Vstali sme z popola – V rukách kata (Vstali jsme z popela – v rukách kata, 2011)

Peter Smolík, Gabriela Smolíková a František Mikloško. Dramatizovaný dokument z cyklu Vstali sme z popola. Na motivy osobního svědectví Ladislavy Haplové z knihy Zločiny komunizmu na Slovensku volně zdramatizoval Pavol Smolík. Dramaturgie Jana Hevešiová. Hudební dramaturgie Pavol Smolík a Katarína Bielčíková. Zvuk Peter Hájek. Režie Pavol Smolík.

Účinkují Zuzana Kronerová, Barbora Chlebcová, Marek Majeský, Zuzana Dančiaková, Alfréd Swan, René Jankovič, Dušan Kaprálik, Štefan Martinovič, Vladimír Minarovič a Martin Vitek.

Připravil Slovenský rozhlas pro RTVS v roce 2011 (30 min.). Repríza 3. 3. 2015 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Kekeliaková, Monika: To najlepšie, čo doma máme. In web Rádio Litera, 2. 3. 2015 (anotace). – Cit.: Cenu Dominika Tatarku za rok 2001 získali Peter Smolík, Gabriela Smolíková a František Mikloško, konkrétne za knihu Zločiny komunizmu na Slovensku 1948 – 1989. Od pondelka si budete môcť z tejto knihy vypočuť dramatizovanú ukážku V rukách kata z cyklu Vstali sme z popola. Režijne ju pripravil Pavol Smolík v roku 2011 a účinkujú v nej Dušan Kaprálik, Alfréd Swan, René Jankovič, Eduard Vítek, Vladimír Minarovič, Štefan Martinovič, Marek Majeský, Zuzana Kronerová, Barbora Chlebcová. Oplatí sa ju vypočuť aj preto, lebo je stále dosť takých, ktorí sa nám usilujú nahovoriť, ako to už pripomenul Peter Smolík, „že nesmierne utrpenie prenasledovaných zločineckým režimom bola iba akási prechodná epizóda pri ceste k šťastným zajtrajškom, tak nestačí si o tom iba niečo myslieť, sme povinní pred verejnosťou zvolať: „To je lož!“ Nie pre revanš, nie z nenávisti, ale preto, lebo v spoločnosti je stále plno budovateľov šťastných zajtrajškov odhodlaných použiť akékoľvek metódy. Iba zlyhávajúca pamäť národa a démon súhlasu ich môžu korunovať na vrchol moci. Lebo každý diktátor je šialenec a ako taký nebýva zodpovedný za svoje činy. Za jeho činy sú zodpovedné tisíce pritakávačov“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)