Odkud pochází drogy a jak se pozná padělaný obraz? 1/5 (2020)

Připravila Tereza Šťastná.

Natočeno 2020. Premiéra 17. – 21. 8. 2020 (ČRo Plus) v cyklu Dnešní Plus.

Obsah: 1. Extáze v müsli a kokain ve válečku na nudle (4:41) – 2. Z kostí lze zjistit věk, pohlaví i etnikum (4:42) – 3. I autor originálu má někdy problém poznat padělek (4:48) – 4. Střelbu v sebeobraně i nechtěný výstřel potvrdí balistika (4:31) – 5. Utopení mají řasy v orgánech i kostech (4:38).

Lit.: marz – Šťastná, Tereza: Odkud pochází drogy a jak se pozná padělaný obraz? Poslechněte si seriál o metodách kriminalistů. In web ČRo Plus, 21. srpen 2020 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Analýza drog, zkoumání kosterních pozůstatků, ale i padělků obrazů – to je jen zlomek z oblastí, kterým musí věnovat pozornost kriminalisté. Podrobnosti o vědeckých metodách používaných při hledání zločinců představí redaktorka Tereza Šťastná.

Extáze v müsli a kokain ve válečku na nudle

Na oddělení kriminalistické chemie se s analýzou drog setkávají prakticky denně. Zkušenost mají s tabletami extáze přimíchanými do müsli nebo kokainem ukrytým ve válečcích na výrobu nudlí.

U syntetických drog dovedou odborníci určit způsob přípravy a u přírodních zase vytipovat přibližnou lokalitu, kde byla rostlina vypěstována.

„Můžeme říct, že dotyčné opium pochází třeba z Indie nebo Pákistánu. Ale říct, že je to konkrétně třetí dům v ulici Jahodová, tak to zatím neumíme,“ vysvětluje znalec v oboru kriminalistické chemie Michael Roman.

Mezi případy, které se i díky oddělení kriminalistické chemie podařilo rozkrýt, patří třeba kauza Methanol nebo ilegální laboratoř na výrobu amfetaminu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)