Tániny prázdniny v Alpách 1/6 (2018)

Příběh na pokračování je založený na skutečných událostech léta 1968. Vznikl jako součást mobilní aplikace Návrat ´68. Námět, scénář, režie Ondřej Cihlář. Sounddesign, hudba Martin Hůla. Použitá hudba Eva Pilarová, Waldemar Matuška, Karel Štědrý – Oliver Twist, 3:24 (Supraphon, 1963); Karel Gott – Trezor, 1:53 (Supraphon, 1965), Waldemar Matuška – Jó, třešně zrály, 3:35 (Supraphon, 1964), Olympic – Bonsoir, Mademoiselle Paris, 3:44 (Supraphon, 1971), Karel Kryl – Bratříčku, zavírej vrátka, 2:15 (Panton, 1969), Marta Kubišová – Modlitba pro Martu, 3:56 (hudba pro televizní seriál Píseň pro Rudolfa III., 1968).

Účinkují Hedvika Řezáčová, Aňa Geislerová, Daniela Voráčková, Richard Fiala, Barbora Mišíková, Ondřej Bauer, Evženie Nízká, Jiří Böhm, Hana Müllerová, Lenka Loubalová, Petr Prokop, Ondřej Cihlář a další.

Natočeno 2018. Webová premiéra 17. 8. 2018 (ČRo Rozhlas 1968).

Obsah: 1. Vysvědčení (8:27) – 2. Balení na Západ (5:29) – 3. Cesta za železnou oponu (8:23) – 4. Svoboda pod Alpami (6:25) – 5. Invaze (8:01) – 6. Nejtěžší rozhodnutí (8:47).

Pozn.: Příběh na pokračování je založený na skutečných událostech léta 1968. Vznikl jako součást mobilní aplikace Návrat ´68.

Lit.: Cihlář, Ondřej – Candra, Robert: Tániny prázdniny v Alpách. In web ČRo Rozhlas 1968, 17. srpen 2018 (článek). – Cit.:

Patnáctiletá Táňa je poprvé na Západě – tráví prázdniny u příbuzných v Rakousku. První opojné doušky svobody ale rychle zhořknou, když ji tam zastihne zpráva o srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Vrátí se do okupované Prahy za rodiči a přáteli? Nebo má riskovat možné následky pro rodinu doma, když zůstane v Rakousku? Poslechněte si seriál, založený na skutečných událostech léta 1968.

Příběh na pokračování je založený na skutečných událostech léta 1968. Vznikl jako součást mobilní aplikace Návrat ´68.

Lit.: Cihlář, Ondřej – Candra, Robert: SERIÁL. Tániny prázdniny v Alpách. 1) Tániny prázdniny v Alpách, 1. část: Vysvědčení. In web ČRo Rozhlas 1968, 17. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Konec června 1968, poslední školní den. Táňa je v prvním ročníku gymnázia, a jestli vysvědčení dobře dopadne, čeká ji odměna, jakou ještě nezažila – výlet do Rakouska. Poslechněte si první díl příběhu!

Domluvit výlet vyžadovalo trpělivost

Určitě jste si všimli, že v Tánině příběhu hraje důležitou roli telefon. Věděli jste, že od srpna 1953 bylo Československo pokryto telefonním spojením, nicméně v počtu stanic výrazně zaostávalo za vyspělými zeměmi i v 60. letech?

Ještě v druhé polovině 60. let se muselo třeba na spojení Praha-Brno čekat i několik hodin. Na počátku roku 1967 bylo evidováno skoro 114 tisíc nevyřízených žádostí o zřízení telefonní stanice.

Kromě běžných telefonních stanic v domovech a na pracovištích mohli občané využívat i telefonní budky a veřejné telefonní stanice. Do automatů se vhazovaly pětadvacetihaléřové mince a místní hovor neměl časový limit. Hodně oblíbenou a využívanou telefonní službou byl přesný čas, který vám sdělili při zavolání na číslo 112.

Lit.: Cihlář, Ondřej – Candra, Robert: SERIÁL. Tániny prázdniny v Alpách. 2) Tániny prázdniny v Alpách, 2. část: Balení na Západ. In web ČRo Rozhlas 1968, 17. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Trojka z ruštiny nakonec Táně výlet do Alp nezkazí. Ale co všechno je třeba zařídit před odjezdem? Nejen zajít do Tuzexu pro něco víc „chic“ na sebe, než co se dá koupit v normální prodejně s oblečením, ale taky: notářsky ověřené pozvání k cestě, souhlas od zaměstnavatelů a školy, devizový příslib…

Než se Táňa vypraví na Západ, chce se na cestu trochu „oháknout“. Jenže to v Československu v roce 1968 není tak snadné jako dneska.

Jednou z mála možností, jak si pořídit například lepší oblečení, než to, co nabízela tuzemská maloobchodní síť, byly prodejny Tuzexu. Pokud jste toužili třeba po riflích, československé obdobě západních jeansů, mohli jste je tu koupit za nemalou částku v tzv. tuzexových korunách neboli bonech. Ty jste získali prodejem valut přímo v prodejním místě. Čile ovšem fungoval i černý trh, na kterém s bony obchodovali překupníci označovaní podle německého wechseln jako veksláci.

Lit.: Cihlář, Ondřej – Candra, Robert: Tániny prázdniny v Alpách. 3) Tániny prázdniny v Alpách, 3. část: Cesta za železnou oponu. In web ČRo Rozhlas 1968, 17. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Táňa je celá nervózní z cesty, která ji čeká – poprvé v životě pojede (a hned sama) na Západ, nesmí se ztratit na přestupu a noc má strávit na lehátku ve spacím voze. Naštěstí v kupé natrefí na spolucestující, která jí jen tak mezi řečí pomůže přelstít pohraničníky. A ještě mají společného známého.

Na cestě do Rakouska musí Táňa pochopitelně překročit hranice. Není na škodu si připomenout, že hranice Československé socialistické republiky se západními státy byly za komunismu mimo přechody neprodyšně uzavřeny tzv. železnou oponou.

Pro běžné občany bylo zcela nepřístupné už několikakilometrové pásmo před hranicí, střežené ozbrojenými příslušníky Pohraniční stráže se psy. Na hranici se používal systém tří plotů z ostnatého drátu. Prostřední plot byl pod vysokým napětím, mezi ploty bylo asi dvacetimetrové pásmo zorané půdy, aby se daly snadno odhalit případné stopy pokusu o překročení hranic.

Od padesátých do osmdesátých let bývalo pásmo mezi ploty také zaminováno. Elektřina se přestala používat v polovině šedesátých let. Mezi roky 1948 a 1989 na československých hranicích zemřelo nejméně 266 lidí, skutečné číslo bude zřejmě výrazně vyšší.

Lit.: Cihlář, Ondřej – Candra, Robert: Tániny prázdniny v Alpách. 4) Tániny prázdniny v Alpách, 4. část: Svoboda pod Alpami. In web ČRo Rozhlas 1968, 17. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: První doteky světa za železnou oponou jsou pro Táňu omamné. Bregenz je pro ni rej barev, usměvavých lidí, tance, hudby, jakou doma neslýchala, a výletů – lodičkou po Bodamském jezeře, lanovkou na horské vyhlídky i autem přes švýcarskou hranici. A na zapřenou!

Táňa z Rakouska sleduje dění v Paříži, kde je ve vzduchu stále cítit vzrušená atmosféra jarních nepokojů. Co se tehdy vlastně dělo?

Na začátku května 1968 obsadila pařížskou Sorbonnu protestující proti válce ve Vietnamu policie. Následovala dvousettisícová demonstrace studentů a pedagogů. V noci z 10. na 11. května vypukla tzv. Noc barikád, kdy část univerzitní Latinské čtvrti obsadili studenti. Její následné brutální vyklizení vedlo k dalším masovým demonstracím a k jedné z největších stávek v dějinách. Zúčastnilo se jí až 9 milionů studentů a pracujících po celé Francii. I přes masové protesty proti vládě v červnových volbách jasně zvítězil dosavadní prezident Charles De Gaulle.

Lit.: Cihlář, Ondřej – Candra, Robert – Pokorný, Jan: SERIÁL. Tániny prázdniny v Alpách. 5) Tániny prázdniny v Alpách, 5. část: Invaze. In web ČRo Rozhlas 1968, 17. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tánino opojení svobodou rychle zkalí zlé zprávy z domova: v Praze jsou tanky, střílí se, umírají lidé! Je jasné, že „bratrská pomoc“ vojsk Varšavské smlouvy znamená definitivní konec nadějí pražského jara. Co se teď stane, co se všemi bude? A má se Táňa vrátit? Hned? Později? Kdy? Nebo vůbec ne? A k čemu se může hodit náhodná známost z vlaku?

Co přesně se stalo v Československu, zatímco byla Táňa v Alpách?

Lit.: Cihlář, Ondřej – Candra, Robert: Tániny prázdniny v Alpách. 6) Tániny prázdniny v Alpách, 6. část: Nejtěžší rozhodnutí. In web ČRo Rozhlas 1968,  17. srpen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Celá rodina řeší dilema, jestli se má Táňa vrátit do okupovaného Československa, nebo zůstat v Rakousku, což by znamenalo vystavit rodiče v Praze riziku nepříjemných následků. Finální rozhodnutí je ale nakonec na Táně. Převáží lákadla svobodného světa, nebo pocit, že patří domů? Dozvíte se v závěrečné epizodě seriálu, který vznikl na základě reálného příběhu.

Na posrpnové Československo, do kterého se Táňa zvažovala návrat, byl postupem času čím dál smutnější pohled.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)