Úžina mořských bouří (2013)

Alexander Grin. Rozhlasová hra na motivy povídky ruského autora. Překlad Zdeňka Psůtková. Dramatizace Melita Denková. Hudba Kryštof Marek. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkují Michal Zelenka, Radim Vašinka, Andrea Elsnerová, Ivan Řezáč, Miriam Kantorková, Antonín Hardt, Zdeněk Maryška, Otmar Brancuzský, Jaroslav Kepka a Jiří Knot.

Natočeno v roce 2013. Premiéra 22. 2. 2014 (ČRo 2 Praha, 13:03 h.; 57 min.). Repríza 23. 5. 2015 (ČRO 2 Praha, 13:00 h.); 14. 3. 2020 (ČRo Rádio Junior, 10:00 h.); 27. 8. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Lit.: Ledvinková, Václava:  Alexandr Grin: Úžina mořských bouří. In web ČRo 2 Praha, únor 2014 (anotace). – Cit.: Příběh mladíčka z bohaté rodiny, který se touží vzepřít společenským konvencím. Proto se vydá jako obyčejný plavčík na moře. Osudovým se mu však stane přátelství se starým kapitánem Matissonem Padem, jemuž se po jeho smrti snaží vyplnit poslední přání. 

Lit.: anonym: Alexandr Grin: Úžina mořských bouří. In web ČRo 2 Praha, květen 2015 (článek). – Cit.: Vydejte se na cestu za dobrodružstvím! Do přístavních hospod, na moře mezi piráty i na tajemný ostrov nás zavede příběh, ve kterém uslyšíte Michala Zelenku, Andreu Elsnerovou, Antonína Hardta a další vynikající herce.

Vypráví o mladíčkovi z bohaté rodiny, který se touží vzepřít společenským konvencím, a proto se vydá jako obyčejný plavčík na moře. Osudovým se mu však stane přátelství se starým kapitánem Matissonem Padem, jemuž se po jeho smrti snaží vyplnit poslední přání. 

 Alexandr Grin měl dobrodružnou povahu. Za svého života se toulal po Rusku a živil se jako námořník a rybář. Svým literárním dílem se Alexandr Grin řadí mezi novoromantiky. Byl ovlivněn Edgarem Allanem Poem, E. T. A. Hoffmannem anebo např. Thomasem Mayne-Reidem. Ve svých příbězích povětšinou spojoval staré námořnické pověsti s dobrodružnými, pohádkovými a hororovými motivy a s psychologií postav, které se vyznačují jistou rozpolceností.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)