Besedy u umakartového stolu aneb Hovory o ničem aneb Je jich pět 1/4 (1989)

Jan Czech, Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. Parodie na neplodné rozhlasové besedy.  Dramaturg Viktorín Šulc. Režie Ivan Holeček.

Osoby a obsazení: moderátor – básník – Boženka (Jiří Lábus), Páťa – Růžena – Patrik (Oldřich Kaiser).

Parodie na neplodné rozhlasové besedy. Asi 4 díly.

Natočeno 1989 (1 díl cca 15 min.). Repríza 1. dílu 6. 11. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 15 min.) v cyku Kabinet; 2. dílu 13. 11. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 15 min.) v cyku Kabinet.

Lit.: anonym: Jan Czech st., Oldřich Kaiser, Jiří Lábus: Hovory o ničem. In web ČRo 3 Vltava, 6. listopad 2015 (článek). – Cit.: Parodie na neplodné rozhlasové besedy.

Čtyřdílný cyklus poslouchejte na Vltavě od 6. listopadu 2015 každý pátek vždy v 9:30.  (…)

Ve vltavském Kabinetu si připomeneme cyklus krátkých improvizací, které v březnu roku 1989 natočili v Českém rozhlase Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. V rámci parodie na neplodné rozhlasové besedy propůjčují oba herci svoje hlasy nejrůznějším postavám a – jak slibuje název cyklu – debatují o ničem.

Pořad je pozoruhodný také tím, že se v něm poprvé objevily některé postavy a charaktery z pozdějšího nekonečného seriálu o rodince Tlučhořových. U umakartového stolu besedují Růžena Hulínová, básník Ctirad Ztepilý alias Mirko Hýl, Božena Tlučhořová, Patrik Puch a Fanda Čadák zvaný Páťa.

Ostatně o této souvislosti hovoří Jan Czech už v roce 2004 na stránkách Pražské scény: „Jeho prvopočátky můžeme zasadit už do druhé poloviny 70. let, kdy vznikaly první podněty ´při pobytech v malém rekreačním domečku v obci Krty, [...] při slavných Tajných závodech, při cestách do Plzně na premiéry Naďi Konvalinkové a vůbec v divadelních klubech té doby, po představeních Ypsilonky a jinde, všude tam, kde serealita (tehdy nikterak barvitá a vábná) začala proměňovat rozehráváním a dotahováním do absurdních poloh, které neměly konec.´ Samotnému seriálu Tlučhořovi potom předcházely již improvizované rozhlasové hry, a pořady Piš, ptej, slyš a Besedy u umakartového stolu aneb Hovory o ničem (1989).“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)