Jupiter v polštářích 1/5 (2018)

Z Čínského salonku Národní galerie na Hradčanech se ztratila soška Jupitera! Pro rozhlas napsala Klára Fleyberková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Igor Bareš, Lukáš Příkazký a další.

Natočeno 2018. Premiéra 19. – 23. 3. 2018 (ČRo, 21:30 h.) v cyklu Kriminální případy Čech, Moravy a Slezska.

Lit.: Kozler, Pavel: Jupiter v polštářích. In web ČRo Regiony, 19. 3. 2018 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.:  Zabezpečení vzácných uměleckých děl se stále zdokonaluje. Na přelomu 50. a 60. let minulého století na mnoha místech chybělo, a tak byla vzácná díla pro lupiče celkem snadnou kořistí.

Z pobočky Národní galerie v Kroměříži například v této době zmizelo několik obrazů, z Univerzitní knihovny v Kroměříži si zloději odnesli unikátní staré tisky. Mezi odcizenými obrazy bylo i plátno, jehož autorství se připisuje Albrechtu Dürerovi.

Organizovaný gang zlodějů řádil i na zámku v Jaroměřicích nebo v Praze. Z Čínského salonku Národní galerie na Hradčanech se ztratila soška Jupitera – zloděj ji ukryl pod kabátem poté, co ji při prohlídce salonku jednoduše odšrouboval z podstavce.

Případ krádeží uměleckých předmětů řeší v další sérii Kriminálních případů Čech, Moravy a Slezska zkušený vyšetřovatel se svým mladým kolegou, který se má ještě co učit, avšak jeho intuice se ukazuje být až neplánovaně klíčová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)