Radio Ivo: Neteř mých přátel (2020)

„Korea, Izrael a pipety. Nestačí???“ Improvizovaná rozhlasová hra Radia Ivo.

Premiéra 26. 9. 2002 (ČRo Rádio Wave, 65 min.) v cyklu Radio Ivo na Radiu Wave.

Lit.: anonym: Radio Ivo: Neteř mých přátel. In web ČRo Radio Wave, 26. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Tak nejen KRNAP, ale znovu i Sudety! Romana Bohunská se vrací k oblíbeným tématům a vytváří z nich zajímavý mix, který je navíc obohacený již dostatečně mixovanými vzpomínkami jejího prarodiče. V minulé větě jsme záměrně uvedli dědečkův titul v genderově neutrální podobě, nicméně každý si jistě domyslí, že ten, kdo za druhé světové války řídil český vojenský letoun, nebyla žena. Zájem o problematiku rovnosti menšin ovšem autorka rozvíjí ve své nové hře opět s velkým apetitem!

Pracovníci zážitkové agentury, zaměřující se na kombinaci vědeckého a historického poznání, připravili pro izraelsko-korejskou turistickou skupinu tematický zájezd. To je nádherné pole, na němž může autorka scénáře rozehrát celý vějíř motivů. A ty jsou stále více společensko-politicky angažované.

Zároveň, jak jsme zjistili již v minulé hře, se Romana definitivně přestala ostýchat symbolického vyprávění a začíná být v tomto ohledu daleko odvážnější a netradičnější. Přitom ale stále zachovává víceméně realističnost dění. Metafory tedy hledá v obyčejných jevech či slovech.

Kupříkladu neustálými nenápadnými dialogovými zmínkami o jakýchsi chemických či inovativních „postupech“ nás podvědomě vede k tématu poválečného rozdělení Evropy a tyto dějově-informační marginálie se kupříkladu zde stávají alegoriemi takzvané Postupimské dohody. Co je ovšem „kapátko“ a kdo jsou „bakterie“, to už nechává Romana částečně na divácích.

Ale jak nám sdělila, ona své vlastní indicie má. A ráda nechá diváky hledat. Proto vyhlašuje diváckou soutěž: Kdo nalezne více skrytých významů v textu aktuální hry, může se ucházet o vítězství ve slosování, jehož hlavní výhrou je večeře se samotnou Romanou! Scenáristka ovšem, aby hledačům indicií věc trošku usnadnila, vytvořila seznam, jenž obsahuje motivy, které zcela jistě žádnou alegorii neskrývají. Příkladem budiž etnický původ inženýrky biochemie Ivety nebo jméno její kolegyně Marcely.

Dalším posunem v tvorbě Bohunské je i to, co s potěšením kvitovalo dramaturgické oddělení Radia Wave. Díky minule deklarovanému rozprostření motivů vzpomínek Romanina prarodiče-vojáka do dvou samostatných textů se z posledních odvysílaných her zároveň stává svého druhu duologie.

Romana sice namítla, že skutečnou hru na pokračování již napsala dříve (Mladé povlaky I a II), ale zároveň se tomuto výkladu nebrání a ani nevylučuje, že by se takováto pomyslná série nemohla v budoucnu obohatit i o další přírůstky – tudíž sama neví, zda se nebude jednat i o trilogii, či dokonce tetralogii a tak dále. Dědečkových vzpomínek má totiž prý v zásobě opravdu dost. I proto budeme dnes znovu létat letadlem, i když s jinými hrdiny, kteří mají jiné problémy a také úplně jiné letadlo.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold, Mariana Moštíka a jejich hostů – tento podzim to budou Aňa Geislerová, Ventolin a Marek Daniel. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00. Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo se přihlaste k odběru na wave.cz/podcasty.

Přijďte na natáčení další improvizované hry Radia Ivo 6. 10. 2020 s hostem Aňou Geislerovou! Začneme od 19 hodin ve Studiu 1 Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v Praze. Vstup je zdarma a bez rezervací, kapacita studia je ale omezená. Tak dorazte včas!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)