Radio Ivo na Radiu Wave: Život nedoceníš – Bez laktózy, prosím! (2019)

„Je Alzheimerova choroba vždy na obtíž?“ Improvizovaná rozhlasová hra Radia Ivo. Připravili a účinkují Petr Marek, Johana Ožvold a Martin Moštík.

Natočeno 17. 6. 2019 (Valdštejnská lodžie, Jičín). Premiéra 25. 1. 2020 (ČRo Rádio Wave, 69 min.).

Lit.: anonym: Radio Ivo: Bez laktózy, prosím! In web ČRo Radio Wave, 25. leden 2020  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Jako úspěšného vedoucího firmy si většinou představíme mladého muže či muže v „nejlepších letech“. Nová hra Romany Bohunské se naopak zabývá „méně dobrými lety“ svých mužských hrdinů. Jak s nimi zamává mladá žena? (…)

O podnikání je koneckonců i celá nová hra Romany Bohunské. A nejen o něm: na své si přijdou milovníci sociálních témat, nemocí stáří i homosexuality v pokročilém věku. Přitom je až s podivem, do jak stereotypního místa nasměrovala své dva zamilované mužské hrdiny ve vysokém firemním postavení: na záchod u kancelářského open spaceu. Není ovšem jasné, zda k tomu Romanu přiměla chuť akcentovat téma neakceptované jinakosti, nebo prostě chtěla jen napsat další ze svých slavných záchodových scén.

K tomuto tématu se také pojí první z novoročních předsevzetí samotné Romany: zbavit se výkalů a vůbec motivů vyměšování v textech vlastních her. K tomu se připojil zvukový mistr Jiří Bomega, který vyhlásil embargo na ruchovou banku „toaleta“, které už v posledních letech v Českém rozhlase díky nadužívanosti v Romaniných opusech nikdo neřekl jinak než „puchová banka“. Druhé Romanino předsevzetí souvisí dle spolehlivých zdrojů s kauzou Díra a vyšetřováním jejího kontroverzního působení v rámci středoškolského ochotnického uskupení a má přímou vazbu na možnost mimosoudního vyrovnání s rodiči mladých herců.

(…) Co si tedy počnou Ing. Ivo Macíček, jeho nadřízený Gregor a zaměstnankyně ve zkušební lhůtě Jitka? (…)

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)