Levantul (2003)

Mircea Cărtărescu. Rozhlasová úprava a režie Gavriil Pinte. Střih Crenguţa Manea. Studiová režie Milica Creiniceanu. Hudební režie Stelića Muscalu. Technické vedení ing. Luiza Mateescu.

Účinkují Mircea Cărtărescu, Florian Pittiş, Valentin Teodosiu, Mircea Constantinescu, Radu Amzulescu, Petre Nicolae, Diana Dumbravă, Annemarie Ziegler, Bogdan Caragea a další.

Natočeno 2003.

Lit.: anonym: Mircea Cărtărescu – Levantul (2003). In web Teatrula Microfon, červen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Levantul” este un poem epic care se petrece cândva în secolul al XVIII-lea și spune povestea unui tânăr poet, Manoil, care se pornește din Levant spre Valahia pentru a-l da jos pe domnitorul fanariot. Pe parcursul călătoriei Manoil se întâlnește cu sora lui, un pirat, un inventator, un francez și tot felul de alte personaje care i se alătură. Urmează o călătorie cu un zeppelin, o întâlnire cu niște statui care-i prevestesc viitorul, o confruntare cu o bătrână care prin metamorfoza ei într-o femeie gigant recreează Big Bang-ul și tot felul de alte aventuri, până ce personajele ajung la confruntarea finală cu Vodă, care ia o întorsătură neașteptată.

Toate astea sunt povestite in 12 cânturi de un narator care se implică direct în poveste. Acesta invocă muzele să-l inspire, asemenea cânturilor homerice, face aluzii la mașina de scris la care scrie cartea, la slujba de profesor al autorului și altele. La un moment dat autorul însuși este întrerupt din scris de Manoil, care iese din pagină și vrea să-l tragă cu el în poveste.

Vă invităm să ascultați adaptarea radiofonică a Cântului 11, realizată în anul 2003, în regia lui Gavriil Pinte, avându-i în rolurile principale pe chiar Mircea Cărtărescu și pe Florian Pittiș. Vă dorim AUDIȚIE PLĂCUTĂ! Și, dacă vi se va părea interesantă povestea, vă invităm să citiți întregul roman

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)