Radio Ivo – To je láska, Zbyňo! (2020)

„Je agismem, když staré lidi hrají herci středního věku?“ Improvizovaná rozhlasová hra Radia Ivo.

Účinkují Petra Marka, Johany Ožvold, Mariana Moštíka a Robert Mikluš.

Natočeno prosinec 2020. Premiéra 31. 12. 2020 (ČRo Rádio Wave, 53 min.)  v cyklu Radio Ivo na Radiu Wave .

Lit.: anonym: Radio Ivo ft. Robert Mikluš: To je láska, Zbyňo! In web ČRo Radio Wave, 31. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Agismus. Velké a zároveň lehce opomíjené téma současnosti. Diskriminace kvůli věku se může týkat každého z nás. A tudíž nepřekvapí, že si Romana Bohunská za své nové hrdiny zvolila tři důchodce (60+) a jednoho třicátníka.

Příběh je navíc vyprávěn retrospektivně, takže jej, podobně jako ve slavném Titanicu, sledujeme vzpomínkou této ještě o dvacet let starší čtveřice, která se na výročním silvestrovském setkání noří do společné minulosti. Škoda snad jen, že se Romana nepoučila z filmu Jamese Camerona i v tom, že retrospektivní vyprávění je dobré v současnosti nejen skončit, ale především začít.

V Bohunské hře tak vzniká ihned na začátku jistý posluchačský zmatek. Ten je zároveň podpořen tím, že postavy bezmála sedmdesátníků (a později devadesátníků) hrají tradiční tváře Romaniny tvůrčí skupiny a ani hostujícímu Robertu Miklušovi není zdaleka 50 let. (…)

Natáčení dalších her Radia Ivo bude během následujících týdnů neveřejné. Zachovejte nám ovšem přízeň a těšte se s námi na, doufejme brzkou, návštěvu nahrávání série Život nedoceníš ve studiích Českého rozhlasu. Dáme vám včas vědět.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold, Mariana Moštíka a jejich hostů. Záznam letošního prosincového dílu s Robertem Miklušem jsme vysílali na Silvestra. Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin (…).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)