Zkouškový 1/7 (2020)

Seriál, který neuvidíte. Scénář Tereza Nováková a Šimon Holý. Dramaturgie Kateřina Rathouská a Hana Řičicová. Asistentka režie Radka Tučková. Hudba Šimon Holý. Sound design a zvukový mix. Adam Voneš. Režie Šimon Holý.

Osoby a obsazení:  Tomáš (Cyril Dobrý), Ema (Gabriela Heclová), Johana (Julie Ondračková), Zdeněk (Kryštof Bartoš),  Linh (Vi Huyen Tranová), Juraj (Martin Belianský), Marek (David Bolech),  Michal (Miloslav König), Peter (Ján Bavala),  Lucia (Natália Drabiščáková), Marta (Denisa Barešová), Sabina (Anna Břenková), Vladimír (Petr Forman), Jitka (Michaela Kuklová), Monika (Lumíra Přichystalová), Lenka Petráňová (Soňa Beaumont), ubytovaný (James Beaumont), Holečková (Ivana Veselková), Marcela (Zuzana Slavíková), Miroslav (Petr Halíček), Adéla (Anežka Marie Novotná), Milena (Růžena Merunková), Klaudie (Hana Igonda Ševčíková), primář (Jiří Štrébl), Sára (Sára Venclovská), manager (Václav Šanda), David (Adam Joura), Nikola (Kristýna Jedličková), nakladatel (Viktor Dvořák).

Natočeno 2020. Webová premiéra všech dílu 14. 5. 2020 (ČRo Rádio Wave). K poslechu zde.

Obsah: 1. Chceš jít s náma na party? – 2. Co je to za holku? – 3. Přestaňte nás do toho zatahovat – 4. Každej máme svůj sh*t – 5. Taková normálně nejsi – 6. Ale nesmíš se tomu smát…

Bonusový 7. díl: Co budeš dělat na Silvestra. Premiéra 17. 12. 2020 (ČRo Rádio Wave, 27 min.).

Pozn.: Podcastový seriál. Šest hrdinek a hrdinů hraného podcastového seriálu Zkouškový řeší to, co asi všichni dobře známe. Nepovedené vztahy, bolestivé rozchody, nechápavé rodiče, nudnou školu, ubíjející práci a taky to, jakou cestou se v životě vydat, aby byl člověk šťastný. V šesti dílech můžete slyšet, jak se každý z protagonistů dokáže poprat s tím, co ho aktuálně trápí.

Lit.: Holý, Šimon – Řičicová, Hana: Seriál, který neuvidíte. Od 14. května můžete poslouchat Zkouškový. In web ČRo Radio Wave, 30. duben 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…)  Zkouškový je první český hraný podcastový seriál tom, co dneska řeší lidi (nejen) kolem dvaceti. (…)

Kdo jsou hrdinové seriálu? Tomáš je medik, který medicínu studuje hlavně kvůli tátovi. Jeho sestra Ema, instagramová hvězda, se vzpamatovává z těžkého rozchodu. Její kamarádka Linh by chtěla být scenáristkou, ale zatím chodí na ekonomku. Co vlastně v životě dělat, řeší hotelová recepční Johana a taky mladý tanečník Juraj, který právě prochází coming outem. Pohodář Zdeněk se zase po návratu z Erasmu musí vypořádat s rozvodem rodičů.

Jednu z hlavních rolí hraje v seriálu influencerka Gabriela Heclová. „Zkouškový je pro mě – a doufám, že pro nás všechny – zlomový projekt. Je to vůbec poprvé, co někdo přišel s konceptem podcastového seriálu. To mě baví, a proto jsem u toho chtěla být!“ říká Gabriela. V dalších rolích se v seriálu objeví Cyril Dobrý, Kryštof Bartoš, Vi Huyen Tranová, Julie Ondračková a Martin Belianský.

Poslechněte si, co říkají všichni protagonisté o svých rolích v seriálu a v čem se třeba jejich seriálové postavy podobají jim samotným. Poslechněte si víc o tom, co vás v seriálu Zkouškový čeká, od autora a režiséra Šimona Holého a herců.

Lit.: Boháčková, Kamila: Zkouškový po telefonu. První hraný audio seriál pro mladé publikum. In web Týdeník Rozhlas, 10. květen 2020 (rozhovor) – Cit.: Radio Wave spouští 14. května audioformát, který u nás dosud chyběl – první hraný audio seriál pro mladé publikum. Jmenuje se Zkouškový a kromě toho, že se celý odehrává formou telefonátů šestice hlavních postav, které právě zažívají zkouškové období, je mimořádný tím, že se všech šest epizod objeví naráz, tedy formou binge listening. Je tak jen na posluchači, jakou formou si seriál poslechne. Nový formát představuje režisér, autor hudby a spoluautor scénáře Šimon Holý. (..)

Lit.: anonym: Zkouškový. In web ČRo Radio Wave, 20. 4. 2020 (článek). – Cit.:  Zkouškový je první český hraný podcastový seriál pro mladé posluchače. Od 14. května najdete všechny epizody na tomto webu, v aplikaci MujRozhlas a v podcastech. Šest hrdinů a hrdinek v seriálu řeší to, co asi všichni známe. Vztahy, rozchody, rodiče, školu, práci a taky to, kým jsou a být chtějí.

Tomáš je medik, který by radši víc žil, než studoval. Jeho sestra Ema, instagramová influencerka, se vzpamatovává z těžkého rozchodu. Pomáhá jí s tím její kamarádka Linh, která by chtěla být scenáristkou, zatím ale studuje ekonomku. Co vlastně v životě dál dělat, řeší hotelová recepční Johana a taky mladý tanečník Juraj, který právě prochází coming outem. Zdeněk se zase po návratu z Erasmu snaží vypořádat s rozvodem rodičů. (…)

Lit.: -vs- (= Svoboda, Vítek): Autoři seriálu Zkouškový: Coming out, škola nebo šikana. Chtěli jsme ukázat problémy mladých lidí. In web ČRo Radio Wave, 5. květen 2020 (článek). – Cit.: Podcastový seriál Radia Wave Zkouškový je dost unikátní projekt. Do české dramatické tvorby přišel s autentickými tématy mladých lidí i nezvyklou formou vyprávění přes telefonní hovory. Jak a proč seriál vznikal? „Chtěli jsme dát mladým lidem najevo, že na své problémy nejsou sami,“ vypráví v making of rozhovoru jeho autor a autorky.

„Ukázalo se, že je pro herce velkou výzvou umět chodit,“ popisuje scenárista, autor námětu a režisér Zkouškovýho Šimon Holý. „Umět to zachytit tak, aby člověk zněl, že jde po ulici, ale aby zároveň nezněl trošku jako unavený pes, nebylo lehké. Třeba Gábina Heclová tohle zvládala úplně perfektně, měla jasný grif, Kryštof Bartoš měl zase svoji techniku, kdy se proběhl po chodbě a rychle se vrátil do studia s chůzí v hlase,“ říká. „Taky jsme řešili, jak koncipovat telefonní zvuk celého podcastu. Rozhodli jsme se být stylizovanější,“ dodává Šimon.

Podle scenáristky Terezy Novákové bylo nejtěžší napsat hovory tak, aby zněly uvěřitelně. „Chtěli jsme, aby to nebylo příliš dramatické, jak jsme někdy zvyklí z rozhlasové dramatiky, aby to bylo autentické a postavy mluvily co nejvíc jako normální mladí lidé, kteří spolu telefonují,“ vysvětluje. „Chtěli jsme jednotlivým postavám dát specifický jazyk, něco, co je odliší od ostatních. Protože příběh vyprávíme jenom ve zvuku, museli jsme postavy vytvořit jen skrze jejich vyjadřování,“ popisuje scenáristka úskalí podcastového seriálu. (…)

Lit.: Faltýnek, Vilém:  Mládí přes telefon. In web Divadelní noviny, 28. 10. 2020 (recenze). – Cit.:  Český rozhlas – Radio Wave natočil začátkem tohoto roku první český podcastový seriál Zkouškový o mladých lidech, kteří spolu telefonují. Na internetu zveřejnil všechny epizody 14. května 2020, právě v době, kdy stát bezprecedentně omezil osobní setkávání a jediný kontakt byl možný telefonem. (…)

Kdybychom nevěděli, jak dlouho vzniká obstojný text, kolik času zabere proces rozhlasové výroby včetně postprodukce, skoro bychom si mohli myslet, že to byla kreativní odpověď na vzniklou situaci a že tvůrci Radia Wave hledali způsob, jak natočit seriál nekontaktně.

Ale je to shoda okolností. Idea seriálu vznikla v říjnu 2019, kdy se moderátoři Radia Wave Hana Řičicová a Šimon Holý s šéfredaktorkou Ivou Jonášovou dohodli na vytvoření podcastového seriálu o mladých lidech. Scénář šesti přibližně půlhodinových epizod napsala absolventka FAMU Tereza Nováková ve spolupráci s Šimonem Holým a pod dohledem rozhlasové dramaturgyně Kateřiny Rathouské.

Lidé z jiné dimenze

Seriál má šest hlavních postav, jejichž životní situace se odkrývají v telefonních dialozích: Tomáš řeší spor s otcem primářem, který mu naplánoval kariéru lékaře. Tomášova sestra Ema je influencerka (aktivně se prezentuje na sociálních sítích) a pro svou konfliktní povahu se na Instagramu dostává do sporu s přítelkyní svého bývalého přítele. Tomáš naváže vztah s Vietnamkou Linh, ale otec ho přiměje vztah ukončit. Linh studuje ekonomku, ale raději by šla na FAMU. Rodiče Zdeňka, který je na Erasmu ve Španělsku, se rozvádějí a do svých sporů zatahují nejen dospělého syna, ale i devítiletou dceru. Tanečník Juraj se po rozchodu s pedagogem Michalem opíjí a hledá útěchu u nového partnera Marka. Johana si při studiu vydělává jako recepční, vzdoruje tlaku rodičů, aby pracovala v rodinné firmě. Po rozchodu s přítelkyní se snaží urovnat jejich vzájemný konflikt.

Chtěli jsme ukázat problémy mladých lidí, čteme na webu stanice slova Holého, který Zkouškový nejen napsal, ale také režíroval. Seriál má ambici oslovit mladé posluchače, proto akcentuje témata, která tvůrci nebo posluchači stanice vnímají jako důležitá: komplikovanost partnerských vztahů (zde dominantně homosexuálních), vztahy s rodiči a vyvazování se z jejich vlivu, hledání vlastní životní cesty.

Ačkoli se seriál týká vysokoškolského studia, škola je jen kulisou v pozadí. Situování dění do zkouškového období pomáhá vystavit postavy zvýšeným nárokům. Je to doba, kdy je načase vykázat výsledky a kdy krystalizují životní hodnoty. Linh zraje k těžkému rozhodnutí odejít z ekonomky a zklamat tak rodiče. Zdeněk najde smysl svého života v tom, že ukončí studium a začne pracovat, aby poskytl sestře klidné zázemí. Mezi herecky nejsilněji podané dialogy seriálu patří ten, kdy Juraj dozraje ke coming outu nebo kdy se otec Johany dozvídá, že dcera nechce převzít firmu, kterou roky budoval – to jsou i emotivně silná místa. Vedle toho některé dialogy nezbývá než vyslechnout jen jako dokumenty prostředí. Tohoto světa neznalý posluchač bude mít pravděpodobně pocit, že naslouchá lidem z trochu jiné vesmírné dimenze.

Vztahy a témata

Holý s Novákovou získali první scenáristické zkušenosti na Filmové fakultě AMU, ale budování verbálních tvarů rozhlasových epizod prozrazuje rozhlasovou zkušenost, kterou nepochybně dodala dramaturgyně Kateřina Rathouská. Rozvrstvení témat a vztahů do šestidílné struktury je pevné, přehledné, dobře vede posluchačovu pozornost. Flešové i delší situace se v ostrém střihu střídají, zázemí postav a jejich vztahy se vykreslují z různých úhlů. Útržky jakoby náhodně odposlechnutých rozhovorů oddělují minipředěly – tři zvukové pulzy (tři tečky výpustky).

Pečlivě je vystavěna i dějová a tematická linka seriálu. V úvodních dvou epizodách se situace postav rozkrývají, ve třetí a čtvrté se zkomplikují, v páté dospějí do kritických bodů a v šesté se vyřeší. Ti, kdo zůstávají na škole, se sestěhují do společného podnájmu, jejich „životy na dálku“ se změní ve společnou existenci pod jednou střechou.

Po telefonu

Odvážné bylo spolehnutí se výhradně na rozhovory po telefonu. V běžném životě není dnes snad nic, co by telefon neunesl, kam by nesměl. Telefonát má v sobě také napětí, je pokusem prolomit vzdálenost dvou lidí, přiblížit je k sobě, čímž zvolený prostředek tematicky koresponduje s obsahem seriálu.

Režisér Holý se rozhodl dát všem rozhovorům „dokumentaristicky“ věrnou podobu. Situace se vyznačují přeryvy, zadrhnutími a odskoky v řeči, žargonem a vulgarismy, jako bychom naslouchali skutečným telefonním hovorům. Tento způsob posiluje autenticitu dialogů, ale zároveň odhalí, kdo z herců je zkušenější a kdo méně.

Šest hlavních a přes dvacet vedlejších postav seriálu spolu mluví výhradně telefonem. Jde o telefonáty oboustranné, kdy slyšíme oba volající, všechny hlasy jsou překryty (unifikovány) telefonním efektem. Hlasy a situace se často střídají, takže je posluchač nucen postavy neustále znovu a znovu identifikovat. Po jisté době tak ale vzniká nepřehledný chumel zvuků a hlasů, z něhož se dikcí a barvou vymaňují jen někteří (a jen v případě, že sami neposloucháme na ulici nebo v autě): hlas razantně drsné Emy (Gabriela Heclová), slovenština i opilecká dikce nešťastného Juraje (Martin Bielanský). Výrazní jsou i autoritativní otcové, Tomášův (Jiří Štrébl) a Johanin (Petr Forman), ostýchavou uměřeností výrazu a altovou polohou se vyznačuje Linh (Vi Huyen Tranová), cizinka po rodičích, ale jazykově srostlá s českým prostředím. Na identifikaci ostatních však musí posluchač vynakládat vysoké úsilí. To není míněno jako negativní hodnocení jejich herectví, ale zvoleného telefonního filtru. Jeho použití jistě motivovala snaha o maximální věrohodnost, přesto se nemohu zbavit dojmu, že bylo třeba zvolenou úpravu zvuku ještě více dynamizovat a prokreslit.

Lit.: Kokta, Josef – Holý, Šimon:  Zkouškový, vánoční speciál: Co budeš dělat na Silvestra? In web ČRo Radio Wave,  17. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak prožijí poslední dny v roce Juraj, Johana, Zdeněk, Ema, Tomáš a Linh? Poslechněte si vánoční speciál podcastového seriálu Zkouškový.

Zamilovaný tanečník Juraj tráví Vánoce se svým přítelem z Portugalska. Tomáš si užívá mamahotelu u rodičů. Linh je z toho smutná, protože slíbil, že bude přes svátky s ní. Vynahradí jí to ale pohodář Zdeněk tradiční vánoční hostinou se salátem a kaprem.

Johana dostane super nápad. Uspořádá silvestrovskou party u sebe na bytě a pozve i ostatní. Osamělá influencerka Ema si chce zvýšit sociální skóre aspoň živým streamem z večírku, o čemž zprvu nikomu neřekne. Poslední noc v roce si neužijí Tomáš s Linh, kteří se pohádají. Zato Zdeněk poznává novou ženu.

Poslechněte si speciální vánoční díl Zkouškovýho. Kam se posunuly životy šestice hrdinů a hrdinek prvního českého hraného podcastu pro mladé publikum? (..)

Průkopníci

Typickým posluchačem Radia Wave je podle produkce této stanice mladý, aktivní, svobodomyslný člověk s vlastním názorem, zvídavý a otevřený novinkám. Právě na takového se tvůrci obracejí. Seriál se zaměřuje na život mladých lidí s až sociologicky vyostřeným pohledem, vystupují v něm tzv. queer, tedy menšinově sexuálně orientované postavy, které otevřený posluchač jistě přijme. Originální je také volbou telefonních hovorů jako výhradní dramatické formy. A především se stal prvním podcastovým seriálem nejen této stanice, ale celého Českého rozhlasu, čímž se vymanil z vysílacích schémat a vysoce se navýšila jeho dostupnost a potenciální dopad.

Z mnoha důvodů je tedy skvělé, že seriál vznikl. Přináší mnoho aktuálních společenských i sociálních témat a téměř jistě přiláká k rozhlasu nové posluchače. A pro samotné tvůrce byl cennou zkušeností, jak se zvoleným formátem pracovat. Ověřit si, co funguje více a co méně. Dramatická tvorba v adekvátním stylovém uchopení tak třeba na Wave získá svůj pevný a stabilní prostor.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)