Temná komora Damoklova 1/6 (2015)

Willem Frederik Hermans. Rozhlasová dramatizace románu odehrávajícího se za 2. světové války. Během německé okupace Nizozemska se z trafikanta Henriho Osewoudta stane odbojář. Nebo naopak kolaborant, špion a vrah? Příběh hlavního hrdiny kontroverzního románu, podle kterého byl rozhlasový seriál natočen, nabízí znepokojivě mnoho možností výkladu jednoho lidského osudu. Překlad Magda de Bruin Hüblová. Dramatizace Jan Kolář. Dramaturgie Hynek Pekárek. Režie Markéta Jahodová.

Osoby a obsazení: Osewoudt (Kryštof Hádek), Osewoudt – dítě (Vlastimil Kaňka), Bart (Jiří Lábus), Ria (Lenka Krobotová), Seldehorst (Miroslav Táborský), Dorbeck (Jan Dolanský), Moorlag (Petr Lněnička), Turlings (Michal Zelenka), Zéwüster (Radek Holub), Sprenkelbachová (Andrea Černá), Marianne (Kateřina Winterová), poštovní zřízenec / vrátný / farář (Hanuš Bor), Meinarends (Kajetán Písařovic), strážník (Karel Riegel), číšník / Lagendaal (Tomáš Racek), hlasatel (Jan Hyhlík), průvodčí (Josef Wiesner),  Clootwijk (Jiří Plachý), Labare (Ladislav Mrkvička), děvče od Bouřňáků (Pavla Beretová), kráska (Karolina Kaiserová), Walter (Jan Vokrouhlecký), policista / gestapo (Stanislav Oubram), sousedka (Hana Zezulová),  Wülfing (Jan Vondráček), Ebernuss (Kamil Halbich), Krügener (Otakar Brousek II.), lékař / důstojník (Radek Valenta), Kees / plukovník (Petr Dohnal), Cor / poručík (Ladislav Špiner), Roorda (Robert Tyleček),  Suilyng (Marek Němec), Sikkens / zubař (Jaromír Meduna), Smears (Antonín Procházka), atašé (Miloslav Mejzlík), Malknecht (Petr Jeništa), Spuybroek (Radek Zima), esesák (Martin Finger),   doktor Lichtenau (Petr Křiváček), policista (Petr Šplíchal), vrchní sestra (Simona Prasková), bachař (Tomáš Pergl), zdravotní sestra (Lenka Zbranková), holičova žena (Barbora Kouklíková), zřízenec (Karel Riegel), voják (Jiří Novák),  vězeň (Miroslav Hanuš),  hlasy (Tomáš Racek, Karel Riegel, Vít Roleček, Jaromíra Mílová a Barbora Kouklíková).

Natočeno 2015. Premiéra 1. 11., 8. 11., 15. 11., 22. 11., 29. 11. a 6. 12. 2015 (ČRo 3 Vltava, 10:30 h). Repríza 1. dílu 1. 8. 2021 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.) v cyklu Radioseriál.

Pozn.: V průběhu německé okupace Holandska navštíví trafikanta Henriho Osewoudta pan Dorbeck. Dorbeck je Osewoudtovým zrcadlovým obrazem: Henri je blonďatý a dohladka oholený, s vysokým hlasem. Dorbeck má vlasy tmavé a hlas hluboký. Dorbeck určí Osewoudtovi řadu nebezpečných úkolů: má spolupracovat s britskými agenty a likvidovat zrádce. Ale vraždy se mu postupně vymykají z ruky, a když Osewoudt zjistí, že ho jeho žena udala Němcům, tak ji zabije také. Když skončí válka a Osewoudt přestál všechna nebezpečí, je náhle zatčen a prohlášen za zrádce. Není schopen dokázat, že dostal všechny rozkazy od Dorbecka. Dokonce nemůže ani dokázat, že Dorbeck existoval. Když chce ukázat fotografii, na které jsou oni dva společně zachycení, ukáže se, fotografie je falešná.

Příběh putování Osewoudta světem plným krutosti je vzrušující. Je Osewoudt hrdina nebo ničema? Nebo je to psychopat, který podlehl halucinacím? Právě toto dilema činí z románu úchvatný příběh na pozadí druhé světové války, který ani po desetiletích neztrácí nic ze své působivosti. (anotace)

Lit.: anonym: Willem Frederik Hermans: Temná komora Damoklova. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2015 (článek). – Cit.: Během německé okupace Nizozemska se z trafikanta Henriho Osewoudta stane odbojář. Nebo naopak kolaborant, špion a vrah? Příběh hlavního hrdiny kontroverzního románu, podle kterého byl rozhlasový seriál natočen, nabízí znepokojivě mnoho možností výkladu jednoho lidského osudu.

Na obálce knihy, kterou vydalo v roce 2010 nakladatelství Host, čteme: „Temná komora Damoklova je příběh z přísně konspirativního prostředí odboje, jehož účastníci širší souvislosti svého jednání nejen neznají, ale z bezpečnostních důvodů ani znát nesmějí. Ve světě krycích jmen se identita člověka z podstaty zamlžuje. Existuje vůbec tajemný řídící důstojník, nebo je to jen Osewoudtova utkvělá představa?

Vášnivý fotograf Hermans určuje klíčovou roli v rozuzlení příběhu snímku, který je třeba vyvolat. Příslovečný Damoklův meč ohrožující Osewoudtův život zde tedy nabývá podoby temné komory: ´Nikde na světě toho nevyjde na světlo tolik jako v temné komoře.´

„Ponořil jsem se tedy do tohoto románu, nejprve s obavami z jeho rozsahu pěti set stran, pak udiven faktem, že jsem jej přečetl jedním dechem. Poněvadž ten román je zároveň thrillerem, sledem napínavých dějů. Události (které se odehrávají za války a rok po ní) jsou popisovány velmi exaktně a suše, podrobně, ale rychle, jsou strašlivě skutečné, a přesto na hranici pravděpodobného. Tato estetika mě uchvátila; román posedlý skutečností, a současně fascinovaný nepravděpodobným a podivným.“ Píše v Doslovu českého vydání románu Milan Kundera.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)