Člověk je vinen 1/9 (2018)

Helena Veličková. Kriminální seriál z meziválečné Olomouce. Dramaturgie Iryna Shkaruba. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Mistr zvuku Zdeněk Prchlík. Produkce Tereza Tichá. Technická spolupráce Zdeněk Slavotínek (5-9). Režie Tomáš Soldán.

Účinkují Magdaléna Tkačíková, Jaroslav Krejčí, Petr Kubes, František Strnad, Cyril Drozda, Václav Bahník, Roman Vencl, Vlasta Hartlová a další.

Nastudovala Olomouc v roce 2018. Premiéra 5. 5. – 30. 3. 2018 (ČRo Olomouc) v cyklu Setkání s literaturou.

Obsah: 1. Nezaměstnanost je vinná – 5. května -  2. Velký sen zlínského ševce – 12. května – 3. Ne každé řemeslo má zlaté dno – 19. května – 4. Ženožháři – 26. května – 5. Géniové a podvodníci – 2. června – 6. Zkažené námluvy – 9. června – 7. Pomsta na ženském pokolení – 16. června – 8. Spolek moravských homosexuálů – 23. června – 9. Nikdo není bez viny – 30. června.

Lit.: Veličková, Helena – Shkaruba, Iryna: Člověk je vinen: kriminální seriál z meziválečné Olomouce začíná už tuto sobotu. In web ČRo Olomouc, 3. květen 2018 (článek). – Cit.: Příběhy ze soudního prostředí od olomoucké autorky Heleny Veličkové nesou podtitul Duchovní a politická inventura první republiky (1918 – 1938).

Vražda z chudoby, zabití kvůli novému automobilu nebo přepadení spořitelny. To není divoká Amerika, ale meziválečná Olomouc. V cyklu Setkání s literaturou uvedeme od května devět původních kriminálních příběhů podle skutečných událostí.

Hlavními hrdiny cyklu nazvaného Člověk je vinen budou místní soudci, státní návladní, soudní zřízenci, ale také soudní grafolog, židovský učitel Aron Weisel. Právě s jeho pomocí se daří olomouckému soudnímu dvoru a především soudci Klepítkovi odhalovat nejtemnější zákoutí lidské duše, duše násilníků, vrahů, žhářů, kterých nejistá doba plodí požehnaně.

Především v letech 1934-1938, kdy se odehrávají i naše příběhy, se totiž Československo potýká s vážnými problémy: hospodářská krize, národnostní problémy, rostoucí agrese německé páté kolony v Sudetech, nakonec také smrt prezidenta Masaryka a nástup diplomata Beneše. Otázky, které visí nad budoucností republiky, se promítají do osudu některých postav zvlášť silně (grafologa Weisela a soudce Klepítka nevyjímaje). A tak vše končí nejasnou vyhlídkou na další přežití nejen republiky, ale také československých zákonů, které pro německou menšinu v Sudetech jaksi přestávají platit, a soudní dvůr v Olomouci pomalu ale jistě ztrácí půdu pod nohama.

Příběhy podle skutečných událostí

Příběhy zločinů, které pánové od soudu vyprávějí, prožívají v soudní síni, nebo s humorem analyzují, jsou založeny na skutečných událostech, o nichž se uchovaly soudní spisy v olomoucké pobočce Zemského archivu Opava. Autorka cyklu Helena Veličková prostudovala stovky soudních spisů a část z nich literárně zpracovala, přičemž pozměnila jména a některá místa činů. Všechny příběhy se odehrály blízko Olomouce nebo na Moravě a ke všem byla ve spisech hojná rukopisná dokumentace (dopisy pachatelů z vězení, dopisy obětí apod.).

Veličková je přitom sama renomovanou grafoložkou a využila svých schopností a praktických zkušeností k tomu, aby posluchačům skrze postavu Arona Weisela přiblížila psychologii pachatelů. Weiselovým předobrazem byl vynikající židovský grafolog Vilém Schönfeld, který před 2. světovou válkou působil v Praze.

Devítidílný kriminalistický seriál Člověk je vinen odstartuje v Setkání s literaturou již 5. května po zprávách v 18 hodin. V olomoucké kavárně pana Scholzeho tak bude otevřeno každou sobotu až do konce června. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)