Vodolékař 1/4 (2021)

Štěpán Vranešic. Pro rozhlas připravil Martin Velíšek. Zvukový mistr Zdeněk Prchlík. DramaturgMartin Velíšek. Produkce Tereza Chmelinová. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Dušan Urban, Vladimíra Včelná, Přemysl Bureš, Daniela Klevetová a Vendula Nováková.

Nastudovala Olomouc v roce 2021. Premiéra 1. dílu 30. 10. 2021 (ČRo Olomouc, 18:04 h.) v cyklu Setkání s literaturou.

Obsah: 1. Husina (20 min.) – 2. Exkurse (24 min.) – 3. Vše pro děti (16 min.) – 4. Saze (23 min.).

Lit.: Soldán, Tomáš: Štěpán Vranešic: Vodolékař. Životní osudy vynálezce vodoléčby Vincence Priessnitze. In web ČRo Olomouc, 6. listopad 2021 (článek). – Cit.: Ve čtyřech epizodách nás premiérový rozhlasový seriál provede životními osudy vynálezce vodoléčby Vincence Priessnitze. Budeme svědky zrodu jeho léčebné metody, spolu s hlavním hrdinou zažijeme jeho spory s tehdejší oficiální medicínou.

Priessnitzova houževnatost, zásadovost ale také neústupnost mu na jedné straně pomohly vybudovat lázně, které byly úspěšné po odborné i ekonomické stránce, zároveň ho přiváděly do řady sporů a to i s členy nejbližší rodiny.

Vincenc Priessnitz (5. října 1799 Gräfenberk u Frývaldova – 28. listopadu 1851 Gräfenberk) byl zakladatel přírodního léčitelství rakouského původu a německé národnosti, žijící na Gräfenberku u Frývaldova (dnes Lázně Jeseník) ve slezské části Jeseníků. Prosazoval například léčbu prací, čerstvým vzduchem a čistou horskou vodou. Položil tak základy hydroterapie. Známý a dodnes hojně užívaný je Priessnitzův obklad. Je zakladatelem světoznámých lázní, léčil se u něj například Nikolaj Vasilijevič Gogol. Rok 1999 vyhlásilo UNESCO, při příležitosti dvousetletého výročí Priessnitzova narození, významným kulturním výročím. V roce 2014 byly tradiční léčebné procedury a odkaz Vincenze Priessnitze zapsány na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

Autor seriálu Štěpán Vranešic (*1996) vystudoval obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na Divadelní fakultě JAMU. Jako autor spolupracuje s Českým rozhlasem, brněnským Radiem R. Kromě psaní se také věnuje hře na varhany, zahrádkaření a výrobě kozích sýrů. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)