Anatol 1/6 (1992)

Arthur Schnitzler. Šestidílný seriál groteskních jednoaktovek, jejichž hrdinou je lehkomyslný, melancholický a skeptický ctitel žen. Překlad, rozhlasová úprava a režie Vladimír Tomeš. Dramaturg Jaromír Ptáček.

Osoby a obsazení: Anatol (Petr Svoboda), Max (Miroslav Moravec), Kora (Miroslava Pleštilová), Gabriela (Hana Maciuchová), Max (Miroslav Moravec), Ilona (Dagmar Veškrnová).

Natočeno v roce 1992 (24 min). Repríza 1. dílu 8. 1. 2017, 6. dílu 12. 2. 2017 (ČRo 3 Vltava, 10:30 h) v cyklu Rakouský rok; 1. a 2. dílu 5. 12. 2021 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.); 3. a 4. dílu 12. 12. 2021 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.; 5. a 6. dílu 19. 12. 2021 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.)  v cyklu Radioseriál.

Obsah: Příběh první: Osudová otázka. – Příběh druhý: Vánoční nákupy – Příběh třetí: Epizoda - Příběh čtvrtý: Večeře na rozloučenou – Příběh pátý: Agonie - Příběh šestý: Anatolovo svatební ráno.

Lit.: Hložková, Hana: Arthur Schnitzler: Anatol. Příběh pátý – Agonie. In web ČRo 3 Vltava, únor 2017 (článek). – Cit.: Šestidílný seriál groteskních jednoaktovek rakouského dramatika je soustředěn kolem mladého muže jménem Anatol. Titulní hrdina vyniká tím, že je lehkomyslným, melancholickým a skeptickým ctitelem žen. O svých milostných dobrodružstvích, odehrávajících se ve Vídni na konci 19. století, nejčastěji diskutuje s nejbližším přítelem, ironickým pragmatikem Maxem.

„Žena je hádanka. Ale jakou hádankou bychom byli teprve my pro ženu, kdyby jí stačil rozum na to, aby o náš přemýšlela,“ říká s jistou dávkou cynického humoru životem protřelý Max ve hře prozaika, dramatika a lékaře Arthura Schnitzlera (1862 –1931). V roce 1893 vyšel soubor sedmi divadelních jednoaktovek, kritizujících soudobou společnost za pokrytectví a předsudky v oblasti milostného a erotického soužití mužů a žen. Vtipné konverzační miniatury jsou dodnes poutavé i proto, že se charaktery postav opírají o věrohodnou psychologii partnerských vztahů a vycházejí také z reálných psychiatrických poznatků autora. Pro rozhlasový cyklus z roku 1992 bylo natočeno šest epizod.

V prvním příběhu nazvaném Osudová otázka se nejistotou sžíraný Anatol odhodlá zhypnotizovat svou přítelkyni Koru, aby zjistil, jestli mu není nevěrná. V epizodě Vánoční nákupy se týž hrdina setká s vdanou ženou „z velkého světa“, paní Gabrielou. Kdysi s ní prožil románek, jenž proti jeho vůli sama ukončila. Ve třetím příběhu s názvem Epizoda sentimentálně prohlíží památky po milenkách a setkává se s jednou z nich, cirkusovou krasojezdkyní Biankou. Večeře na rozloučenou je čtvrtou epizodou, v níž se Anatol domnívá, že to bude on, kdo se nečekaně rozejde s ženou jménem Annie. Příběh pátý – Agonie ukazuje poněkud ufňukanou podobu Anatola, milovníka, kterému po dvou letech tajného vztahu najednou vadí, že se Elsa stále s obdivem vrací ke svému manželovi. Poslední, šestá epizoda, Anatolovo svatební ráno zastihne hlavního hrdinu v situaci po prohýřeném večírku s temperamentní Ilonou, která se nechce vzdálit z jeho bytu. A on se přitom musí za pár hodin oženit s jinou!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)