Tom Ripley 1/5 (2016)

Patricia Highsmithová. Rozhlasový seriál. Tom Ripley nenávidí zločin, pokud ho k němu jeho ctižádost nedonutí. Psychologická sonda a detektivka zároveň vypráví příběh ambiciózního mladíka, milovníka umění, muže mnoha identit a chladnokrevného zločince.  Překlad Pavla Horáková. Dramatizace Alan Mac Donald (1-3) a Stephen Wyatt (4, 5). Hudba Kryštof Marek.  Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Vlado Rusko.

1. Talentovaný pan Ripley. Osoby a obsazení: Tom Ripley (Jan Vondráček), Dickie (Martin Zahálka), Greenleaf (Ladislav Frej), Greenleafová (Dana Batulková), Marge (Sabina Laurinová), Roverini (Marcel Rošetzký), Buffi (Jan Szymik), 2. žena (Anna Rusková), 1. žena (Martina Bezoušková), hlas (Eliška Závodná), policista (Robert Tyleček) a recepční (Barbora Mošnová).

2. Ripley pod zemí. Osoby a obsazení: Tom Ripley (Jan Vondráček), Hélöise (Jana Stryková), Jeff (Miroslav Táborský), Bernard (Ivan Jiřík), Webster (Jiří Štěpnička), Murchison (Michal Pavlata), Murchisonová (Simona Vrbická-Koptová), Annette (Marie Drahokoupilová), policista (Vladimír Polívka) a další.

3. Ripleyova hra. Osoby a obsazení: Tom Ripley (Jan Vondráček), Hélöise (Jana Stryková), Annette (Marie Drahokoupilová), Reeves (Jiří Klem), Jonathan (Kamil Halbich), Simone (Dana Černá), Gauthier (Jiří Prager), Lippo (Viktor Dvořák), cestující (Robert Tyleček), cizinec (Dan Kranich), hlasatel BBC (Karel Zajíc), lékař (Ivan Řezáč), žena (Zdeňka Sajfertová) a mafián (Milan Křivohlavý). Natočeno v roce 2016 (54 min).

4. Mladík, který šel za Ripleym.  Osoby a obsazení: Tom Ripley (Jan Vondráček), Hélöise (Jana Stryková), Lily (Helena Dvořáková), Frank (Matouš Ruml), Thurlow Ralph (Zdeněk Dolanský), Max (Hanuš Bor), Susie (Jana Altmanová), Eric (Svatopluk Schuller) a Reeves (Jiří Klem). Premiéra 29. 5. 2016 (ČRo 3 Vltava, 10:30 h.; 45 min).

5. Ripley pod vodou. Osoby a obsazení: Tom Ripley (Jan Vondráček), Hélöise (Jana Stryková), Annette (Marie Drahokoupilová), Pritchard (Ivan Řezáč), Janice (Klára Sedláčková-Oltová), Jeff (Miroslav Táborský), Cynthia (Lucie Pernetová) a policista (Marcel Rošetzký). Premiéra 5. 6. 2016  (ČRo 3 Vltava, 10:30 h.; 45 min).

Natočeno 2016. Premiéra 8., 15., 22., 29. 5. a 5. 6. 2016 (ČRo 3 Vltava, 10:30 h). Repríza 1. dílu 13. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.), 3. dílu 27. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.) v cyklu Radioseriál.

Vydal Radioservis, podzim 2016 (1 CD MP3, CR0905-2; EAN    8590236090521).

Obsah: 1. Talentovaný pan Ripley – 2. Ripley pod zemí – 3. Ripleyho hra – 4. Mladík, který šel za Ripleyem – 5. Ripley pod vodou

Lit.: Pekárek, Hynek: Supermánek vší špatnosti Tom Ripley. In Týdeník Rozhlas 18/2016 /25. 4. 2016/ (článek). – Cit.: Nejvyšší metou každého autora detektivních románů je nepochybně osobitý typ detektiva, kterého stvoří ve své představivosti a pak ho vypustí do světa svých příběhů s kriminální zápletkou. Holmes, Poirot, Maigret, Klubíčko – a kolik jich ještě dokážete vyjmenovat?

Na opačném pólu stojí autoři, jejichž fantazie naopak přivedla na svět postavy neobyčejných zločinců a padouchů. Fantomas, Hyde, Dorian Gray nebo Lupin. Kromě talentu pro zločinné kousky jsou tito výtečníci obdařeni erotickou přitažlivostí, buď jsou to přímočaří salonní fešáci či chlapáci, jimž jejich oběti padají dobrovolně do náruče, nebo naopak typy psychologicky nejednoduché, s prazvláštním smyslem pro nejhlubší polohy erotična a nevyhraněnou pohlavní příslušností.

V roce 1955 obohatila tuto galerii americká spisovatelka Patricia Highsmithová (1921-1995), když vydala knihu s názvem Talentovaný pan Ripley. V ní se poprvé objevuje postava totálně amorálního amerického mladíčka, jehož nadání přetvářky, převleku a totálního cynismu rychle získalo zájem čtenářů i filmařů. Highsmithová, jež sama v životě trpěla běsy pronásledující i Toma Ripleyho, dala jeho postavě oživnout ještě ve čtyřech knihách, v nichž se původní nemajetný mládeneček změní ve zralého a majetného zločince „na volné noze“. Užívá si života v krásné vile ve Francii, je gurmetem i milovníkem vážné hudby a čas od času páchá nepředstavitelně kruté zločiny, aby obhájil svou mafiánskou existenci či odvrátil podezření od sebe samého.

Toma Ripleyho známe u nás díky filmu Talentovaný pan Ripley režiséra Anthonyho Minghelly s Mattem Damonem v titulní roli. Stejnojmenná knižní předloha je však zatím jediná, která byla z celé volné série do češtiny dosud přeložena. Rozhlasový seriál převzatý z vysílání britské stanice BBC 4 a natočený v pražských studiích režisérem Vladimírem Ruskem představí vůbec poprvé komplet příběhů s Tomem Ripleyem, tímto „supermánkem vší špatnosti“, jak ho trefně ohodnotil kdysi překladatel Jan Zábrana.

První část ze série Talentovaný pan Ripley nás 8. května zavede do Itálie, kde se Tom vraždou milionářského floutka stává z ošuntělého chudinky mistrem přetvářky a zdatným režisérem nečekaných zápletek. Ripley pod zemí (15. května) pak přináší zápletku s paděláním obrazů a již věkově zralý zločinec Tom se musí nejprve vlastníma rukama vyhrabat z hrobu, aby mohl nadobro umlčet nejen revoltujícího společníka-padělatele, ale i dávno mrtvého padělaného mistra. Ripleyho hra (22. května) s italskou mafií je riskantní, dokonce natolik, že se osobně musí prostřílet ze svého obleženého domu…

Příběh s názvem Mladík, který šel za Ripleyem (29. května) se odehrává nejen v už známých francouzských kulisách. Tom se synem amerického magnáta, v němž nejprve vidí magnet na otcovy peníze a později se do něj „zakouká“, podnikne cestu do polosvěta liberálního Západního Berlína, kde David Bowie natáčí svoje legendární alba a v barech se to hemží sexuálně nevázanými a rozmanitými typy – zkratka LGTB ještě neexistovala. A konečně – Ripley pod vodou (5. června). V Tomově okolí se objeví žoviální Američan, který nejspíš zná detaily jeho kriminálních aktivit a Toma otevřeně provokuje. Ripley se musí zbavit nechtěných důkazů a nakonec i provokatéra.

Příběhy s Tomem Ripleyem nejsou detektivky v pravém slova smyslu, ale spíše příběhy o zločinu. Dávají nahlédnout do mysli a pohnutek pachatele, pro něhož je zločin přirozeným vyjádřením vlastní existence, jakousi „poznanou nutností“. Upřímný posluchač si jistě dokáže přiznat, že ho Ripleyho skutky nejen děsí, ale zároveň něčím přitahují, a dokonce i baví. V tomto smyslu mu může nový seriál přinést i jakousi posluchačkou katarzi.

Lit.: anonym: Patricia Highsmithová: Tom Ripley (1/5). In web ČRo 3 Vltava, květen 2016 (článek). – Cit.: Tom Ripley nenávidí zločin, pokud ho k němu jeho ctižádost nedonutí. Psychologická sonda a detektivka zároveň vypráví příběh ambiciózního mladíka, milovníka umění, muže mnoha identit a chladnokrevného zločince. V titulní roli uslyšíte Jana Vondráčka.

Panu Ripleymu se zločin hnusí, pokud ho k němu nedožene jeho ctižádost. Svůj šarm a schopnost působit na lidi využívá bez nejmenších výčitek svědomí. V první části pětidílné série odjíždí do Itálie, aby přemluvil syna bohatého průmyslníka k návratu domů. Problém nastane, když bohatému mladíku začne závidět. Rozhodne se k drastickému činu a rozehraje nebezpečnou hru.

Literární hrdina Tom Ripley se zrodil v roce 1955 a okamžitě vzbudil pozornost. Kniha Talentovaný pan Ripley není klasickou detektivkou, ale spíše fascinujícím psychologickým příběhem muže, který chtěl být někým jiným, lepším, hezčím, úspěšnějším a hlavně bohatším. Ctižádost ho dožene až za hranici zákona, což mu usnadňuje naprostá absence svědomí. Autorčina sugestivní náklonnost ke svému hrdinovi není jen jakousi makabrální libůstkou, ale pramení z hlubokého pohledu pod povrch. Úspěch románu vedl jak jeho opětovnému zfilmování, tak k sérii čtyř pokračování.

Patricia Highsmithová, (19. ledna 1921) se proslavila svými psychologickými thrillery s drsným obsahem a prvky černého humoru. Její první román Cizinci ve vlaku zaujal Alfreda Hitchocka, který pak natočil jeho stejnojmennou adaptaci. Z „ripliády“ je nejznámější, možná také díky filmovým zpracováním (1960 s Alainem Delonem, 1999 s Mattem Damonem) právě první část.

V mládí psala Patricia Highsmithová, jejíž celé dílo leží na hranici populární a vyšší literatury i komiksy. Knihu The Price of Salt napsala pod pseudonymem Claire Morgan a dlouho se k ní nehlásila, patrně kvůli autobiografickému lesbickému obsahu. Její životopisci ji popsali jako velmi kontroverzní osobnost. Patricia Highsmithová zemřela na leukémii 4. února 1995 ve věku 74 let jako milionářka, autorka dvaatřiceti knih a držitelka tří Edgarů. Tři miliony dolarů odkázala kolonii umělců Yaddo v Saratoga Springs.

Lit.: Kamberský, Jakub: Pět neděl s Tomem Ripleyem. In Týdeník Rozhlas, 26/2016 (recenze). – Cit.: Když se řekne seriál, drtivá většina lidí si tento žánr ihned spojí s televizí. Poučení posluchači však vědí, že mnoho atraktivních děl je zpracováno i jako rozhlasový seriál. Této disciplíně se rozhlas věnuje s nadměrnou pečlivostí. Právem mnohé seriály patří do zlatého fondu, například Vojna a mír, Já, Claudius, Pan Kaplan má stále třídu rád a jiné.

Veliké oblibě se těší seriály detektivní. Namátkou zmiňme sérii případů se Sherlockem Holmesem nebo adaptace několika románů Patricka Quentina. Jistě se k nim poprávu zařadí i nejčerstvější novinka, dramatizace pěti psychologických románů s detektivní zápletkou Tom Ripley. V květnové premiéře seriál odvysílala stanice Vltava (TR 18/2016).

Autorka Patricia Highsmithová stvořila inteligentního prohnaného podvodníka, kterému nečiní problém dostat se z kdejaké šlamastyky. Přestože se nejedná o klasickou detektivku, kde proti sobě stoj í neznámý zločinec a vyšetřovatel, není tu nouze o napětí. Takřka bez dechu prožíváme Ripleyovy eskapády, abychom se nakonec přistihli, že antihrdinovi Tomovi dost fandíme. Dramatizace převzatá z BBC pod režijní taktovkou Vlada Ruska je tak jedinou kompletní sérií o panu Ripleym v češtině.

Pro režiséra Ruska to není první setkání s detektivním seriálem, připomeňme adaptaci románu P. D. Jamesové Zahalte j í tvář. Bylo tudíž zřejmé, že si s tímto žánrem poradí se ctí, což se také stalo. Jednotlivé případy mají vcelku pomalé tempo, ale to právě dává vyniknout všem drobným nuancím a řádnému napětí. Pojetí dramatizace evokuje styl devadesátých let, což ale není na škodu. Nepotřebujeme být přece pokaždé zahlceni nadměrným množstvím hudby a zvuků. Ani nechceme být v zajetí takzvaného „eurosoundu“, který může potlačit samotný příběh.

Hudba Kryštofa Marka příběh skvěle dotváří: zintenzivňuje již tak vypjaté momenty a díky autorově nadání máme pocit, že jsme se ocitli ve Francii, v Itálii nebo v Americe.

Největším kladem seriálu je bezesporu představitel titulní role Jan Vondráček. Jeho Ripley je prohnaný, rafinovaný muž. V jednu chvíli je laskavý, jindy zase chladnokrevný, z jeho smíchu mrazí v zádech. Zdárně mu sekundují další herci: Jana Stryková, Ivan Řezáč, Miroslav Táborský, i herci, kteří dnes nepatří k nejobsazovanějším: Sabina Laurinová, Jiří Klem, Jiří Stěpnička nebo Jiří Prager.

Seriál je zpracován opravdu precizně, proto je škoda, že se i zde najde několik drobností, které dobrý dojem naruší. Tom Ripley není jen jednajícím a hovořícím aktérem, je současně i vypravěčem, glosátorem děje. Proto bylo nutné zvukově odlišit přímé řeči od komentářů.

Komentáře byly opatřeny zvukovým efektem, aby se posluchač orientoval. Bohužel v prvním a třetím díle byla na několika místech tato zákonitost porušena a zmíněný efekt neslyšíme. Navíc ve čtvrtém a pátém díle bylo namísto efektu použito pouze echo. Jinak je ale seriál velmi zdařilý.

Určitě by nebylo od věci, kdyby jej Radioservis zařadil do edičního plánu a časem vydal na zvukovém nosiči.

Lit.: Kamberský, Jakub: Talentovaný pan Vondráček. In web Naposlech.cz, 5. 6. 2017 (recenze). – Cit.: Pojem „seriál“ asociuje mnohým nejčastěji televizi, poučení posluchači však vědí, že řada atraktivních děl je zpracována do podoby seriálů rozhlasových. Této disciplíně se rozhlas věnuje s nadměrnou pečlivostí a právem tak mnohé seriály patří do zlatého fondu: Vojna a mír, Já, Claudius, Pan Kaplan má stále třídu rád a jiné. Veliké oblibě se těší seriály detektivní – série případů s Sherlockem Holmesem nebo adaptace několika románů Patricka Quentina. Jistě se k nim po právu zařadí i dramatizace pěti psychologických příběhů s detektivní zápletkou 5x Tom Ripley. V květnu 2016 seriál odvysílala stanice Vltava, na podzim téhož roku vydal Radioservis na CD ve formátu mp3, a konečně v květnu 2017 nahrávka zvítězila v anketě O2 Audiokniha roku v kategorii dramatizace.

Autorka Patricia Highsmithová stvořila inteligentního prohnaného podvodníka, kterému nečiní problém dostat se z kdejaké šlamastyky. Přestože se nejedná o klasickou detektivku, kde proti sobě stojí neznámý zločinec a vyšetřovatel, není tu nouze o napětí. Takřka bez dechu prožíváme Ripleyovy eskapády, abychom se nakonec přistihli, že antihrdinovi Tomovi dost fandíme.Dramatizace převzatá z BBC pod režijní taktovkou Vlada Ruska je jedinou kompletní sérií o panu Ripleym v češtině. Jednotlivé případy mají vcelku pomalé tempo, což ale dává vyniknout všem drobným nuancím a řádnému napětí. Pojetí dramatizace evokuje styl devadesátých let; posluchač tedy není zahlcen nadměrným množstvím hudby a zvuků takzvaného „eurosoundu“, který by potlačoval samotný příběh. Hudba Kryštofa Marka ho skvěle dotváří: zintenzivňuje již tak vypjaté momenty a díky ní máme pocit, že jsme se ocitli ve Francii, v Itálii nebo v Americe.Největším kladem seriálu je bezesporu představitel titulní role Jan Vondráček. Jeho Ripley je prohnaný, rafinovaný muž, v jednu chvíli laskavý, jindy zase chladnokrevný, z jehož smíchu až mrazí. Zdárně mu sekundují další kolegové: Jana Stryková, Ivan Řezáč, Miroslav Táborský, i herci, kteří dnes nepatří k nejobsazovanějším: Sabina Laurinová, Jiří Klem, Jiří Štěpnička nebo Jiří Prager.

I přesto, že je seriál zpracován opravdu precizně, najde pozorný posluchač i zde několik drobností, které dobrý dojem naruší. Tom Ripley není jen jednajícím a hovořícím aktérem, je současně i vypravěčem, glosátorem děje. Proto bylo nutné zvukově odlišit přímé řeči od komentářů. Komentáře byly pro lepší posluchačovu orientaci opatřeny zvukovým efektem, bohužel v prvním a třetím díle byla na několika místech tato zákonitost porušena a zmíněný efekt zmizel. Navíc ve čtvrtém a pátém dílu bylo namísto efektu použito pouze echo.

O jinak zdařilém zpracování seriálu svědčí jistě i zmiňovaný úspěch audioknižního vydání, kterému odborná porota přiřknula prvenství v kategorii dramatizace ankety O2 Audiokniha roku 2016.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)