Život podle Karla 1/5 (2016)

Pavel Molek. Cyklus apokryfních příběhů o Karlu IV. Dramaturgie Klára Novotná. Režie Markéta Jahodová.

V roli Karla IV. Jan Dolanský.

Natočeno 2016. Premiéra 16. – 20. 5. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h) v cyklu Kabinet k 700. výročí narození Karla IV. Repríza 26. – 30. 12. 2016 (ČRo 2 Praha, 22:01 h).

Obsah:

Apokryf první – Atentát. Účinkují Jan Dolanský, Lukáš Hlavica, Otakar Brousek ml., Martin Stránský, Viktor Preiss, Karel Riegel, Jiří Knot, Eva Přibylová, Tomáš Pergl, Jan Kostroun a Jiří Litoš. (20 min)

Apokryf druhý – Zázrak. Účinkují Jan Dolanský, Lukáš Hlavica, Viktor Preiss, Otakar Brousek ml. a Martin Stránský (17 min).

Apokryf třetí – Sen. Účinkují Jan Dolanský, Lukáš Hlavica, Otakar Brousek ml., Martin Stránský, Ladislav Mrkvička, Andrea Černá a Igor Bareš (19 min).

Apokryf čtvrtý – Rozchod. Účinkují Jan Dolanský, Lukáš Hlavica, Igor Bareš, Andrea Elsnerová a Veronika Kubařová (17 min)

Apokryf pátý – Volba. Účinkují Jan Dolanský, Lukáš Hlavica, Igor Bareš, Josef Somr, Ladislav Frej a Karel Riegel (21 min).

Lit.: anonym: Pavel Molek: Život podle Karla. In web ČRo 3 Vltava, květen 2016 (článek). – Cit.: K oslavám sedmistého výročí narození Karla IV. připravila stanice Vltava pro svou dopolední řadu Kabinet pětidílný dramatický seriál Život podle Karla. Jeho autorem je Pavel Molek, který v loňském roce na poli rozhlasové dramatiky úspěšně debutoval titulem Má protentokrát obsazená vlast a na podzim tohoto roku připravuje stanice Vltava jeho další hru o Georgu Friedrichu Händelovi.

Život podle Karla je sérií pěti dramatických apokryfů, jež vycházejí z epizod popsaných v panovníkově vlastním životopisu Vita Caroli a sledují osudy prince Karla od mladických zážitků v Itálii až k vyjednávání o jeho volbě římským králem. Pavel Molek sice respektuje historická fakta, ale mnohem víc ho zajímají „bílá místa“ za nimi – skryté okamžiky předcházející dějinným událostem, charaktery postav, jejich možné motivace, rodinné a společenské vazby. 

Mezi známými i méně známými skutečnostmi rozprostírá vlastní příběhy, které s vtipem a nadhledem dodávají kamenným osobnostem historie lidský rozměr a spojují je s naší současností úžeji, než by se na první pohled mohlo zdát.

Karel je King

Režisérka Markéta Jahodová se rozhodla obsadit do ústřední role Karla Jana Dolanského, který tak dostal příležitost postihnout „otce vlasti“ od útlého mládí až k okamžiku, kdy se má stát nejmocnějším vladařem tehdejší Evropy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)