Vadné kusy 1/5 (2018)

Klára Vlasáková.  Původní rozhlasový seriál o tom, jak se roboti začali měnit a co všechno to způsobilo. Dramaturgie Lenka Veverková. Hudební spolupráce Ladislav Železný. Zvuková mistryně Jitka Kundrumová. Režie Izabela Schenková.

Účinkují Tereza Dočkalová, Marie Štípková, Lucie Trmíková, Lukáš Příkazký, Renata Kubišová, Roman Tomeš a Lubor Šplíchal.

Natočeno 2018. Premiéra 2. – 6. 4. 2018 (ČRo 2 Praha, 20:00 h) v cyklu Čtení na pokračování.

Obsah:  1. díl: Váš život začíná právě dnes. – 2. Sériové číslo 211920. – 3. Stvořitelka. – 4. Zrádkyně – 5. Noví a vylepšení.

Lit.: Vlasáková, Klára: Klára Vlasáková: Vadné kusy (1/5). In web Čro 2 Praha, 2. 4. 2018 (článek). – Cit.: V rozhlasové hře jsou roboti absolutně poslušní a lidské slovo je pro ně zákonem. Nedojde jim ale jednoho dne trpělivost? Nestanou se pro lidi nebezpeční?

Také už vás nebaví trávit dlouhé hodiny vařením, uklízením nebo mytím nádobí? S automatizovanými robotickými pomocníky už nemusíte péčí o domácnost strávit ani minutu! Robotičtí pomocníci vás zastoupí jak v úklidu, tak třeba během péče o vaše nejbližší. Můžete si vybrat z personalizované nabídky ženských a mužských postav. Váš čas bude konečně patřit jen a jen vám! Neváhejte a objednávejte u firmy Finally Free, jedničky na trhu! Váš život začíná právě dnes! Líbí se vám takový reklamní slogan, nebo vás naopak děsí?

Původní rozhlasový seriál Kláry Vlasákové se odehrává v blízké budoucnosti, kde jsou roboti běžně využívaní jako pomocníci v domácnosti či pečovatelé v nemocnicích či hospicích. Jediným problémem je, že robot vydrží v průměru pouze pár měsíců a brzy se musí řešit, co si s opotřebovanými nebo vadnými kusy počít. Hlavní hrdinka, osmnáctiletá Pepa, pracuje v továrně na odstavování robotů. Práce je to náročná a monotónní: Pepa stojí devět, deset hodin denně na své značce u pásu a mačká tlačítka na robotích zátylcích a povoluje šrouby u jejich končetin. Jednoho dne je však najednou něco jinak. Její ruka se zarazí ve vzduchu a ona není schopna jednoho z robotů odstavit. Jsou vadné kusy pro lidi nebezpečné? Vadné kusy zaujmou jak samotným vyprávěním v podání Terezy Dočkalové, tak především mediálními vstupy rámujícími jednotlivé díly. Reklamy, zprávy, reportáže, rozhovory s odborníky i obyčejnými lidmi z ulic… Díky nim se dozvídáme, jak lidé a média reagují na vzniklou situaci, jak ji ovlivňují či jak se postupně mění jejich názory.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)