Rituál 1/5 (2022)

Klára Vlasáková. Thriller o bolesti, svědomí a vině, před kterou nejde uniknout. Dramaturgie Kateřina Rathouská a Josef Kokta. Zvuk Dominik Budil a Ondřej Gášek. Zvukový design Ondřej Gášek aka Aleff. Hudba Ondřej Gášek aka Aleff. Režie Natália Deáková. Asistentka režie Dana Reichová. Kreativní producentka Kateřina Rathouská. Režie videa, vizuál Pavel Soukup. Kamera Radim Střelka.

Osoby a obsazení: . Dále účinkují Jitka Schneiderová, Anežka Šťastná, Václav Vašák, Jakub Žáček, Irena Kristeková, Anita Krausová, Marie Štípková, Kryštof Rímský, Barbora Vágnerová, Marie Poulová, Jan Holík, Daniel Gabriel, Magdaléna Müller, Jakub Král, Michael Polák, Sára Faltová, Kateřina Rathouská, Jana Knappová, Ondřej Gášek, Josef Kokta, Petr Vodička a Dana Reichová.

Natočeno 2022. Webová premiéra všech dílů 3. 10. 2022 (ČRo Rádio Wave,

Lit.: Kokta, Josef: Čí je to vina? Poslechněte si teaser k novému podcastovému seriálu Rituál. In web ČRo Radio Wave, 23. září 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kamarádi Tadeáš, Kristina, Bára a Petr si v dětství slíbili, že se budou každý rok scházet a vykonávat nebezpečný rituál, který uleví jejich svědomí. Čas letošního setkání se blíží a někteří se začínají bát, aby to, co se při něm stane, nepřekročilo všechny myslitelné hranice.

Čtveřici dvacátníků trápí láska, rodina i environmentální úzkost. Na každého z nich se lepí smůla a nedaří se jim v práci ani ve vztazích. Pochybují o sobě i o tom, jakými směry se ubírají jejich životy. Jednou věcí si však jsou jistí: je to trest za chybu, kterou společně před mnoha lety udělali. Ale proč za ni musí rok co rok někdo trpět? A kdo za to mohl tehdy? Společně chtějí zjistit, kam až jsou schopni zajít, aby se zbavili nekonečného pocitu viny.

V hlavních rolích uslyšíte Kryštofa Krhovjáka, Pavlu Gajdošíkovou, Martinu Jindrovou a Daniela Krejčíka. Autorkou námětu a scénáře je spisovatelka, dramaturgyně a scenáristka Klára Vlasáková, která pro Radio Wave v roce 2021 napsala úspěšný a oceňovaný seriál Neklid. (…)

Lit.: Kokta, Josef: Vím, kdo bude potrestanej! Poslouchejte Rituál, nový thriller o vině, bolesti a svědomí. In web ČRo Radio Wave, 3. říjen 2022 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Čtyři přátelé každý rok opakují nebezpečný rituál, aby se zbavili pocitu viny. Podaří se jim to dřív, než všechno skončí tragicky? Čas letošního setkání se blíží. Poslouchejte všech pět dílů podcastového thrilleru Rituál!

Dvacátníky Tadeáše, Kristinu, Báru a Petra trápí láska, rodina i environmentální úzkost. Na každého z nich se lepí smůla, nedaří se jim v práci ani ve vztazích. Pochybují o sobě i o tom, jakými směry se ubírají jejich životy. Jednou věcí si však jsou jistí: je to trest za chybu, kterou společně před mnoha lety udělali. Ale proč za ni musí rok co rok někdo trpět? A kdo za to mohl tehdy? Společně chtějí zjistit, kam až jsou schopni zajít, aby se zbavili nekončícího pocitu viny.

Tadeáš se pere s novou životní rolí. Stal se otcem a má strach, jestli se zvládne o rodinu postarat. Navíc často myslí na Kristinu, které nikdy nedokázal pořádně říct, co k ní cítí. Kristina by se ráda prosadila jako herečka, ale nedaří se jí to. Život jí neulehčuje ani zdravotní stav matky, která umírá a vyžaduje neustálou péči. Miluje ji, ale je už na konci sil.

Bára je třetím vrcholem milostného trojúhelníku. Nárazově spolu s Kristinou spí, ale nikdy z toho nebylo nic víc. Bára by chtěla být spisovatelkou a psát o důležitých tématech současnosti, jenže její rukopis odmítlo zatím každé nakladatelství. Posledním ze čtyř kamarádů je Petr. Stojí trochu stranou od milostné trojice, ale ani jeho život není růžový. Vysnil si, že bude studovat, ale místo toho ve svých skoro třiceti letech stále pracuje v kavárně a vyhlídku na jinou práci nemá.

V hlavních rolích hrají Kryštof Krhovják, Pavla Gajdošíková, Martina Jindrová a Daniel Krejčík. Autorkou námětu a scénáře je spisovatelka a scenáristka Klára Vlasáková. Rituál zrežírovala Natália Deáková. O zvuk se postaral Dominik Budil, o zvukový design a hudbu Ondřej Gášek. Jako kreativní producentka Českého rozhlasu stojí Kateřina Rathouská, s níž na dramaturgii spolupracoval Josef Kokta. Stejný tým vytvořil pro Radio Wave v roce 2021 seriál Neklid, který získal ocenění v binaurální kategorii na mezinárodním festivalu Grand Prix Nova v Bukurešti. (…)

Lit.: jb: Podcast týdne. In Respekt 41/2022 (článek). – Cit.: Před rokem Neklid, teď Rituál. Scenáristka a spisovatelka Klára Vlasáková má slabost pro silné jednoslovné názvy, které evokují výraznou i znejišťující emoci nebo pocit tajemna – jak ukazuje i název její oceňované knižní prvotiny Praskliny. Zatímco Praskliny jsou román, Neklid a Rituál jsou podcasty, které autorka vytvořila pro Radio Wave. U obou pracovala v podstatě ve stejném týmu. Od režisérky Natálie Deákové, přes zvukový design Ondřeje Gáška po dramaturgyni Kateřinu Rathouskou. Podcasty tak mají mnoho společného. Vyprávějí se v pěti dílech, ani jeden není vhodný pro děti (jak upozorňuje varování na začátku každé epizody) a zvuk má zhmotňovat pocity postav nebo esenci jejich existence. Neklid je o vztahu, který se vymknul, Rituál o minulosti, která se neodbytně vrací.

Začíná se evokativním obrazem těla pod stromem, které nedýchá. Nad ním se sklání trojice panikařících kamarádů. Na dotaz operátorky záchranné služby „Kde přesně se nacházíte?“ se jí dostane odpovědi „Já nevím“. Ta se netýká jen prostého faktu, že se skupina ztratila v krajině. Vyjadřuje i jejich obecný životní pocit – nevědí, kde a kým vlastně jsou, cítí se ztraceni ve svých životech a někteří z nich začínají být přesvědčeni, že za to může tragická událost pohřbená kdesi v dětství, o níž se zapřisáhli mlčet. Jako součást paktu se každý rok scházejí na terapeuticko-brutální rituál, jenž jim má pomoci vyrovnat se s tím, co se stalo. A s tím, čím se stali.

Podobně jako v Prasklinách je i tady děj vystavěn na pozadí tajemství. K němu se paprskovitě sbíhají individuální příběhy. Právě ty tvoří architekturu podcastu. Každý díl klade důraz na osud – a problémy – jednoho z party. Rozkrytí tajemství slouží ke studii obav a úzkostí generace, na kterou podle autorky „nic nezbylo“. Jen drahé bydlení a zdevastovaná planeta. Každý ale nakonec řeší vlastní – nadgenerační – problémy, které jim život naložil. Nemocná máma, novorozená dcera, ekonomická nejistota, žádná kariéra. K tomu rozhárané milostné vztahy. Postavy zásadní věci neustále odkládají „na potom“, ale všechno se odložit nedá. Podcast je sice označován za thriller, ale hlavní motiv (ne)přijetí zodpovědnosti z něj spíš dělá temnou emoční dystopii. Tomu odpovídá i výrazná zvuková stopa složená ze znepokojivých tónů připomínajících závěsy, které je třeba rozhrnout, aby bylo vidět.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)