Sama v domě (2016)

Petr Kolečko. Parodická variace na pořad Sama doma.  Karel IV. hostem Stáni Lekešové.  Režie Jan Prušinovský.

Osoby a obsazení: Moderátorka (Stanislava Lekešová), Karel IV. (David Prachař), Anna Svídnická (Lenka Krobotová), Anna Falcká (ze záznamu (Martha Issová), Blanka z Valois (ze záznamu) (Kristina Lukešová).

Natočeno 2016 pro projekt Karel je King! Webová premiéra 25. 4. 2016.

Pozn.: Jak to vypadá a co všechno se stane, když si Václav Moravec, Ester Janečková nebo David Vávra pozvou do svých televizních pořadů Karla IV.? O tom je unikátní osmidílný seriál rozhlasových parodií se skvělým hereckým obsazením. David Prachař v roli Karla IV. a v dalších rolích Martin Myšička, Miroslav Krobot, Jaroslav Plesl, Martha Issová, Anička Polívková a řada dalších. Poslouchejte na Radiožurnálu a na webu kareljeking.cz od pondělí 25. 4.!

Stáňa Lekešová měla nedávno v pořadu Sama v domě výjimečnou příležitost povídat si nejen s císařem a králem Karlem IV., ale i s jeho třetí manželkou Annou Svídnickou. Pikantní detaily z jejich soukromí si poslechněte zde!

Lit.: Kábrt, Jan: Nejlepší oslava Karla IV.? Parodie z rádia! In ČD pro vás: Reklamní magazín národního dopravce 6/2016, s. 21 (recenze).

Lit.: -šše- (Ševčíková, Šárka): Jan Prušinovský o projektu Karel je King: Ke Karlu IV. jsem přistupoval s láskou. Parodie nejsou urážející. In web ČRo 1 Radiožurnál, 19. 4. 2016 (článek + rozhovor k poslechu). – Cit.:  Režisér a scenárista Jan Prušinovský poprvé pracoval v Českém rozhlase, a tak může porovnávat s filmovým světem. Zatímco při natáčení si toho režisér musí hodně hlídat, v rozhlasovém prostředí si vystačil jen s hercem, kamerou a několika rekvizitami.

Jan Prušinovský se připojil k projektu Karel je King, osobnost Karla IV. tak napasoval třeba do pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vyjadřování osobností, které známe z učebnic dějepisu, posunul do současného jazyka, což pro mnohé může znít překvapivě. „Během natáčení jsem zjistil spoustu informací o Karlu IV. Otázky Václava Moravce s tímto panovníkem proto vycházejí z reálných událostí, k nimž skutečně došlo,“ vysvětluje.

K postavě Karla IV. prý přistupoval s láskou. „Uznávám ho a myslím, že parodie urážející nejsou,“ tvrdí a dodává: „Vysmívání je problém, ale nemám dojem, že bych se někomu vysmíval.“ Z jeho legrace je podle jeho slov cítit pokora z postavy, která něco dokázala. Ostatně vyvážení je vhodné v zobrazování jakékoliv komediální figury.

Humor podle něj funguje podle jednoduché poučky – stačí dát dohromady dvě věci, které spolu skoro nesouvisí, případně jsou až protichůdné. „A ty se musejí udržet na jednom ledě,“ přibližuje s tím, že tento princip bývá vždy stejný.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)