Bitva 1/4 (2020)

Markéta Kočí Machačíková. Čtyřdílný rozhlasový seriál. Dramaturg Marek Horoščák.  Zvukový mistr Zdeněk Prchlík. Režie Tomáš Soldán.

Účinkují Marek Pešl, Jaroslav Krejčí, Václav Bahník, Petr Kubes, Michal Przebinda, Vendula Nováková, Ladislav Kolář a další.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2020. Premiéra 1. dílu 8. 11. 2020 (ČRo Olomouc, 18:05 h.) v cyklu Počteníčko.

Obsah: 1. Bitva (27 min.) – 2.

Lit.: Soldán, Tomáš: Markéta Kočí Machačíková: Bitva. In web ČRo Olomouc, 8. listopad 2020 (článek). – Cit.: Bitva na Bílé hoře patří ke klíčovým událostem našich dějin. Dá se na ni pohlížet pohledem historiků, kteří nám mohou nabídnout návod k tomu, jak se k tomuto momentu postavit. Anebo se můžeme zamyslet nad tím, jak onu dobu prožíval obyčejný člověk, který netoužil po ničem jiném, než prožít pokud možno šťastný život.

Zápletka dalšího z pokračování cyklu Ostrov Olomouc se odvíjí od sporu o jeden olomoucký dům. Komu má tento majetek připadnout a kdo je v právu v okamžiku, kdy dochází v pobělohorské době k rozdělení moci? Může náš hrdina uspět v boji s tak mocným pánem, jakým byl kardinál František z Ditrichštejna? Na čí straně je pravda a jak se mají bojovat ty jednotlivé bitvy, aby člověk neztratil celou válku – tedy celý svůj život v pravdě? A co je vlastně vítězství a co porážka?

Původní čtyřdílný rozhlasový seriál Markéty Kočí Machačíkové v sobě obsahuje prvky napětí i humoru, ale především vypráví jeden drobný příběh – střípek z doby, kdy se lámaly charaktery a kdy přidat se na jednu či druhou stranu mohlo znamenat smrt, anebo získat naopak vše. Nepokouší se o postižení všech historických detailů, jen na malé ploše ukazuje události malých dějin jednoho člověka v kole dějin velkých. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)