Plk na nedělo 1/?? (2015 – 2019)

Jak to vypadá, když se bodrý hanácký světák dostane k mikrofonu? Hudba Richard Mlynář. Režie Tomáš Soldán.

Osoby a obsazení: stréček Matěj Křópal z Břochovan (Jiří Vrba).

Nastudoval ČRo Olomouc. Premiéra 1. dílu 1. 3. 2015 (ČRo Olomouc, 14:30 h.; 1 díl ca 5 min.). K poslechu zde.

Pozn.: Postavu stréčka Matěje Křópala z Břochovan vytvořil ve 20. letech 20. století pěvec a herec Valentin Šindler.

Lit.: Soldán, Tomáš: Plk na nedělo. In web ČRo Olomouc, (anotace). – Cit.: Svérázný hanácký pohled na svět a vytříbená nářeční mluva, to jsou přednosti nového pořadu. V Plku na nedělo dostane po dlouhé době slovo nejpopulárnější Hanák mezi Hanáky – stréček Matěj Křópal z Břochovan. 

Ten se s posluchači podělí nejen o novinky z rodné vsi, ale svým osobitým názorem opatří také kdejakou celospolečenskou „vechetávko“. 

Na přípravě pořadu se podílí Jiří Vrba z divadelní společnosti Větřák Pivín, tento hanácký herec také propůjčil stréčkovi Křópalovi svůj hlas. Původní hudbu k cyklu složil olomoucký hudebník Richard Mlynář. Čerpal při tom z ohlasů tradiční hanácké dechovky.  

Lit.: Soldán, Tomáš: Póť na Svaté Kopeček. In web ČRo Olomouc, 9. červen 2019 (anotace). – Cit.: Svérázný hanácký pohled na svět a vytříbená nářeční mluva. Krátké postřeh v naší rodné hanáčtině, o tom, co nás páli, aj nepáli.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)