklamy znějí v připravených blocích i nadále, působí však stále přízračněji a nepřípadněji a Jolly Jockey padá stále hlouběji směrem k vyhazovu…

Zajímavý text, překvapující a nezvykle moderní realizace. (Přemek)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Chcem sa spytat ci to niekto nahodou nema…

Dobrý den, rád bych získal nahrávku této hry. Děkuji za info. B

Hra existuje, 22. a 24.06.2006 ju uviedli na rádiu Devín (Slovensko) v rámci týždňa srbskej kultúry ale to je všetko,
čo sa mi podarilo zistiť. Je naozaj zaujímavá, tiež by som sa
k nej chcel dostať…

Dobry den, tuto hru som pocul pri jej premiere a tak na mna zaposobila ze do dnes si pamatam vykon pana Kukuru. Zhostil sa ulohy po svojom a vtisol postave kus zo svojho hereckeho umenia. Aj ja som patral po tejto hre, ale bezvysledne :-(

Nabral som odvahu a napísal som priamo do Slovenského rozhlasu.
Budem čakať na odpoveď, ak sa niekto posnaží a odpovie,
podám hlásenie.
:-)

Ja to mam Este z dávna nevedel som že to bola rozhlasová hra

Dobrý večer.
Ak by o tú hru mal niekto záujem, tak nech napíše
na luigi44@gmail.com, nejako to skúsim dodať.

Viacerí ste prejavili záujem o túto hru. Nájdete ju na https://www.psychobalzam.com/jolly-jockey/

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)