{Skalák – Annapúrna IV} 1/? (1970?)

Seriál o první české himalájské expedici. Námět Vladimír „Chroust“ Procházka. Další tvůrci nezjištěni.

Osoby a obsazení: vypravěč (František Peterka) a další.

Nastudoval Liberec v roce 1970 (?).

Lit.: Procházka ml., Vladimír: První česká himálajská expedice. In web Hory info, 16. 10. 2009 (článek). – Cit.: (…) Před Vánocemi 1969, krátce po návratu expedice, Československý sport zásluhou šéfredaktora Gustava Vlka začal mému tátovi otiskovat seriál Skalák – Annapúrna IV (29 pokračování od 1.121969 do 26.3.1970). V jeho úvodu se objevila slova Bohouše Svatoše, která v r. 1968 přípravy expedice iniciovala: „Chlapi, pojeďte do Himálaje! Teď máme konečně příležitost!“ No, jenže „to“ vycházelo v době tužší a tužší „normalizace“ (překlad pro mládež: návrat k „normálnímu“ tvrdě stalinskému systému se zavřenými hranicemi i hubou) a ono spojení „1968 – příležitost“ tvrdým soudruhům nešlo pod fousy. Seriál se přitom stal základem rukopisu tátovy knihy o expedici.

Korunu všemu nasadila liberecká redakce ČS Rozhlasu, když z onoho rukopisu udělala krásnou, na pokračování vysílanou dramatizaci. Hltali ji horolezci i tramvajáci, babky u plotny i zedníci na lešení. Vypravěčem byl oblíbený liberecký herec František Peterka, v té době už také na indexu. Další průser!
Ono „osudové“ a všude v úvodu se opakující spojení „1968 – příležitost!“ bylo pro bolševika jako rybí kost v krku při Vánoční večeři! (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)