Made in Norway 1/4 (2021, 2022)

Vegard Steiro Amundsen. Původní norský dramatický seriál. Komu přísluší odpovědnost, když se zbraně k zajištění míru ocitnou v rukou teroristů? Přeložila Petra Mertinová. Mistr zvuku Tomáš Pernický. Hudba Jan Jirucha, Jan Trojan. Hudební design Jan Trojan. Dramaturgie Klára Novotná. Produkce CD Bohdana Pfannová. Režie Aleš Vrzák.

Osoby a obsazení: Oda Skarová (Petra Bučková), Stäle Munkebye (Jan Dolanský), John Cooper (Jiří Vyorálek), Magnar Ottosen (Ondřej Rychlý), Gard Thune (Ondřej Vetchý), Ulrika Munkebyová (Klára Suchá), Äge Skar (Jan Vlasák), Henrik Skar (Kajetán Písařovic), Margreta Skarová (Jana Stryková), Aksi Virtanen (Igor Bareš), Erik Brox (Miroslav Etzler), Hans (Miroslav Hruška), Vigdis Ottosenová (Natália Drabiščáková), Berit Moelvová (Dana Černá), Per-Olav Paalsen (Aleš Procházka), Daniel Tomte (Jakub Albrecht), Anneli Rotvollová (Lenka Vlasáková), Ayan (Eva Kodešová) a Karim (Jakub Král), Ingvild Nybakková (Eva Hacurová) a rehabilitační sestra (Klára Novotná). Dále účinkují Libor Vacek a Jan Trojan.

Natočeno 2021. Premiéra 1. dílu 7. 11. 2021 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.; 38 min.) v cyklu Radioseriál.

Vydal Radioservis, květen 2022 (1 CD MP3, CR1146-2).

Lit.: Novotná, Klára: Zbraně Made in Norway v rukou teroristů. Napínavý příběh s Petrou Bučkovou v hlavní roli. In web ČRo 3 Vltava, 7. listopad 2021 (článek). – Cit.:  Kapitánka Oda Skarová – vyslaná armádou na zahraniční misi – se ocitá před zásadním rozhodnutím. Co dělat, když zbraně, které zabíjely v rukou iráckých teroristů, pocházejí z jejího rodného města, z továrny, která zaměstnává i její vlastní rodinu? A co všechno je třeba překonat při cestě za pravdou? Made in Norway – nejlepší rozhlasový seriál z Prix Europa 2020 vysílá Český rozhlas Vltava v premiéře.    (…)

Armádní kapitánka Oda Skarová je společně s dalšími norskými vojáky a také s americkými jednotkami součástí mise v Iráku, jejímž cílem je vycvičit místní síly. Během zásahu u napadené irácké nemocnice objeví, že zbraně, které útočníci použili, byly pravděpodobně vyrobeny v norském závodě Nammo v Raufossu, jejím rodném městě. Když se při následujícím výjezdu ocitne v utajovaném zbrojním skladu, je blízko fatálnímu odhalení. Se svou jednotkou se však stane cílem útoku, při němž jeden z vojáků přijde o život. Ona sama je, společně s vážně zraněným poručíkem Munkebyem, transportována zpátky do Norska.

S traumaty na těle i duši, jež si s sebou z Iráku přiváží, stojí před zásadním rozhodnutím. Má zveřejnit skutečnost, že se zbraně norské výroby dostaly do rukou teroristů? Nebo držet jazyk za zuby a chránit zaměstnavatele své vlastní rodiny i hlavní zdroj daňových příjmů malého města? Rozhodne se pátrat po příčinách podezřelých machinací na vlastní pěst. Postupně tak odhaluje nečekaně širokou síť souvislostí i osobních vazeb, do které jsou vpleteni členové její rodiny, místní média i vrcholní političtí představitelé. A Oda tuší, že s každým dalším krokem se její jednání stává nebezpečnějším a že riskuje ztrátu blízkých, postavení a dokonce i osobní cti.

Původní seriál Made in Norway napsal pro norský rozhlas Vegard Steiro Amundsen a zpracování se setkalo nejen s ohlasem domácích posluchačů, ale rezonovalo, vzhledem k naléhavosti zpracovávaného tématu i atraktivní formě, i v mezinárodním kontextu. Tvůrci obdrželi ocenění pro nejlepší rozhlasový seriál Prix Europa 2020.

Režisér Aleš Vrzák spolupracoval při přípravě české čtyřdílné verze s mistrem zvuku Tomášem Pernickým a hudebním designérem Janem Trojanem a společně vytvořili působivý obraz napínavé výpravy za pravdou do temných zákoutí společnosti i vlastního svědomí. Zásadní podíl na přesvědčivosti příběhu mají pochopitelně také herečtí představitelé. Petra Bučková obdařila Odu Skarovou temperamentem, odvahou a vnitřní naléhavostí, ale ponechala hrdince i prostor pro bolest, úzkost či nejistotu, které odvážné jednání doprovázejí jako temný stín. Výrazné charaktery vytvořili i Jan Dolanský jako kapitánčin blízký přítel, poručík Munkebye, Jan Vlasák v roli otce či Dana Černá a Aleš Procházka jako ministři norské vlády.

Spektrum postav, které procházejí Odiným příběhem, je ale právě tak široké a pestré, jak ho známe z každodenního života – jako by je nic mimořádného nepředurčovalo k tomu, že se stanou součástí výjimečných událostí…

Lit.: Novotná, Klára: Made in Norway. Vltava uvede nejlepší rozhlasový seriál z Prix Europa 2020. In web Týdeník Rozhlas, 25. říjen 2021 (článek). – Cit.: Napínavý seriál o možné odvrácené tváři zbraní vyráběných pod heslem mezinárodního míru a bezpečí. To je Made in Norway – na Vltavě poprvé v neděli 7. listopadu.

Armádní kapitánka Oda Skarová je společně s dalšími norskými vojáky a také s americkými jednotkami součástí mise v Iráku, jejímž cílem je vycvičit místní síly. Během zásahu u napadené irácké nemocnice objeví, že zbraně, které útočníci použili, byly pravděpodobně vyrobeny v norském závodě Nammo v Raufossu, jejím rodném městě. Když se při následujícím výjezdu ocitne v utajovaném zbrojním skladu, je blízko fatálnímu odhalení. Se svou jednotkou se však stane cílem útoku, při němž jeden z vojáků přijde o život. Ona sama je, společně s vážně zraněným poručíkem Munkebyem, transportována zpátky do Norska.

S traumaty na těle i duši, jež si s sebou z Iráku přiváží, stojí před zásadním rozhodnutím. Má zveřejnit skutečnost, že se zbraně norské výroby dostaly do rukou teroristů? Nebo držet jazyk za zuby a chránit zaměstnavatele své vlastní rodiny i hlavní zdroj daňových příjmů malého města? Rozhodne se pátrat po příčinách podezřelých machinací na vlastní pěst. Postupně tak odhaluje nečekaně širokou síť souvislostí i osobních vazeb, do které jsou vpleteni členové její rodiny, místní média i vrcholní političtí představitelé. A Oda tuší, že s každým dalším krokem se její jednání stává nebezpečnějším a že riskuje ztrátu blízkých, postavení, a dokonce i osobní cti. (…)

Původní seriál Made in Norway napsal pro norský rozhlas NRK Vegard Steiro Amundsen (1985) a zpracování se setkalo nejen s ohlasem domácích posluchačů, ale rezonovalo, vzhledem k naléhavosti zpracovávaného tématu i atraktivní formě, i v mezinárodním kontextu. Tvůrci obdrželi ocenění pro nejlepší rozhlasový seriál Prix Europa 2020.

Režisér Aleš Vrzák spolupracoval při přípravě české čtyřdílné verze s mistrem zvuku Tomášem Pernickým a hudebním designérem Janem Trojanem a společně vytvořili působivý obraz napínavé výpravy za pravdou do temných zákoutí společnosti i vlastního svědomí. Zásadní podíl na přesvědčivosti příběhu mají pochopitelně také herečtí představitelé. Petra Bučková obdařila Odu Skarovou temperamentem, odvahou a vnitřní naléhavostí, ale ponechala hrdince i prostor pro bolest, úzkost či nejistotu, které odvážné jednání doprovázejí jako temný stín. Výrazné charaktery vytvořili i Jan Dolanský jako kapitánčin blízký přítel poručík Munkebye, Jan Vlasák v roli otce či Dana Černá a Aleš Procházka jako ministři norské vlády.

Spektrum postav, které procházejí Odiným příběhem, je ale právě tak široké a pestré, jak ho známe z každodenního života – jako by je nic mimořádného nepředurčovalo k tomu, že se stanou součástí výjimečných událostí…

Lit.: Macháček, Tomáš: Když zbraně míří do vlastních řad. In web Naposlech.cz, 14. 6. 2022 (recenze). – Cit.:  Kapitánka Oda Skarová se spolu se svou jednotkou stane terčem útoku domorodých sil na zahraniční vojenské misi v Iráku. Jeden z jejích kolegů je na místě mrtev, ji a dalšího spolubojovníka Stäle Munkebyeho transportují s těžkými zraněními do nemocnice v Norsku. Kromě traumatu z prožitého incidentu však v sobě Oda dusí ještě jedno tíživé tajemství. Těsně před útokem totiž nalezla ve skladu nepřátelských jednotek bedny se zbraněmi, které pocházejí ze zbrojovky NAMMO v jejím rodném městě Raufossu. Problém je v tom, že oficiální cestou se do rukou Iráčanů nemají norské zbraně vůbec dostat. Po návratu se navíc kolem ní a jejího zraněného kolegy odehraje několik zvláštních událostí, které ji staví před dilema: má bojovat za pravdu, nebo za svou rodinu, která je, stejně jako městská kasa a značná část obyvatel Raufossu, pevně spjata s NAMMO?

Made in Norway vznikla v roce 2019 v Norsku jako dramatizovaná šestidílná podcastová série, jejímž autorem je dnes šestatřicetiletý Vegard Steiro Amundsen, známý jako dramaturg i z několika severských televizních sérií. Po dvou letech od premiéry se v českém překladu dostala v podobě čtyřdílného seriálu i na vlny rozhlasové stanice Vltava, odkud byl už jen krůček k vydání pro audioknižní trh pod hlavičkou vydavatelství Radioservis. Seriál nastoluje znepokojivé otázky z oblastí etiky, morálky a zahraniční politiky a ptá se po účinnosti opatření a směrnic, které mají zabránit tomu, aby se evropské zbraně dostávaly do rukou teroristů. Systém je těsně provázán s nejvyššími patry politiky a rozhodování se na této úrovni není snadné. Což ostatně postupně zjistí i sama Oda, která se po návratu z mise stále víc cítí zrazená a podvedená. Co ale její vlastní kostlivci ve skříni?Na ploše více než dvou a půl hodin přináší nahrávka Made in Norway hlasy více než dvou desítek herců, kteří představují těžiště zvukového zpracování příběhu. Přestože hraje zvukový plán a zvolená prostředí důležitou roli, režisér Aleš Vrzák tentokrát trochu upozadil svou jinak dominantní snahu o originální zvukový design a při zachování moderního soundu nahrávky a soudobých přístupů ke střihu klade na první místo především herecké výkony. Civilně, přesto nezaměnitelně se svých úloh ujali především Petra Bučková, jako hlavní hrdinka, Ondřej Vetchý jako Odin nadřízený Thune a jejich americký spolubojovník Cooper v podání Jiřího Vyorálka. Protipólem této sebevědomé trojice postav je Munkebye alias Jan Dolanský, který je kvůli následkům zranění zcela na dně a přechází ze sebelítostných stavů v prudké záchvaty agrese. Naopak jako klidný maják v bouři působí zprvu Odin otec, promlouvající hlasem Jana Vlasáka. Bude ale stát pevně na dceřině straně až do konce, nebo převáží jeho loajalita k podniku, na němž mají zájem i zástupci vládní politické sféry (Dana Černá, Aleš Procházka)?

Dramatický seriál Made in Norway oproti jiným severským detektivkám a thrillerům vyznívá nečekaně skutečným, životným dojmem. Možná je to absencí typického hrdiny-vyšetřovatele podobných příběhů, či tím, že popisované skutečnosti neznějí nevěrohodně, přehnaně. Příběh nešokuje fantastickými, brutálními scénami, ale působí spíše jako dramatická obžaloba současného systému profitujícího s obchodem se smrtí. Snad jednou z mála výjimek, které je možné na audioknize označit jako nedostatek, není samotná nahrávka, ale grafická podoba přebalu. Zvolená obálka, a ve fyzické podobě na CD i celý booklet, působí víc než lehce odbytým dojmem, který nijak neevokuje drama a napětí, které samotný seriál nabízí posluchačům. Zatímco tak po stránce zpracování patří rozhlasová nahrávka Made in Norway mezi dosavadní letošní špičku, v otázce vizuální atraktivity má v rychle přibývající konkurenci komerčních dramatizací co dohánět.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)