Vraždy jako z pohádky 1/3 (2019)

Petr Vodička. Rozhlasový detektivní seriál. Hudba Filip Veret. Dramaturgie Kateřina Rathouská. Režie autor.

Účinkují Viktor Preiss, Martin Písařík, Václav Rašilov, Luboš Veselý, Jan Vlasák, Kamil Halbich, Robert Mikluš, Zdeněk Maryška, Jiří Čapka, Martin Sitta, Marcela Nohýnková, Jitka Sedláčková, Jana Altmannová, Eduard Jenický, Gustav Hašek, Martin Bohadlo, Petr Vršek, Petr Šplíchal, Martin Dusbaba, Svatava Hanzl Milková, Michaela Váňová, Josef Horák, Mikuláš Čížek, Barbora Mišíková a Martin Jurajda.

Natočeno duben 2019. Premiéra 1. dílu 1. 9. 2019 v cyklu Hra na neděli (ČRo 2 Praha, 20:00 h.). Repríza 1. dílu 3. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.); 2. dílu 10. 1. 2021; 3. dílu 17. 1. 2021 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Lit.: (anonym): Petr Vodička: Vraždy jako z pohádky. In web ČRo 1. 9. 2019 (anotace). – Cit.: Na první pohled poetický pohled do české krajiny kazí několik vražd. Zabíjel vodník nebo divoženka? Záhadu plnou komických situací vyšetřují Viktor Preiss a Martin Písařík.

Kapitán Bernard (Viktor Preiss) je starší zkušený kriminalista se zálibou v umění. „Taky sám píše. To vlastně tvoří jakýsi stylový rámec série formou vypravěčských vstupů tohoto amatérského literáta,“ vysvětluje autor i režisér hry Petr Vodička.

Poručík Bejček (Martin Písařík) je mladý, energický, možná trochu naivní. „Vzájemně se dobře doplňují a v souladu s tématem vytvářejí téměř pohádkovou dvojici, protože připomínají starého čaroděje a jeho učedníka.“

Lit.: Fajmon, Kamil: Vraždy jako z pohádky právě skončily. In Facebook, 16. 9. 2019 (status).  – Cit.: Vraždy jako z pohádky právě skončily. Ke svému hodnocení přidávám jen to, že zobrazení života na vesnici je i po další díly z pohledu městských lidí dost lehkomyslné. Škoda, že se se scénářem lépe dramaturgicky nepracovalo a nebo fascinující klišé vzešly z pera dramaturgie? Motiv nepřekombinovaný, pachatel snadno pro posluchače předvídatelný, velmi schopná režie, uvěřitelné dialogy. Jen pro představu, podle autora či dramaturgie vesnice má nádhernou přírodu, její obyvatelé jsou vždy nějak pošahaní – buď jen chlastají nebo jsou to pomatené báby klepny, které i při sdělení o vraždě jejich blízkých myslí na řízek a doba se i zastavila v případě psychologických vyšetření. Jak z povídky Šimka a Grossmanna, ovšem zde nejde o humor, ale má jít o zobrazení reality 21. století – policisté totiž používají mobil a nechávají si i posílat přes něj fotky a navíc i příběh je do této doby svými fakty zasazen. Brno se svou Liliovou přikrývkou je pořád pro mne top z letošního Vražedného léta!!!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)