Neohrožený Mikeš (2013)

Božena Němcová. Pohádka. Dramatizace Božena Šimková. Hudba Jiří Strohner. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Jaroslav Kodeš.

Osoby a obsazení:  Mikeš (Jaroslav Plesl), Bobeš (Ladislav Hampl), Kuba (Matěj Nechvátal), stařena (Libuše Švormová), princezna Jolanka (Lucie Pernetová), princezna Magdalenka (Hana Marie Maroušková), princezna Apolenka (Šárka Vaculíková), babička (Viola Zinková). Dále účinkují Karel Vlček, Ivan Jiřík, Jaroslav Vlach, Vladimír Hrabal, Tomáš Racek, Eva Kodešová, Jana Durczaková, Anežka Rösslerová, Matouš Veselský, Tomáš Pergl, Václav Balák a Petr Šplíchal.

Natočeno 2013. Premiéra 1. 1. 2014 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.; 44 min.). Repríza 18. 10. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h); 8. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.);  30. 6. 2021 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.); 17. 3. 2024 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: Ledvinková, Václava: Božena Němcová: Neohrožený Mikeš. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2013 (anotace). – Cit.: Pohádka se ponese v duchu české klasiky. Jedná se o premiéru příběhu podle Boženy Němcové o neohroženém kováři, který se společně se dvěma přáteli vydá do světa, aby zachránili unesené princezny.

Bude to cesta nesnadná, plná nástrah a s tou největší – zradou svých kamarádů – se musí Mikeš vypořádat sám. Jak to zvládne? Přemůže strašlivého draka a osvobodí nakonec i nejmladší princeznu Johanku, která skrývá svoji tvář? Z mnoha pohádkových motivů, které se tu objevují, čerpaly a dodnes čerpají i modernější autorské pohádky. Tato rozhlasová adaptace nás však vrací do kouzelného světa pohádkové imaginace, která zůstává pevně ukotvena v onom „kdysi kdesi…,bylo nebylo…,stalo se nestalo…“ a přitom ctí základní hodnoty, které platí nejen v pohádkách, ale i v životě.

Lit.: anonym: Božena Němcová: Neohrožený Mikeš. In web ČRo 2 Praha, říjen 2015 (anotace). – Cit.: Příběh v duchu české klasiky o neohroženém kováři, který se společně se dvěma přáteli vypraví do světa, aby zachránil unesené princezny. V hlavních rolích Jaroslav Plesl, Ladislav Hampl, Matěj Nechvátal, Libuše Švormová, Lucie Pernetová a další.

Cesta, na kterou se vydá kovář Mikeš, bude nesnadná a plná překážek. S největší nástrahou, zradou kamarádů, se bude muset Mikeš vypořádat sám. Jak to zvládne? Přemůže strašlivého draka a osvobodí nakonec i nejmladší princeznu Johanku, která skrývá svoji tvář? 

Z pohádkových motivů, které se v příběhu objevují, dodnes čerpají i modernější autorské pohádky. Tato rozhlasová adaptace vás ale vrací do kouzelného světa pohádkové imaginace, která zůstává pevně ukotvena v onom „bylo – nebylo“. A přitom ctí základní hodnoty, které platí nejen v pohádkách, ale i v životě. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)