Tobiáš Lolness 1/5 (2018, 2019)

Timothée de Fombelle. Seriál. Překlad Drahoslava Janderová. Volně podle stejnojmenného románu zdramatizovala Klára Novotná. Hudba Marko Ivanovič. Zvukový design Jan Trojan. Zvuk Tomáš Pernický. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Aleš Vrzák.

Účinkují Jiří Lábus, Mikuláš Převrátil, František Souček, Julie Součková, Martin Finger, Lucie Trmíková, Viktor Preiss, Hanuš Bor, Jan Novotný, Vojtěch Hájek, Igor Bareš, Vlastimil Zavřel, Zdeněk Žák, Dušan Sitek, Martin Písařík, Lenka Vlasáková, Petr Halíček, Miloš Mazal, Jakub Stich, Petr Šplíchal, Tomáš Pergl a Libor Vacek.

Natočeno 2018. Premiéra 1. dílu 24. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h), 2. dílu 1. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h); 3. dílu 8. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h); 5. dílu 22. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Rozhlasová hra pro celou rodinu. Repríza 1. dílu 3. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 2. dílu 10. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 3. dílu 17. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 4. dílu 24. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.);

Vydal Radioservis, duben 2019 (1 CD MP3, CR1015-2; EAN 8590236101524) a Radiotéka (MP3 ke stažení).

Obsah: 1. Tajemství stínky. – 2. Vzhůru a zase zpět. – 3.  Nebe, peklo, zem. – 4. Soumrak zimy. – 5. Nové jaro.

Pozn.: Příběh stromu, který je světem. Tobiáš se svou rodinou a přáteli bojuje za jeho záchranu a poznává, jací mohou být lidé, k čemu se nechají zlákat, i to, proč je někdy sžírá strach, zlost a nenávist.

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness. Úspěšný dobrodružný fantasy román na Dvojce. In web ČRo 2 Praha, 22. listopad 2018 (článek). – Cit.: Mezi současné nejúspěšnější dobrodružné knihy nejen pro děti patří román Tobiáš Lolness francouzského spisovatele Timothée de Fombelle. Český rozhlas Dvojka ho uvádí jako pětidílný dramatický seriál, který posluchače zavede mezi obyvatele jednoho neobvyklého stromu. První díl má premiéru v sobotu 24. listopadu ve 13:00.

Tobiáš Lolness je sotva dvoumilimetrový kluk, který spokojeně žije se svými rodiči v domku v Horních větvích. Jeho otec Sim je uznávaný vědec, lidé si ho považují jako moudrého člověka a cení si jeho objevů. Aby udělal synovi radost, oživí v den Tobiášových narozenin jeho hračku – dřevěnou berušku Stínku.

Nad tím, že dřevo samo chodí, užasne nejen malý kluk, ale také vážení členové Sousedského výboru. Okamžitě se chtějí dozvědět její tajemství. Tobiášův otec jej ale odmítne prozradit v obavách ze zneužití, které by mohlo být nebezpečné pro celý strom. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství v nehostinných Spodních větvích. Tobiášovi se podaří pronásledovatelům uniknout a prchá nejen před jejich zlobou, ale taky před zaslepeností a strachem obyvatel stromu. Jeho cílem je zachránit rodiče a s nimi i celý strom, kterému hrozí záhuba.

Příběh románu je metaforickým obrazem našeho světa. Francouzský profesor literatury, dramatik a režisér Timothée de Fombele v něm zrcadlí viditelná i skrytá nebezpečí, která plodí bezohlednost a zaslepenost mocenských struktur a osobních zájmů. Odráží v něm i četná ekologická témata, zabývá se netolerancí a xenofobií, strachem z toho, co nás přesahuje a je mimo hranice naší zkušenosti. Uznání autorovi vyslovila také mezinárodní odborná porota, která románu udělila prestižní cenu IBBY Premio Andersen 2007. (…)

Pětidílnou rozhlasovou dramatizaci napsala Klára Novotná. Režisér Aleš Vrzák přizval ke spolupráci skladatele Marka Ivanoviče, který pro rozhlasový román zkomponoval působivou hudbu. Jednotlivé díly románu si můžete poslechnout každou sobotu od 24. listopadu  do 22. prosince živě v rádiu po 13:00, případně zpětně na našem webu nebo v mobilní aplikaci iRadio vždy týden po vysílání.

Soutěž s rozhlasovou hrou Tobiáš Lolness

Chcete vyhrát s rozhlasovou hrou Tobiáš Lolness set 3 CD s audioknihami od Radiotéky a k tomu sadu dárkových předmětů Dvojky? Sledujte příští týden pozorně náš Facebook, a můžete vyhrát. Na jednoho šťastlivce s doprovodem navíc čeká i exkurze na samotné natáčení další rozhlasové hry u nás na Dvojce.

1. díl: TAJEMSTVÍ STÍNKY

Tobiáš Lolness je sotva dvoumilimetrový kluk, spokojeně žije se svými rodiči v domku v Horních větvích, kde je skoro celý rok slunečno a veselo. Jeho otec Sim je uznávaný vědec, který se zabývá prouděním životadárné mízy a zákonitostmi fungování stromu. Jenže jednoho dne se stane zatracencem a vyhnancem. A s ním taky celá jeho rodina, tedy i Tobiáš. To proto, že Simův objev chodící dřevěné berušky Stínky chce zneužít pro své podivné plány velkochovatel nosatců Jo Mitch. Vzdá se Sim pod nátlakem většiny obyvatel stromu a členů slovutné Velké rady?

2. díl: VZHŮRU A ZASE ZPĚT

Tobiáš Lolness byl se svými rodiči vyhnán z domku v prosluněných Horních větvích do nehostinné krajiny, kde je vlhko a tma. Naštěstí si v tomhle kraji, kde žije jen pár lidí v usedlostech od sebe velmi vzdálených, našel kamarádku Elíšu. Tobiášův otec, všemi teď zatracovaný vědec Sim, je však náhle předvolán Velkou radou zpátky do Horních větví. Radost z možnosti návratu se mísí s obavami a s vtíravými pocity neblahé předtuchy. Jak se zachová velkochovatel nosatců Jo Mitch, který tak moc touží získat tajemství chodící dřevěné berušky Stínky, které zná právě jen Tobiášův otec Sim?

3. díl: NEBE, PEKLO, ZEM

Rodiče Tobiáše Lolnesse Sim a Maja byli uvězněni na Krchlově – v obávané kouli jmelí, z níž není úniku. Tobiáš se však rozhodne své rodiče za pomoci kamarádky Elíši zachránit. Jejich riskantní podnik v poslední chvíli zhatí požár, vyvolaný jedním z vězňů. Tobiáš padá na zem do neznámého prostředí mezi tzv. Sloupané a Elíšu čeká vězení, které se snaží vypadat jako luxusní pokojíček. Potkají se ještě někdy cesty Tobiáše a Elíši? Existuje stále naděje na záchranu rodičů a celého stromu, nebo všechno úsilí bylo zbytečné?

Lit.: Smolíková, Klára: Když chřadne strom. In web Naposlech.cz, 19. 1. 2020 (recenze). – Cit.: Přiznám se bez mučení, že mé rozhodnutí poslechnout si Tobiáše Lolnesse souvisí s oceněním titulu v audioknižních Cenách Bystrouška. Umístil se na třetím místě v kategorii mladší žáci. Cena vyhlašovaná Asociací vydavatelů audioknih po zásluze obrací pozornost k novinkovým titulům pro děti a mládež. Ještě před pár lety se totiž zdálo, že v tomto segmentu audioknih kralují archivní nahrávky a Wericha, Högera či Kirschnera z pomyslného trůnu nikdo nesesadí. Těžko také konkurovat zlatému fondu mluveného slova, když částka, za kterou posluchač nově namluvené knihy pořídí, bývá více než dvojnásobná.

Zakopaný pes bývá v délce. Starší nahrávky, ať už vyšly na gramofonových deskách či se vysílaly na rozhlasových vlnách, prošly drastickým zkrácením původní knižní podoby. Nejinak je tomu i v případě Tobiáše Lolnesse. Francouzský spisovatel Timothée de Fombelle totiž příběh chlapce milimetrového vzrůstu, jehož domovem je strom, rozepsal do dvou knih. Potřeboval více než šest set stran, aby stvořil fungující alternativní svět, ve kterém se může odehrát dramatický střet dobra a zla a pohádkové vyprávění čtenáře nepozorovaně přivede k úvahám o životním prostředí, davové psychóze i nebezpečné manipulaci živené strachem z neznáma. Rozhlasové zpracování, které jako audioknihu přináší Radioservis, se vměstnalo do čtyř hodin a jedenácti minut (byť informace na CD chybně slibuje o půlhodinu více).Po takovému radikálním průklestu se vkrádá neodbytná otázka, zda Klára Novotná, která pro rozhlas dramatizaci napsala, neobětovala z původního robustního textu příliš. Co zbylo z příběhu, který dostal cenu Hanse Christiana Andersena a byl vyhlášen nejlepším francouzským románem pro děti? Z úvah o živém organismu stromu, na kterém Tobiáš se svou rodinou žije, zbyla torza. Chybí řada dějových linií a popisů, takže hrozí nebezpečí, že se v promluvách, výkřicích a zvucích posluchač ztratí. Účinkuje více než třicet výtečných herců, ale plochy jejich vstupů jsou krátké a někdy se překrývají. Při nedbalém poslechu je pak jediným záchranným lanem shrnutí předchozí části, které zůstalo na začátku kapitol jako připomínka rozhlasové hry na pokračování.

Nutno napsat, že v Bystroušce vyzdvihla kvality audioknihy dětská porota, takže se malí posluchači zorientovali. Ostatně mnohokrát osvědčený hlas Jiřího Lábuse, který kapitoly v roli kronikáře otevírá, děti milují. Výborný výkon podávají i dětští herci. Každá promluva je vyslovována přesně, melodicky a s emotivním zabarvením. Téměř vymizel hlas vypravěče, takže celý děj je poháněn přímou řečí, podpořenou zvukovými efekty a souběžnou hudební linkou, což je u fantasy žánru škoda. Jak si představit podivuhodné společenství stromu, když nám ho nikdo nepopíše?

Logicky chybí ilustrace francouzského výtvarníka Françoise Place, nejsou však bohužel použity ani na bookletu audioknihy. Podle naivní kresby dvojice dětí na větvi by mohl mít neznalý rodič pocit, že kupuje pohádku o skřítcích pro nejmenší. I v krácené zvukové podobě však posluchače čeká dobrodružství, ve kterém jde o život a kde vzepřít se zfanatizovaným sousedům znamená odsoudit své nejbližší k vyhnanství. Ve větvích i trávě může leckdo přijít o domov, přátele i lásku. Podaří se Tobiášovi, zprvu chlapci, později mladíkovi, získat vše zpět? V podání Marka Lambory mu rozhodně fandíte.

Hudební složka, kterou zkomponoval Marko Ivanović, je monumentální. Budí dojem, že jste v hledišti zasedli do plyšových sedaček, a jen pro vás se rozehrál symfonický orchestr. Na jeviště ze svých míst moc nevidíte, ale naštěstí skvěle slyšíte každé slovo. Režisér Aleš Vrzák tak naplnil ideu rozhlasové hry, kterou soustředěně posloucháte se zatajeným dechem. Pokud však podpořeni anotací čekáte košatý příběh s ekologickými přesahy, přečtěte si ještě dodatečně knihu. Nahrávka není její přesnou zvukovou verzí, jen se nechala textem inspirovat a emotivně jej ve zkratce převyprávěla.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)