Serotonin 1/3 (2020)

Michel Houellebecq. Třídílný rozhlasový seriál. Hudba Jakub Kudláč. Zvukový design Martin Kuhn. Dramatizace a dramaturgie Matěj Samec. Překlad Alan Beguivin. Produkce Magda Juránková. Nahrál Adam Koller. Režie Natália Deáková.

Účinkují Jan Hájek, Andrea Elsnerová, Tomáš Drápela, Diana Toniková, Bára Poláková, Leoš Noha a Matěj Samec.

Natočeno 2020 (studio MeetFactory). Webová premiéra prosinec 2020 na stránkách goout.cz. Upoutávka zde.

Pozn.: Každý rok se ve Francii přes dvanáct tisíc lidí rozhodne zmizet, zpřetrhat styky a začít nový život. To udělal i Florent-Claude: odešel ze zaměstnání, vypověděl smlouvu v bytě a opustil svou perverzní japonskou přítelkyni. Zůstaly mu jen tučné finanční prostředky na účtu, mobil a otevřená cesta do prázdnoty. Začíná v restauraci Bistrot du Parisien ve společnosti své bývalé milenky Claire. Dva lůzři po čtyřicítce se setkávají po letech, zní to jako nádherná scéna z francouzského filmu s odpovídajícími herci, řekněme v podání Benoîta Poelvoorda a Isabelle Huppertové.

Lit.: Dočkalová, Michaela: Serotonin: Depresivní audioseriál o ztracené existenci. In web Daily Coffee, 11. 3. 2021 (recenze). – Cit.:  Když minulý rok v červnu proběhla premiéra Serotoninu Michela Houellebecqua v pražském uměleckém prostoru MeetFactory, nikdo netušil, že o tři měsíce později už ho nikdo, i přes obrovský zájem divadelně založené veřejnosti, neuvidí, a to na hodně dlouho. MeetFactory se proto rozhodlo, že nebude čekat na to, až se divadla zase otevřou, ale zprostředkuje nejnovější dílo úspěšného francouzského spisovatele jinak. (…)

Šestačtyřicetiletého ztracence, věčně nespokojeného muže Florenta-Clauda, který rád využívá ženy pro své pobavení, na jevištních prknech ztvárňuje herec Jan Hájek. Ten je také ústřední postavou audioseriálu, který z pohledu mnohých nemusí být tak zajímavý jako divadelní hra, avšak v tomto případě tomu tak rozhodně není. Hájek i ostatní herci se do svých rolí dokážou vžít před mikrofonem stejně bravurně jako na divadelních prknech. (…)

Florent-Claude není nijak starý, za běžných okolností by měl před sebou ještě spoustu plnohodnotných let. Jenže umírá. Po fyzické stránce je sice zcela zdráv, o to víc ale strádá po té psychické. Cítí se sám, bez přátel a ženy, která by ho milovala. Umírá smutkem a ke štěstí už mu nestačí drahé večeře, luxusní zboží ani krásné ženy, dopřávající mu perverzní sex. Florent-Claude stárne a jeho život zeje prázdnotou. Ano, je to hodně depresivní podíváná (v divadle), počtená (v knize), ale v případě poslechu audioseriálu vám budou stát všechny chlupy na těle. Nejste-li v psychické pohodě, Serotonin vám ji rozhodně nenavodí. (…)

Audioseriál je rozdělený na tři části, každá trvá něco málo přes půl hodiny. Můžete si objednat každou zvlášť nebo všechny tři dohromady. Po zaplacení nahrávky vám přijde na e-mail odkaz na SoundCloud, kde si můžete audioseriál poslechnout. Že to bude lehký poslech, vám namlouvat nebudu. Obrňte se štěstím, láskou a radostí a pak si teprve pusťte první část. (…)

Lit.: Šťástka, Tomáš: V audioseriálu Serotonin zaujme Hájek i mlčením. In MF Dnes, 4. 5. 2021, s. 12 (recenze).

Šťástka, Tomáš - V audioseriálu Serotonin zaujme Hájek i mlčením. In MF Dnes, 4. 5. 2021, s. 12 (recenze).

Lit.: ts (= Šťástka, Tomáš): Stream divadlu škodí, zní z MeetFactory. Nachystali proto audioseriál. In web IDnes.cz, 22. prosince 2020  (článek). – Cit.:  Tak trochu proti aktuálnímu trendu divadelních záznamů a streamování na síti se rozhodla vymezit divadelní divize pražské MeetFactory. „Řešení současné divadelní krize pomocí streamování či vysílání záznamů inscenací jde dle mého názoru proti podstatě divadla,“ uvedl doslova zdejší dramaturg Matěj Samec. „Takové aktivity devalvují jeho kvality a v konečném důsledku divadlo spíše poškozují,“ pokračuje Samec.

MeetFactory se proto divákům lačným po živé kultuře rozhodli nabídnout něco trochu jiného a během prosince postupně zveřejnili třídílný audioseriál Serotonin. Dramatizaci loňského bestselleru francouzského skandalisty Michela Houellebecqa zde přitom v režii Natálie Deákové chystali už na jaře. Aktuální audioverze se prý však od divadelní premiéry liší.

„Natália Deáková je také vynikající rozhlasovou režisérkou, rozhodl jsem se proto iniciovat vznik rozhlasové verze naší červnové inscenace, jež nebude žádným nouzovým řešením, ale plnohodnotným uměleckým dílem,“ láká Samec.

„Obecně nám jako týmu tato práce přinesla neobyčejný a dost inspirativní pohled na naši jarní práci a přiměla nás ponořit se do látky díky (nejen) vícedílnému formátu ještě hlouběji,“ dodává.

V divadelní verzi svým výkonem v hlavní roli zaujal Jan Hájek, posluchači se na něj mohou těšit i v audioverzi. A stejně tak i na Dianu Tonikovou, Andreu Elsnerovou a Tomáše Drápelu, ke kterým nově přibyl třeba Leoš Noha. Rozhlasová verze totiž vedle hlubšího ponoru do příběhu čerpá i z dalších děl slavného spisovatele. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)